Skandali me Portin e Durrësit/ Meta: Cila është kostoja dhe kujt kompanie i është dhënë statusi i investitorit strategjik?

Kryetari i Partisë se Lirisë, Ilir Meta ka kërkuar transparencë me Portin e Durrësit, që sipas tij është një aferë e madhe.

Në një konferencë me gazetarët, Meta shtroi disa pyetje për qeverinë, duke  i kërkuar të bëjnë publike koston dhe kujt kompanie i ka dhënë statusin e investitorit strategjik.

Ilir Meta: Në rast të konfliktit  potencial në të ardhmen zgjidhja mund të bëhej vetëm në gjykatat ndërkombëtarë. Është e rëndësishme për tu bërë sa më parë të qarta se kush  do të jenë përfitimet e ekonomisë kombëtare dhe investimet që do të vinin nga ky koncesion. Cilat janë të dhënat ligjore, koha e ndërtimit dhe subjektit që do të keni monopolin e shërbimeve në portin e Porto Romanos.

Me këtë rast LSI në të kaluarën dhe tashmë PL përmes deputetit Petrit Vasili i ka kërkuar ministrisë së Infrastrukturës për dijeni edhe Ramës, që të japin përgjigje brenda afateve për këto pyetje:

A është dhënë statusi i investitorit strategjik?

Nëse po, cilës kompanie i është dhënë ky status?

Jeni shprehur publikisht se investitori do të jetë “Emaar Group” ndërkohë në memorandumin e firmosur nuk përmendet gjëkundi “Emaar Group” ?

Analiza financiare si detyrim ligjor për marrjen e statusit të investitorit strategjik nga cila kompani është paraqitur?

A parashikohet, që ashtu sikurse në rastin e inceneratorëve prona publike të mund të lihet kolateral në Bankat Shqiptare apo të huaja në funksion të marrjes së kredive nga kompanitë e përfshira në memorandum?

Cilat janë masat garantuese që Porti i Durrësit të mos sekuestrohet nga Bankat vendase apo të huaja për shkak të problemeve eventuale të kompanive huamarrëse?

Investimi detyron spostimin e Portit Tregtar aktual, cilat janë masat e marra që Dogana të funksionojë normalisht dhe kjo të mos ndikojë negativisht në realizimin e të ardhurave që lidhen me biznesin ashtu dhe për Buxhetin e Shtetit?

Cila është kosto e Portit të ri tregtar dhe sa është kohëzgjatja e realizimit të ndërtimit të këtij porti?

Në këtë periudhë të ndërmjetme pra të fillimit të ndërtimit të portit turistik nga njëra anë dhe Portit tregtare nga ana tjetër, ku do jetë vendodhja e funksionimit të Doganës portuale Durrës?

Ndërtimi i Portit të ri tregtar do të realizohet me fonde të  buxhetit apo do kërkohet një tjetër borxh?

Cili është qëndrimi zyrtar i institucioneve të Bashkimit  Evropian për këtë projekt dhe a cënon marrëveshjen e stabilizimit asociimit?

Kërkojmë nga ju të na vihet në dispozicion i gjithë  komunikimi zyrtare me Bashkimin Europian për këtë  projekt.

Këto duhet të marrin përgjigje brenda kohës së duhur.

Read Previous

Berisha denoncon skandalin me Portin e Durrësit: Rama fali 1.5 mln tokë në Durrës, për të ndërtuar Dubai-city

Read Next

The Guardian: Kullat si monumente nacionalisto-korruptive të Tiranës