Studimi: Nivelet e larta të stresit sjellin rënie në funksionin njohës

Njerëzit me nivele të larta stresi kanë më shumë gjasa të përjetojnë një rënie në funksionin njohës, zbuloi një studim i ri, duke ndikuar në aftësinë e tyre për të kujtuar, përqendruar dhe mësuar gjëra të reja.

Stresi dihet se ndikon fizikisht në trup, duke rritur rrezikun e goditjes në tru, reagimin e dobët imunitar dhe më shumë. Gjithashtu mund t’i shtyjë njerëzit drejt sjelljeve jo të shëndetshme si pirja e duhanit dhe aktiviteti i dobët fizik.

Studimi, i botuar të martën në JAMA Network Open, zbuloi se pjesëmarrësit me nivele të larta stresi kishin më shumë gjasa të kishin faktorë rreziku të pakontrolluar kardiovaskular dhe faktorë të jetesës së dobët.

Por edhe pas përshtatjes për shumë nga këta faktorë rreziku fizik, njerëzit me nivele të larta stresi kishin 37% më shumë gjasa të kishin njohuri të dobët, zbuluan studiuesit.

Njerëzit që luftojnë me rrëshqitjet e kujtesës mund të stresohen për shkak të sfidave që sjell. Por studimi i ri sugjeron që lidhja shkon edhe në anën tjetër, me ndjenjat e stresit që çojnë në efekte të dëmshme në njohje, tha Dr. Ambar Kulshreshtha, një profesor i asociuar i mjekësisë parandaluese dhe epidemiologjisë në Universitetin Emory dhe bashkëautor i studimit. .

“Stresi jo vetëm që përkeqëson aftësinë tuaj të njohjes aktuale, por në të vërtetë mund të ketë efekte të dëmshme edhe në afat të gjatë”, tha ai.

Hulumtimi i ri bazohet në të dhënat nga një studim afatgjatë, i financuar nga federale, që synonte të kuptonte pabarazitë në shëndetin e trurit, veçanërisht midis njerëzve me ngjyrë dhe atyre që jetojnë në pjesë të Jugut të njohur si “rripi i goditjes”. Mijëra pjesëmarrësve iu kërkua një vetë-vlerësim i stresit dhe u anketuan me një vlerësim të standardizuar të funksionit njohës, me kontrolle të rregullta për më shumë se një dekadë.

Në studimin e ri, lidhja midis stresit të ngritur dhe funksionit më të ulët njohës ishte e ngjashme si për njerëzit me ngjyrë ashtu edhe për të bardhët, por pjesëmarrësit me ngjyrë raportuan nivele më të larta të stresit në përgjithësi.

“Individët me ngjyrë raportojnë ekspozim më të madh ndaj stresorëve kronikë, siç është diskriminimi,” shkruajnë autorët e studimit. “Ky zbulim sugjeron se nivelet e larta të stresit të perceptuar rrisin rrezikun e rënies njohëse pavarësisht nga raca.”

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se të rriturit me ngjyrë kanë rreth 50% më shumë gjasa të kenë një goditje në tru sesa të rriturit e bardhë, dhe njerëzit e moshuar me ngjyrë kanë rreth dy herë më shumë gjasa të kenë Alzheimer ose një demencë tjetër.

Stresi gjithashtu është gjetur të rritet në mënyrë të qëndrueshme me moshën, por studimi tregoi se lidhja midis stresit dhe funksionit njohës ishte relativisht e qëndrueshme përgjatë moshave. Pjesëmarrësit e studimit varionin nga mosha 45-98 në kohën e vlerësimit të tyre të fundit.

Read Previous

8 Marsi/ Berisha: Mirënjohje ndaj grave për gjithçka kanë bërë dhe bëjnë

Read Next

Këlliçi ben urimin e veçante në ditëlindjen e nënës