Ndryshimet klimatike përcaktojnë pikat e forta dhe të dobëta të Putinizmit

Nga Mark Galeotti

Ka pasur një ndryshim në të menduarit e presidentit rus, gjë që përbën një rast studimi interesant të politikëbërjes në një sistem kaq të personalizuar dhe të centralizuar.

Joe Biden i Amerikës mund të ketë thënë në samitin e G20 në Romë se Rusia (dhe Kina) “në thelb nuk u shfaqën në aspektin e ndonjë angazhimi për t’u marrë me ndryshimin e klimës”, por kjo mund të ketë qenë pak jobujare. Në fund të fundit, Vladimir Putin ka qenë në një udhëtim dhe kalimi i tij nga mohues virtual i ndryshimeve klimatike, në avokat mund të jetë i vonë, por është gjithashtu mjaft domethënës.

Evolucioni

Në vitin 2003, ai e trajtoi ndryshimin klimatik si një shaka, duke thënë se “ndoshta ndryshimi i klimës nuk është aq i keq në një vend kaq të ftohtë si i yni? Dy deri në tre gradë nuk do të dëmtonin – do të shpenzojmë më pak për palltot e leshit dhe prodhimi i grurit do të rritet.”

Më vonë, në disa raste nuk vepronte ashtu si fliste. Premtimeve të tij për të ulur emetimet e Rusisë i mungonin ambiciet e nevojshme dhe ai do të përpiqej periodikisht të mohonte natyrën antropogjene të ndryshimeve klimatike, duke fajësuar atë mbi gjithçka, nga vullkanet deri te shqetësimet galaktike.

Megjithatë, në vitin e kaluar, retorika e tij është bërë gjithnjë e më serioze dhe ai ka mandatuar qeverinë e tij që të hartojë plane për ta bërë karbonin rus neutral deri në vitin 2060. Ky konvertim ka ardhur me vonesë dhe ndërsa ai mund të ketë arritur të vlerësojë seriozitetin e sfidës , ai nuk duket se ka një kontroll të fortë të asaj se çfarë mund të sjellë një përgjigje adekuate.

Pretendimet e tij të fundit se pyjet e Rusisë do të izolojnë karbon të mjaftueshëm për të kompensuar rritjen e pritshme të emetimeve, janë të hapura për pyetje serioze, jo më pak duke pasur parasysh efektin kundërbalancues të zjarreve masive dhe periodike të pyjeve të cilat, vetë, përkeqësohen nga ndryshimet klimatike.

Megjithatë, ka pasur një ndryshim të qartë në të menduarit e Putinit dhe ky proces ofron një rast studimor interesant të politikëbërjes, në një sistem kaq të personalizuar dhe të centralizuar.

Pavarësisht sulmeve të tij për historinë e dyshimtë amatore, është e drejtë të thuhet se Putini nuk është një udhëheqës i mendimit. Në vend të kësaj, atij i pëlqen të lejoj një sërë sipërmarrësish politikash që të vendosin stendat e tyre dhe të parashtrojnë idetë e tyre. Ai jo vetëm që kërkon të shohë se kush tërheq më shumë, por ai gjithashtu vlerëson edhe reagimin që marrin nocione të ndryshme nga publiku dhe, mbi të gjitha, nga elita. Pastaj, ai merr një vendim.

Një nga nënproduktet e kësaj qasjeje është, në mënyrë paradoksale, se ai shpesh nuk investohet me të vërtetë në ndonjë qasje, dhe nëse ai e sheh të përshtatshme, thjesht do të ndryshojë rrugën. Në vitin 2014, për shembull, duket se ka pasur një ndryshim të dukshëm në politikën mbi Donbasin, me aneksimin virtual të “Novorossiya” të miratuar dhe më pas të hedhur poshtë.

