Ekspertët : Ja disa këshilla si të reduktojmë faturat e energjisë këtë dimër

Çmimet e gazit natyror në Evropë po rriten, duke u rritur mbi shtatëfish që nga viti i kaluar në një krizë që ka të ngjarë të shkaktojë rritje në faturat e energjisë së konsumatorëve.

Kjo është pjesërisht për shkak të kërkesës në rritje pas lehtësimit të kufizimeve të pandemisë COVID-19 në shumë vende. Konsumatorët përdorën më shumë gaz natyror për ngrohje gjatë dimrit të kaluar në Evropë.

Me rënien e temperaturave, rritja e çmimeve ka të ngjarë të ndihet më shumë në faturat e konsumatorëve , por ekspertët thonë se ka shumë mënyra që qytetarët e BE-së mund të përpiqen të reduktojnë tarifat në faturat e tyre të energjisë.

Efikasiteti energjisë

Një nga gjërat më të dukshme që konsumatorët mund të bëjnë është të përdorin më pak energji dhe të dinë se çfarë konsumon më shumë energji.

“Energjia më e lirë është energjia që ne nuk e përdorim,” tha Eoin Kelly, një zyrtar i politikave të energjisë në Organizatën Evropiane të Konsumatorit. “Ngrohja e mjedisit dhe ujit së bashku mund të kushtojë rreth 50 për qind të faturave të shumë përdoruesve,” shpjegoi ai.

Kelly drejton Projektin STEP, i cili ofron këshilla dhe zgjidhje me kosto të ulët për njerëzit që kanë pak mundësi të paguajnë faturat e tyre të energjisë,  thotë se ka shumë mënyra të thjeshta që konsumatorët mund të reduktojnë ujin që përdorin dhe të izolojnë më mirë shtëpitë e tyre për të mbajtur në nivel të ulët faturat e energjisë.

Kjo përfshin mos bllokimin e radiatorëve me rroba ose mobilje në mënyrë që ata të ngrohin siç duhet dhomat dhe të mos karikojnë telefonat ose kompjuterët në mënyrë të panevojshme.

Kelly thotë se rreth 20 për qind e nxehtësisë humbet përmes dyshemesë dhe rreth 25 për qind përmes papafingos, kështu që është mirë të siguroheni që ato të jenë të izoluara siç duhet.

Përdorimi i një koke dushi me presion të ulët uji, gjithashtu mund të reduktojë ndjeshëm përdorimin e ujit dhe të ulë faturën e energjisë./Euronews

 

©kumtari.al

Read Previous

Mjeku Alimehmeti: Të vaksionehen fëmijët me sëmundje bashkëshoqëruese

Read Next

Vdes në moshën 96-vjeçare Sunao Tsuboi, i mbijetuari i Hiroshimës