Një trajtim i ri kundër obezitetit / FDA njoftoi miratimin e shumëpritur të Wegovy

Më 4 qershor 2021, FDA njoftoi miratimin e shumëpritur të Wegovy, një ilaç i injektueshëm i marrë një herë në javë për menaxhimin e peshës.
 
Wegovy mori vëmendje të konsiderueshme të mediave në muajt para miratimit, me një artikull të New York Times që e shpallte atë një “lojë ndryshuese”, MedPage Today raporton “rezultatet e tij të pashembullta”, dhe BBC njofton se mund të shënojë një “epokë të re” në trajtimin e obezitetit. Mbulimi i vazhdueshëm i mediave vazhdon të lartësojë efikasitetin e Wegovy si më të mirë se çdo ilaç tjetër aktualisht në treg për menaxhimin e peshës. Tituj të tillë sensacionalë janë të zakonshëm në media, kështu që ne duhet të pyesim veten: a është vërtet e gjithë vëmendja e medias e garantuar?

 

Çfarë është Wegovy dhe si funksionon?

Wegovy është emri i markës për molekulën e hormonit peptid të injektueshëm me dozë të lartë e njohur si semaglutide, një ilaç i miratuar më parë nga FDA nën emrat e markave Rybelsus (oral) dhe Ozempic (injeksion me dozë më të ulët) për trajtimin e diabetit të tipit 2. Semaglutidi i injektueshëm eliminon udhëzimet strikte për gëlltitje me stomak bosh të kërkuar nga semaglutidi oral, ndërsa Wegovy me dozë më të lartë lejon kalimin më të mirë të barrierës gjak-tru, gjë që rrit efikasitetin e tij për humbje peshë.
 
Ka efekte të shumta, duke përfshirë rritjen e lirimit të insulinës nga pankreasi, ngadalësimin e zbrazjes së stomakut dhe synimin e receptorëve në tru që shkaktojnë ulje të oreksit. Kjo rezulton në një ndjenjë të ngopjes, ose plotësisë, që zgjat shumë më tepër sesa është e mundur me nivelet natyrore të hormoneve GLP-1.
 

Kush mund të marrë Wegovy?

Wegovy, si të gjitha medikamentet e tjera të përshkruara për trajtimin e obezitetit, është miratuar për përdorim për personat me indeks të masës trupore (BMI) 30 kg/m2 ose më të madh, ose ato me BMI 27 kg/m2 me një kusht mjekësor të lidhur me peshën, si presioni i lartë i gjakut, diabeti i tipit 2 ose kolesteroli i lartë.
 

Cilat janë rreziqet dhe përfitimet e Wegovy?

Provat klinike të Fazës 3 të Wegovy, të quajtura STEP (Efekti i Trajtimit me Semaglutide te Njerëzit me Obezitet), u kryen në një sërë skenarësh klinikë, secila duke ndryshuar pak në popullatën e studimit dhe modelin e studimit. Prova e raportuar gjerësisht si STEP 1, rezultatet e të cilës u botuan në New England Journal of Medicine, demonstroi një mesatare prej 14.9% ulje të peshës trupore pas 68 javëve të terapisë.
Humbja mesatare e peshës prej medikamenteve ekzistuese kundër obezitetit është zakonisht rreth 5% deri në 9%.
 
Efektet anësore më të zakonshme të Wegovy janë nauze, diarre, të vjella dhe kapsllëk. Ilaçi gjithashtu vjen me një paralajmërim për rrezikun e një tumori të veçantë të tiroides, dhe kështu nuk rekomandohet për ata që kanë një histori personale ose familjare të kancerit të palcës tiroide ose neoplazi të shumëfishtë endokrine të tipit 2 (një gjendje gjenetike e lidhur me tumoret endokrin) . Duhet të theksohet se tumoret u vëzhguan vetëm në studimet e kafshëve dhe nuk u panë në provat njerëzore.
kumtari.al

Read Previous

Zgjedhjet lokale në Kosovë. Si funksionon zgjedhja e kryetarit të komunës?/ Gratë në politikën lokale

Read Next

BIRN: Rekord prodhimi energjie në Drin, hidrocentralet u zbrazën