Dita Botërore e Ushqimit 2021: Rëndësia, tema dhe gjithçka që duhet të dini

Dita Botërore e Ushqimit festohet në të gjithë globin më 16 tetor çdo vit në mënyrë që të shënojë përvjetorin e themelimit të Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) të Kombeve të Bashkuara. Dita synon të trajtojë urinë globale dhe të përpiqet të çrrënjosë urinë në të gjithë botën.
Kjo ditë festohet gjithashtu nga organizata si Programi Botëror i Ushqimit (WFP) dhe Fondi Ndërkombëtar për Zhvillimin e Bujqësisë. WFP u nderua me Çmimin Nobel për Paqe (2020), për kontributet e tij në luftimin e urisë, sigurimin e paqes në zonat e konfliktit dhe ndalimin e përdorimit të urisë si armë në luftëra dhe konflikte.

Historia e Ditës Botërore të Ushqimit:

Dita Botërore e Ushqimit u shënua për herë të parë në vitin 1945. Ajo u festua për të shënuar fillimin e Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë. Fokusi kryesor i Ditës Botërore të Ushqimit është festimi i promovimit të sigurisë ushqimore në të gjithë globin, veçanërisht në kohë të vështira si pandemia COVID-19.
Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë ka luajtur një rol kryesor në arritjen e këtij qëllimi. Kjo ditë shërben gjithashtu si një kujtesë për domosdoshmërinë e kësaj organizate dhe ndihmon në ndërgjegjësimin e botës për kërkesën që politikat më të mira bujqësore të miratohen dhe zbatohen nga qeveritë në të gjithë globin për t’u siguruar që ka ushqim të mjaftueshëm në dispozicion për të gjithë.
Dita e rëndësishme festohet nga më shumë se 150 vende të botës.

Rëndësia e Ditës Botërore të Ushqimit:

Dita Botërore e Ushqimit nuk ka të bëjë vetëm me festimin për ushqimin e shijshëm që ne kemi fatin të hamë, por është gjithashtu një mundësi për të rritur ndërgjegjësimin për njerëzit që nuk janë me fat të shijojnë qoftë edhe një vakt në ditë.
Ka miliona njerëz në të gjithë globin që po luftojnë me urinë, ata nuk kanë ushqim të përshtatshëm për të mbijetuar. Uria është një krizë globale që duhet trajtuar  para se të jetë vonë.
Ne jetojmë në një shoqëri ku ka njerëz që mund të arrijnë të kënaqen me delikatesat më të mira pa asnjë mendim, por ka edhe të tjerë që luftojnë për ushqim.

Tema e Ditës Botërore të Ushqimit 2021:

Çdo vit, autoritetet dalin me një temë të re për Ditën Botërore të Ushqimit, që sillet rreth bujqësisë, ushqimit dhe investimeve për të rritur prodhimin e produkteve ushqimore. Tema për këtë vit është shpallur si “Ushqim i sigurt tani për një të nesërme më të shëndetshme”. Tema thekson përfitimet e ndryshme të menjëhershme dhe afatgjata të konsumimit të ushqimit të sigurt dhe të shëndetshëm.
Vitin e kaluar, tema ishte ‘Rriteni, ushqeni, mbani. Së bashku. Veprimet tona janë e ardhmja jonë ‘, ndërsa ajo e vitit 2019 ishte’ Zero uri ‘, me qëllim që dietat e qëndrueshme dhe të shëndetshme të jenë të përballueshme dhe të disponueshme për të gjithë.
/kumtari.al/

Read Previous

Yuri Kim në “Fjongo Rozë…”

Read Next

Pas babës, edhe djali çon mbështetësit në ekstazë me andralla