Si e priti Scholz propozimin e Macronit për Europën, dhe çfarë vërejtje i bëri për Ballkanin

German Chancellor Olaf Scholz, left, is welcomed by French President Emmanuel Macron at the Elysee Palace in Paris, Friday, Dec. 10, 2021. Two days after taking office, Scholz visits the French President in Paris as well as top EU and Nato personnel in Brussels. (AP Photo/Thibault Camus)

Macron ka propozuar një rimodelim gjeografik dhe të organizimit të Bashkimit Evropian në një fjalim që ka mbajtur në Parlamentin Evropian por pa dhënë specifika.

Propozimin e tij ia ka prezantuar edhe Kancelarit Scholz me të cilin pati takim në Berlin.

Scholz duket se e priti idenë e Macron me mirësjellje por jo me aq përkushtim.

Scholz e përshkroi atë si “një propozim shumë interesant për t’u marrë me sfidën e madhe me të cilën po përballemi”.

Ai tha se ishte “absolutisht e nevojshme për të gjetur mënyra” për më shumë vende për t’u lidhur ngushtë me BE-në.

“Kjo është arsyeja pse jam shumë i lumtur për propozimin që do të diskutojmë këtu tani,” tha Scholz.

Sidoqoftë, Scholz ofroi një paralajmërim të koduar se plani i Macron nuk duhet të përdoret për të penguar vendet që kanë punuar tashmë për shumë vite drejt anëtarësimit në BE – me pak entuziazëm nga Franca.

“Është e qartë se kjo duhet dhe nuk do të na shkëpusë nga proceset e anëtarësimit në të cilat ne tashmë po punojmë për kaq gjatë”, deklaroi Scholz, duke shtuar se “guximi” që kishin marrë vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të shpërblehet duke hapur ose avancuar zgjerimin.

Read Previous

Anëtarësimi në NATO/ Finlanda dhe Suedia pritet të marrin vendimin këtë javë

Read Next

Me flamurin kuq e zi dhe tupana, pamje nga dasma përrallore e çiftit të famshëm shqiptar