Vendlindja e një oqeani të ri

Distopian dhe jashtëzakonisht i bukur, Liqeni Abbe është një peizazh i shkretë me oxhaqe gëlqerore dhe aktivitet gjeotermik aktiv që një ditë mund të formojë oqeanin tjetër të botës.

 

Liqeni Abbe shtrihet në kufirin e Etiopisë dhe Xhibutit

I shtrirë në kufirin Etiopi-Xhibuti dhe i rrethuar nga një shkretëtirë e thatë, apokaliptike, Liqeni Abbe është një nga trupat ujorë më të jashtëzakonshëm dhe të paarritshëm në botë. Me përmasa 19 km i gjerë dhe 17 km i gjatë dhe i mbushur me aq shumë kripë sa është helmues për t’u pirë, ky liqen i madh alkalik mund të duket si një oaz shkretëtirë, por gjeologjia e tij e pazakontë është më e ngjashme me një peizazh hënor. Qindra oxhaqe gjigante gëlqerore mbulojnë horizontin, duke u ngjitur mbi kripërat blu-jeshile dhe duke arritur lartësitë deri në 50 m. Këto maja me majë shpesh nxjerrin re squfuri me avull, duke krijuar një skenë nga një botë tjetër, në një nga rajonet më jomikpritëse të Afrikës. (Kredia: Juan Martinez)

IMG_1731.jpeg

 

Liqeni alkalik ndodhet në mes të Depresionit të madh Afar

Liqeni Abbe ndodhet në kryqëzimin e pllakave tektonike somaleze, arabe dhe nubiane. I njohur gjithashtu si Depresioni Afar (formacion gjeologjik), rajoni është shtëpia e ekzemplarëve më të hershëm të njohur të fosileve njerëzore dhe nga disa paleontologë besohet të jetë djepi i qytetërimit. Pamja unike e liqenit është rezultat i ndarjes gradualisht të pllakave tektonike nëntokësore, duke bërë që korja e Tokës nën liqenin Abbe të hollohet vazhdimisht. Ndërsa këto pllaka u larguan ngadalë, burimet nënujore lejuan që magma të dilte përmes çarjeve të holla thellë në liqen. Ashtu siç ndodhi, depozitat e travertinës (një gur gëlqeror i ngrohur vullkanikisht, i pasur me kalcium) krijuan oxhaqe gjigante të shkretëtirës gjatë mijëra viteve, të cilat u bënë të dukshme vetëm kur niveli i ujit në liqen ra me dy të tretat në vitet 1950, kur u përdor për qëllime ujitjeje. (Kredia: Juan Martinez

p08r2j6b.jpeg

 

Gjeofizikanët besojnë se kjo zonë do të jetë shtëpia e një oqeani të ri për 10 milionë vjet

Sot, pllakat tektonike nën Depresionin e Afarit ende ndryshojnë me një shpejtësi prej rreth 2 cm në vit dhe gjeofizikantët besojnë se në afërsisht 10 milionë vjet, Depresioni Afar – dhe ky liqen i madh alkalik – do të jetë vendlindja e një oqeani të ri. Ndërsa pllakat vazhdojnë të copëtohen, shkencëtarët besojnë se Deti i Kuq do të përmbysë malësitë bregdetare të Xhibutit dhe Depresioni Afar do të mbulohet plotësisht me ujë. Sipas shkencëtarëve në [Observatorin e Tokës NASA] (https://earthobservatory.nasa.gov/), Deti i Kuq, Lugina e Riftit të Afrikës Lindore dhe Gjiri i Adenit do të shndërrohen në një oqean aq të madh sa Atlantiku, ndërsa Briri i Afrikës do të bëhet një ishull. (Kredia: Juan Martinez)

p08r2jm6.jpeg

 

Afarët që jetojnë në këtë zonë janë gjysmë nomadë

Megjithëse Depresioni Afar është një nga mjediset më të izoluara dhe jomikpritëse të Afrikës, ai nuk është i pabanuar. Duke ecur 150 km në perëndim nga kryeqyteti i Xhibutit, qyteti i Xhibutit, deri në liqenin Abbe, vendbanime të shpërndara dhe aris të izoluar (kasolle në formë guaska armadillo të bëra nga dyshekë palme) mbulojnë një peizazh të djegur nga dielli, me shumë pak ujë që tokat bujqësore të përhershme të mbijetojnë. “Të jetosh në një ari është shumë e zakonshme në mesin e Afarëve [njerëzve që jetojnë këtu],” tha udhërrëfyesi lokal Mohammed Omar Ali. “Ato janë të lehta për t’u bartur nga një vend në tjetrin.” Shumë nga Afarët që jetojnë në rajon janë gjysmë nomadë. Ata migrojnë rreth territoreve të kripura të Depresionit me familjet e tyre, duke gjetur kripë për të tregtuar dhe ujë e ushqim për të mbijetuar përpara se të vazhdojnë. Shumica e këtyre fshatrave të vegjël, të improvizuar të Afarit nuk kanë ujë të pijshëm apo energji elektrike. Sipas Omar Ali, shumë prej vendbanimeve rreth liqenit Abbe nuk ekzistonin deri relativisht kohët e fundit, për shkak se janë të paarritshme. (Kredia: Juan Martinez)

p08r2jyy.jpeg

 

Ndryshimet klimatike kanë rritur temperaturat në këtë rajon

Me temperatura që lëvizin rreth 30C në dimër dhe 45C në verë, Liqeni Abbe është një nga vendet më të nxehta gjatë gjithë vitit në Tokë. Shumë barinj, fermerë dhe tregtarë të rinj Afar punojnë në kushte të vështira, nën diellin flakërues. Vitet e fundit, efektet e ndryshimeve klimatike kanë rritur edhe më tej temperaturat në rajon dhe gjithashtu kanë përkeqësuar thatësirat. Por sipas Omar Ali, Afarët hezitojnë të largohen nga Depresioni dhe preferojnë të qëndrojnë, duke formuar komunitete të improvizuara dhe duke vazhduar mënyrën e tyre tradicionale të jetesës. (Kredia: Juan Martinez)

p08r2k3w.jpeg

 

Në mëngjes, avulli nga burimet nëntokësore del përmes  rimave në oxhaqet e larta

Ky peizazh i frikshëm është më ndjellës në agim, kur temperatura është më e ftohtë dhe avulli ngrihet nga burimet e nxehta nëntokësore përmes vrimave të oxhaqeve. Më vonë, në lindjen e diellit, nuancat e shkëlqyera të portokallisë dhe rozës mbushin qiellin, duke ndriçuar burimet e nxehta dhe depozitat e kripës në një shfaqje drite verbuese. Asnjë vend tjetër në planet nuk duket si ky. Në fakt, shkencëtarët besojnë se formacionet më të ngjashme me oxhakun ndodhen në fund të Oqeanit Paqësor, ku edhe pllaka të mëdha tektonike po copëtohen ngadalë dhe po krijojnë struktura të krahasueshme. (Kredia: Juan Martinez)