1. Home
  2. Sociale

Category: Sociale

Këto dy qytete shqiptare po përjetojnë rënien më të madhe të lindshmërisë në vitet e fundit

Këto dy qytete shqiptare po përjetojnë rënien më të madhe të lindshmërisë në vitet e fundit

Në 10 vitet e fundit Berati dhe Gjirokastra kanë pësuar uljen më të madhe të lindshmërisë. Më pas vjen Korça dhe qytetet e tjera përveç Tiranës dhe Durrësit. Normat e lindshmërisë po bien me ritme

Read More
Bie numri i të diplomuarve në të gjitha nivelet, tkurrja më e fortë tek 9 vjeçarja

Bie numri i të diplomuarve në të gjitha nivelet, tkurrja më e fortë tek 9 vjeçarja

Në vitin shkollor 2020-21, u diplomuan në arsimin zyrtar 96.005 nxënës dhe studentë, me një ulje prej 2,2%, krahasuar me vitin shkollor 2019-20. Ulje në numrin e të diplomuarve kanë patur të gjithë nivelet arsimore,

Read More
Lira Gjika: Një fëmijë nuk pushon së qari me kërcënime

Lira Gjika: Një fëmijë nuk pushon së qari me kërcënime

Lira Gjika, një nga personazhet më aktive në rrjetet sociale, ka dhënë së fundmi një këshillë për të gjithë prindërit, se si duhet të sillen kur fëmijët e tyre qajnë për shkak të tekave, mërzitjeve

Read More
Përrallat, struktura bazë kulturore që ushqejnë fantazinë e fëmijës

Përrallat, struktura bazë kulturore që ushqejnë fantazinë e fëmijës

Nga Lira Gjika Përrallat, mitet apo gojëdhënat dhe këngët popullore transmetojnë traditën nga brezi në brez. Pse ka vlerë kjo trashëgimi? Sepse ndikon direkt në formimin e personalitetin individual dhe kolektiv të një vendi pra

Read More
OBSH paralajmëron ‘epideminë e obezitetit’ në Evropë, nutricionistja Garuci “Shëndeti para estetikës”

OBSH paralajmëron ‘epideminë e obezitetit’ në Evropë, nutricionistja Garuci “Shëndeti para estetikës”

Obeziteti po përhapet vrullshëm dhe sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë shumë shpejt do të marrë përmasat e një epidemie në Evropë.  Sipas OBSH normat e obezitetit në rajon janë rritur për 138% në pesë dekadat

Read More
Shqipëria, ndër 10 vendet më të refuzuara në botë për azil në BE, e para në raport me popullsinë

Shqipëria, ndër 10 vendet më të refuzuara në botë për azil në BE, e para në raport me popullsinë

Në vitin 2021, rreth 2 mijë shtetas shqiptarë kanë marrë vendim final negativ nga një shtet i Bashkimit Europian për kërkesat që kishin bërë për marrjen e azilit, sipas statistikave të publikuara nga INSTAT. Si

Read More
Rritja e çmimeve vështirëson jetesën e personave me aftësi të kufizuara

Rritja e çmimeve vështirëson jetesën e personave me aftësi të kufizuara

Pas periudhës së gjatë dhe të vështirë të pandemisë, personat me aftësi të kufizuara po përballen me një sfidë tjetër, atë të rritjes së çmimit të artikujve ushqimorë dhe shërbimeve, gjë që e ka vështirësuar

Read More
Shqipëria e pesta ne Europë për normën më të ulët të lindshmërisë në 2020

Shqipëria e pesta ne Europë për normën më të ulët të lindshmërisë në 2020

Gjatë vitit 2020 Shqipëria rezultoi vendi i pestë në Europë për normën e më të ulet të lindshmërisë. E prekur edhe nga normat e larta të emigracionit, popullsia e Shqipërisë ka hyrë në një proces

Read More
E dini çfarë dëmi psikologjik i shkaktoni fëmijës kur i bërtisni? 6 efektet negative që zgjasin në kohë

E dini çfarë dëmi psikologjik i shkaktoni fëmijës kur i bërtisni? 6 efektet negative që zgjasin në kohë

“Të bërtiturit është diçka qe shpreh zemerimin e nje personi, eshtë një reagim i natyrshem i kesaj ndjenje por që perceptohet si një formë kërcënimi social edhe para një fëmije 4 vjeçar. Në cfarëdo formë

Read More
Lira Gjika: Ja gabimet që bëjnë prindërit shqiptarë me fëmijët

Lira Gjika: Ja gabimet që bëjnë prindërit shqiptarë me fëmijët

 Gazeta Kumtari  Shumë herë, pa dashur dhe me përkujdesje të tepruara ndaj fëmijëve, prindërit bëhen shkak për jetën sociale dhe emocionale jo të shëndetshme të tyre.  Mjekja pediatre, Lira Gjika, thotë se frikërat e vetë

Read More