1. Home
  2. Kulturë

Category: Kulturë

“Kam mësuar”, mësimet më me vlerë nga William Shakespeare

“Kam mësuar”, mësimet më me vlerë nga William Shakespeare

“Kam mësuar” nga William Shakespeare përbën ndoshta mësimet më të mëdha të dramaturgut tënjohur anglez. Janë mësimet që autori ka nxjerrë përgjatë jetës së tij dhe që vendosi t’i ndante me të gjithë. Njëkohësisht, edhe

Read More
Butrinti/ Auron Tare: Konventa e Parisit nuk lejon që Butrinti të administrohet nga privati

Butrinti/ Auron Tare: Konventa e Parisit nuk lejon që Butrinti të administrohet nga privati

Historiani Auron Tare ka reaguar sërish për çështjen e Butrintit. Ai ka ndarë nenin numër 17 të Konventës së Parisit në 1972. Tare shkruan se Konventa tregon qartësisht se Fondacioni nuk mund të jetë administrator

Read More
“Watergate: Portrete dhe Intriga” / Shikoni skandalin më të madh politik në vajra, karikatura dhe skulpturë (Pjesa 1)

“Watergate: Portrete dhe Intriga” / Shikoni skandalin më të madh politik në vajra, karikatura dhe skulpturë (Pjesa 1)

 Gazeta Kumtari  Për mashtruesit politikë të një moshe të caktuar, emrat Haldeman, Erlichman, Mitchell dhe Liddy janë po aq të gjallë sa ata të North, Weinberger, Abrams dhe Hall gjatë Çështjes Iran-Contra, ose Guiliani, Barr,

Read More
Të vetmuar po vdesim të gjithë

Të vetmuar po vdesim të gjithë

 Gazeta Kumtari  Nga Abdylhamit Gyler∗ Apartamente të vogla, individë të lirë, jetë praktike, zhvillim teknologjik, radhë pritjeje te dera mes mundësive të komunikimit, kononatcione, keqkuptime, turma njerëzish, letrat e fundit, nëpunës të maskuar, keqardhje, shtresa

Read More
NGA ISHULLI I PROVERBAVE

NGA ISHULLI I PROVERBAVE

Tregim nga Sami Milloshi Se si ndodhi nuk e mora vesh as vetë , por unë për t'i vënë kapak bisedës i thashë Laurës një nga ato proverbat që më janë rrënjosur në kokë qëkurse

Read More
Historia e vërtetë pas “Zonjës së Parë”

Historia e vërtetë pas “Zonjës së Parë”

 Gazeta Kumtari  Menjëherë pasi Martha Washington u bë zonja e parë inauguruese e Shteteve të Bashkuara, ajo e përshkroi jetën e saj në një letër drejtuar mbesës së saj si "më shumë si një e

Read More
Akademia e Studimeve Albanologjike boton ‘ditarin anonim’ të Luftës së Shkodrës- Ditari ishte botuar për herë të parë në revistën Kumtari

Akademia e Studimeve Albanologjike boton ‘ditarin anonim’ të Luftës së Shkodrës- Ditari ishte botuar për herë të parë në revistën Kumtari

Hasan BELLO Të dashur miq! Kam kënaqësinë tju njoftoj se sapo ka dalë nga shtypi një ditar anonim për Luftën e Shkodrës 1912-1913. Bashkëngjitur, për më tepër informacion, po botojmë parathënien e përgatitur nga ana

Read More
Një ëndërr në Metropolitan Muzeum

Një ëndërr në Metropolitan Muzeum

Nga Auron Tare Diku nga viti  xxx, Artan Lame hapi një ekspozitë në Tiranë me uniformat e ushtrisë shqiptare. Ishte një panoramë 100-vjeçare e lloj lloj xhaketash, rrypash, çizmesh dhe dyfeqesh që shqiptarët e pavarur

Read More
MË FAL!

MË FAL!

Tregim nga Sami Milloshi Kur kamarierja i vuri mbi tavolinë faturën e drekës, zoti Kudret u çudit pakëz. Aty qe shënuar edhe një çaj i ftohtë që kushtonte katër dollarë. Ai kishte pirë vetëm ujë,

Read More
Alpinisti i albanologjisë

Alpinisti i albanologjisë

Nga Enver Robelli Në moshën 84-vjeçare ka vdekur profesori i Universitetit të Münchenit, Peter Bartl. Ai është autor i veprave monumentale mbi historinë shqiptare, mik i Martin Camajt dhe bashkëpunëtor i Arshi Pipës dhe Ernest

Read More