Reuters: Kryeqyteti i mashtrimeve të bankave në botë

78-vjeçarja Anna dhe 63 persona të tjerë në Britaninë e Madhe janë viktima të mashtrimit në internet, humbja mesatare e të cilëve është 102,000 paund.

Në një artikull të publikuar nga Reuters, Anna nga Anglia qendrore, e njohur për redaksinë, ishte mashtruar fillimisht përmes një emaili, e cila i ofronte ulje lidhur me një furçë dhëmbësh.

Brenda pak minutash pasi kishte futur të dhënat e kartës së saj, ajo mori një telefonatë nga banka e saj duke i thënë se po bëheshin transaksione mashtruese. Të nesërmen Robert Clayton nga Autoriteti i Sjelljes Financiare të Britanisë thirri për të thënë se ata po ndiqnin kriminelët përgjegjës, por që kursimet e saj ishin në rrezik.

Ajo që u mor vesh ishte fakti se jo që nuk kishte të bënte me asnjë furçë dhëmbësh, por nuk ekzistonte asnjë departament mashtrimi, asnjë Robert Clayton. Ata të gjithë ishin pjesë e një mashtrimi për të hequr gradualisht kursimet e jetës së Anës, dhe brenda pak javësh komploti kishte arritur, në shumën prej rreth 200,000 paund (270,000 dollarë).

Ana dhe shumë të tjerë janë një nga mijëra njerëzit që kanë parë kursimet e fshira këtë vit nga një valë e paparë mashtrimesh bankare në internet që goditi Britaninë.

Vendi është epiqendra globale për sulme të tilla, sipas pesë prej bankave më të mëdha britanike dhe më shumë se një duzinë ekspertësh të sigurisë, të cilët thanë se mashtruesit po blinin grupe të të dhënave personale të konsumatorëve në rrjet, për të synuar numrat rekord të blerjeve dhe bankave në internet, që nga pandemia.

Një rekord britanik prej 754 milion paund (1 miliard dollarë) u vodh në gjashtë muajt e parë të këtij viti, 30% më shumë se e njëjta periudhë në vitin 2020, sipas të dhënave nga organi i industrisë bankare UK Finance dhe më shumë se 60% nga 2017, që kur u fillua më përpilimin e të dhënave.

Kjo përfaqëson një normë mashtrimi për kokë banori afërsisht të trefishtë sesa ajo e parë në Shtetet e Bashkuara në vitin 2020, sipas një llogaritjeje të Reuters nga UK Finance dhe të dhënave më të fundit në dispozicion të Komisionit Federal të Tregtisë.

“Mashtrimi më i sofistikuar ka tendencë të fillojë në Mbretërinë e Bashkuar, dhe pastaj të kalojë dy vite më vonë në SHBA dhe më pas në të gjithë botën,” tha Ayelet Biger-Levin, nënkryetare e strategjisë së produktit në firmën e sigurisë kibernetike me qendër në SHBA, BioCatch, e cila siguron anti-teknologjinë e mashtrimit ndaj bankave.

Qendra Kombëtare e Krimit Ekonomik pajtohet me vlerësimin e sektorit bankar se mashtrimi përfaqëson një kërcënim për sigurinë britanike.

Rrjeti i pagesave më të shpejta të Britanisë, i cili lejon transferimet midis llogarive bankare të shlyhen në çast sesa në orë ose ditë, si në Shtetet e Bashkuara dhe tregjet e tjera të zhvilluara bankare, do të thotë që kriminelët mund t’i largojnë me shpejtësi fondet.

“Sistemi më i shpejtë i pagesave ka lehtësuar mashtrimin më të shpejtë,” tha Richard Emery, një ekspert kundër mashtrimit i cili po këshillon Anna dhe 63 viktima të tjera të mashtrimit, humbja mesatare e të cilëve është 102,000 paund.

Ekspertët e sigurisë dhe bankierët e lartë britanik, thonë se shumë sulme mashtrimi mund të gjurmohen jashtë shtetit, që nga India dhe Afrika Perëndimore, meqë Britania po eksporton gjithnjë e më shumë sulme të këtyre mashtrimeve në banka.

Read Previous

Kosova hyn në heshtjen zgjedhore

Read Next

Gjithçka që mendoni se dini mbi CIA-n është e gabuar