1. Home
  2. Bujqësia & Mjedisi

Category: Bujqësia & Mjedisi

Si u betonizua toka bujqësore në Shqipëri, institucionet nuk kanë të dhëna

Si u betonizua toka bujqësore në Shqipëri, institucionet nuk kanë të dhëna

Mijëra hektarë tokë bujqësore janë zaptuar në 30 vite nga ndërtimet, por institucionet shtetërore ende nuk e dinë se sa është sipërfaqja e humbur. Ministria e Bujqësisë flet për 10 mijë ha të humbura në

Read More
Toka e punueshme në Shqipëri, më e shtrenjta në Europë

Toka e punueshme në Shqipëri, më e shtrenjta në Europë

Një metër katror tokë e punueshme në Farkë sot kushton të paktën 50 euro për metër katror, sipas të dhënave nga agjencitë e real estate. Blerja e një hektari tokë në këtë zonë kushton minimalisht

Read More
Qeveria heq me VKM si Zona të Mbrojtura, 2395 ha, nga Rezervati Natyror Kune-Vain-Tale dhe Patok-Fushëkuqe-Ishëm.

Qeveria heq me VKM si Zona të Mbrojtura, 2395 ha, nga Rezervati Natyror Kune-Vain-Tale dhe Patok-Fushëkuqe-Ishëm.

Lajm i keq për Lezhën dhe Kubinin: hiqen me VKM, 2395 ha nga Rezervati Natyror Kune-Vain-Tale dhe Patok-Fushëkuqe-Ishëm. Vendimi është marrë në kundërshtim me ligjin për Zonat e Mbrojtura pa konsultim paraprak me banorët. Këto

Read More
Kambana alarmi për bujqësinë, importi i zarzavateve rritet me 45% në 8-mujor

Kambana alarmi për bujqësinë, importi i zarzavateve rritet me 45% në 8-mujor

Teksa fermerët shqiptarë ankohen se, prodhimet e tyre po shiten nën kosto, tezgat me ushqime në pikat e pakicës janë “pushtuar” nga produktet e importit. Të dhënat zyrtare nga INSTAT tregojnë se gjatë 8-mujorit 2022

Read More
Ministria e Bujqësisë: Siguria ushqimore në rrezik, AKU vonon analizat dhe nuk zbaton ligjet

Ministria e Bujqësisë: Siguria ushqimore në rrezik, AKU vonon analizat dhe nuk zbaton ligjet

Në një strategji të re për “Mbrojtjen e Bimëve” që synon të zbatohet gjatë 2022-2032, Ministria e Bujqësisë konstaton se situata e monitorimit të mbipërdorimit të pesticideve gjatë rritjes së bimëve është jashtë kontrollit. Sipas

Read More
Miliona vezë nga Serbia e Turqia/ Ministria e Bujqësisë dhe AKU rrezikojnë shëndetin e shqiptarëve, dalin kundër rregullave të BE-së

Miliona vezë nga Serbia e Turqia/ Ministria e Bujqësisë dhe AKU rrezikojnë shëndetin e shqiptarëve, dalin kundër rregullave të BE-së

Pavarësisht alarmit të ngritur nga Qendra ALERT për importin e vezëve për konsum tavoline nga Serbia dhe Turqia, duke shkelur hapur Rregulloren 404 të Komisionit Europian, të vitit 2021, duke qartë që Ministria e Bujqësisë

Read More
Berisha: Qeveria shqiptare mban qëndrim armiqësor ndaj bujqësisë

Berisha: Qeveria shqiptare mban qëndrim armiqësor ndaj bujqësisë

Ish-kryeministri Sali Berisha ka zhvilluar një takim me fermerët shqiptarë për problematikat me të cilat haset bujqësia në vendin tonë. Gjatë fjalës së tij, Berisha tha se qeveria shqiptare mban qëndrim armiqësor ndaj bujqësisë në

Read More
Prodhuesit e Nektarinës në Fier në krizë, çmimi më i ulët në vite: Nuk nxjerrim dot lekët e investuara

Prodhuesit e Nektarinës në Fier në krizë, çmimi më i ulët në vite: Nuk nxjerrim dot lekët e investuara

Prodhimet bujqësore shqiptare po përjetojnë ditët më të këqija. Nektarina ka pësuar ulje drastike e çmimit në pikat e grumbullimit. Nëse një vit më parë, 1 kg nektarinë shitej me 80-100 lekë për kilogram, viti

Read More
E ardhmja e ushqimit: Bio-sensori që mat saktësisht vitaminat në fruta dhe perime në kohë reale!

E ardhmja e ushqimit: Bio-sensori që mat saktësisht vitaminat në fruta dhe perime në kohë reale!

Matja e numrit të vitaminave në fruta dhe perime në kohë reale në terren së shpejti do të bëhet realitet falë një biosensori i thjeshtë për t’u përdorur që po zhvillohet nga shkencëtarët në Gjermani,

Read More
Jaa, u përsërit historia!  Mrekullia ndodhi prap!

Jaa, u përsërit historia! Mrekullia ndodhi prap!

Jaa, u përsërit historia! Mrekullia ndodhi prap! Për here të dyte mbas tre vitesh në plazhin e Divjakës çelin me sukses breshkat e reja të detit Carreta Carreta. Fale vigjilencës, vëmendjes dhe punës tepër korrekte

Read More