1. Home
  2. Bota

Category: Bota

Finlanda, vendi më i lumtur në botë/ Po ku qëndron sekreti?

Finlanda, vendi më i lumtur në botë/ Po ku qëndron sekreti?

“Sisu” është një koncept dhe mënyrë jetese që është gërshetuar në kulturën finlandeze për më shumë se 500 vjet . Nuk ka përkthim të drejtpërdrejtë, por përqendrohet te vendosmëria dhe guximi. Ka të bëjë me aftësinë për të

Read More
Bota shënon temperatura rekorde në tokë dhe dete, emetimet e karbonit arrijnë mbi 160 milionë tonë metrikë

Bota shënon temperatura rekorde në tokë dhe dete, emetimet e karbonit arrijnë mbi 160 milionë tonë metrikë

Synimi që ndryshimet klimatike të mos lejohen të shkaktojnë ndryshime të temperaturës mbi 1.5 gradë Celsius në krahasim me kohën para-industriale është duke u bërë i paarritshëm, thonë ekspertë të ambientit. Ata shprehen të shqetësuar

Read More
Aeroportet e Europës pritet të përfshihen nga grevat, anulime fluturimesh

Aeroportet e Europës pritet të përfshihen nga grevat, anulime fluturimesh

Qytetarët që kanë plane për të fluturuar përmes qendrave kryesore në të gjith përfshihen nga ë Evropën rekomandohen të kontrollojnë statusin e tyre të fluturimit përpara se të udhëtojnë pasi pritet që në shumicën e

Read More
Parisi si “tenxhere me presion”. Prapa trazirave që po e çojnë Francën drejt gjendjes së jashtëzakonshme

Parisi si “tenxhere me presion”. Prapa trazirave që po e çojnë Francën drejt gjendjes së jashtëzakonshme

Joseph Downing Prej disa ditësh kanë shpërthyer trazira në Nanterre, një periferi e Parisit, pas vrasjes nga policia të një djali 17-vjeçar, të quajtur Nahel M. Një hetim për vdekjen e tij është në vazhdim,

Read More
Stoicizmi nuk është aq funskional kur jeton në një zonë lufte

Stoicizmi nuk është aq funskional kur jeton në një zonë lufte

Ndërsa bota përballet me kërkesat e kulturës së ngutjes dhe kaosit të klimës politike të diskutueshme, stoicizmi është rishfaqur si një fener fuqie. Ai ofron mençuri praktike dhe teknika të ndërtimit të elasticitetit, të cilat

Read More
Rezultati i kushtueshëm i gjeopolitikës

Rezultati i kushtueshëm i gjeopolitikës

Gjeopolitika, e cila filloi gjatë periudhës së Luftës së Parë Botërore, përfaqëson një pikëpamje të natyrshme pesimiste të marrëdhënieve ndërkombëtare si një luftë e përhershme për pushtet. Por ndërsa strukturat ushtarake dhe politike të botës

Read More
Lufta e re botërore kundër lirisë së fjalës

Lufta e re botërore kundër lirisë së fjalës

Lufta kundër fjalës së lirë nuk është aspak një fenomen i ri, përkundrazi ka pësuar mutacion gjatë shekujve. Ajo që është e re, megjithatë, janë aspiratat e saj globale: sot, konflikti merr formën e një

Read More
Vera e ‘çmendur’ turistike në Europe sapo ka filluar

Vera e ‘çmendur’ turistike në Europe sapo ka filluar

Që nga vitet 1970, Steve Perillo, CEO dhe pronar i gjeneratës së tretë të operatorit turistik Perillo Tours me bazë në New Jersey, nuk ka parë një rritje të tillë të udhëtarëve që rezervojnë udhëtime

Read More
Rasputini i Ri i Rusisë

Rasputini i Ri i Rusisë

Shefi i grupit të frikshëm Wagner, Yevgeny Prigozhin, ka sulmuar ushtrinë ruse dhe ka paralajmëruar se rusët e zakonshëm, gjithnjë e më të frustruar nga mungesa e përparimit në luftën e Ukrainës, mund të revoltohen.

Read More
Një matematikan rus rishkruan historinë botërore – dhe kjo është e tmerrshme

Një matematikan rus rishkruan historinë botërore – dhe kjo është e tmerrshme

Nëse njihni mjaft matematikanë, mund të besoni pothuajse çdo histori për një të tillë. Ata mund të jenë njëkohësisht të shkëlqyer dhe plotësisht mashtrues. (Të them të drejtën, ne fizikantët nuk jemi shumë më të

Read More