Gjermania miraton ligjin e ri të emigracionit, i duhen 1.98 milionë punëtorë

Riverside Photography – Harraby, Carlisle 12.7.2019

Në Gjermani, Këshilli i Ministrave miratoi ligjin e ri të imigracionit të kualifikuar, i cili synon të plotësojë mungesën e fuqisë së kualifikuar në vend.

Në deklaratën e Ministrisë Gjermane të Punës dhe Çështjeve Sociale, thuhet se Këshilli i Ministrave miratoi strategjinë e kualifikuar të emigrantëve të krijuar për të lehtësuar migrimin e fuqisë punëtore të kualifikuar në Gjermani.

Në deklaratë thuhet se shumë kompani gjermane kanë pasur vështirësi serioze në gjetjen e punonjësve të kualifikuar për një kohë të gjatë dhe mungesa e punonjësve të kualifikuar ishte në nivelin 1.98 milionë në vitin 2022.

Në deklaratë thuhej: “Mungesa e fuqisë punëtore të kualifikuar prek shumë sektorë dhe kompani. Mungesa e punëtorëve të kualifikuar është bërë një rrezik për prosperitetin në Gjermani.”

Ministri i Punës dhe Çështjeve Sociale, Hubertus Heil, në vlerësimin e tij lidhur me këtë temë, u shpreh se sigurimi i një fuqie punëtore të kualifikuar është një nga detyrat më të mëdha ekonomike të Gjermanisë për 10 vitet e ardhshme dhe tha se ato hodhën themelet e një vendi modern imigracioni me Ligjin e ri të Imigracionit të Aftësive.

Ligji i ri prezanton një sistem pikësh për emigrantët e kualifikuar, përveç thjeshtimeve të ndryshme si bashkimi familjar dhe njohja e kualifikimeve profesionale. Aftësitë gjuhësore, përvoja profesionale, mosha dhe lidhjet me Gjermaninë janë ndër kriteret që merren parasysh gjatë llogaritjes së numrit të pikëve.

Read Previous

Këlliçi: Pas 14 majit do të heq taksën e arsimit, 42 mln euro të mbledhura nuk dihet ku kanë shkuar

Read Next

Kryeministri premtoi rritje pagash e pensionesh/ Arben Malaj: Ethet elektorale duket se kanë nisur të mbisundojnë qeverisjen e vendit