Kjo mund të jetë një forcë ose një dobësi, por e bën të vështirë zbatimin e vazhdueshëm të politikave jopopullore, diçka që do të jetë një problem i veçantë kur Putini të përvetësojë plotësisht se nuk ka përgjigje të shpejta, të lehta dhe mbi të gjitha të lira dhe pa dhimbje ndaj ndryshimeve klimatike. Ruajtja e entuziazmit të tij për një përgjigje, do të jetë një sfidë e vazhdueshme për avokatët e saj, si dhe komunitetin botëror.

Për këtë qëllim, kritikat e hapura si ato të Presidentit Biden janë ndoshta të padobishme. Nëse përvoja e kaluar është diçka që do të vazhdojë, Putini i përgjigjet më mirë një kombinimi të respektit publik dhe sfidës private (si në Gjenevë), ndërsa censurimi i drejtpërdrejtë tenton ta bëjë atë rebel.

Sidoqoftë, prandaj ia vlen të shikohet se cilët mund të jenë interesat dhe individët që duket se e kanë çuar Putinin në këtë pozicion të ri dhe nëse ata kanë gjasa të duan ose të jenë në gjendje të mbajnë presionin.

Interesante është se ky duket se është një koalicion me bazë të gjerë aktorësh që, në rrethana të tjera, do të kishin pak gjëra të përbashkëta. Më e rëndësishmja, ata janë në gjendje të artikulojnë një pozicion të bazuar në mënyrë solide në veten pragmatike dhe në interesin kombëtar.

Avokatët

Ushtria, për shembull, është e shqetësuar për efektet e ndryshimeve klimatike në veri dhe jug. Ndërsa ngrica e përhershme shkrihet, sipas Ministrit të Burimeve Natyrore dhe Mjedisit Alexander Kozlov, është dëmtuar më shumë se 40% e infrastrukturës dhe ndërtesave në Veriun e Lartë.

Ndërsa bazat ushtarake, aerodromet dhe portet bëhen të pambrojtura, miliarda rubla të destinuara për përdorime të tjera do të duhet të shpenzohen për lëvizjen, riparimin ose zëvendësimin e tyre. Ndërkohë, ekziston shqetësimi se shkretëtirëzimi në Azinë Qendrore do të sjellë uri, migrim dhe paqëndrueshmëri, duke gjeneruar sfida të reja në këtë anë.

Ndryshimet klimatike po ndikojnë gjithashtu në operacionet e industrisë së naftës dhe gazit në veri, me një studim të vitit 2020 që zbuloi se rreth 23% e dështimeve teknike dhe 29% e humbjeve në nxjerrjen e karburanteve fosile ishin rezultat i degradimit të ngricave të përhershme, me 45% të të gjithë projekteve hidrokarbure të vendit në rrezik.

Kishte shpresa të hershme se ngrohja do të hapte zonat e Siberisë ndaj bujqësisë, diçka e theksuar edhe në mediat e huaja, duke përfshirë sugjerimin qesharak se kjo ishte “Si Rusia e fiton krizën klimatike”. Megjithatë, këto janë moderuar që atëherë nga një ndërgjegjësim për koston e ndërtimit të infrastrukturës së nevojshme për të shfrytëzuar mundësitë e reja. Për më tepër, çdo përfitim i mundshëm ka të ngjarë të kompensohet nga mënyra sesi toka bujqësore ekzistuese do të përjetonte shkretëtirëzimin.

Rritja e çmimeve të ushqimeve është tashmë një shqetësim politik sot. Perspektiva që ato mund të rriten edhe më tej – dhe se siguria kombëtare e ushqimit do të bëhej më e varur nga importet e huaja – është një shqetësim i madh për Putinin, teknologët e tij politikë në administratën presidenciale dhe qeverinë e kryeministrit Mikhail Mishustin.

Së fundi, një numër në rritje i biznesmenëve të lidhur mirë politikisht, si Anatoly Chubais – aktualisht i dërguari presidencial për zhvillimin e qëndrueshëm – dhe gjermani Gref i Sberbank janë bërë vetë më aktivë në ngritjen e axhendës së ndryshimeve klimatike, me gjasë sepse shohin mundësitë tregtare, si dhe sepse vlerësojnë nevojën më të gjerë kombëtare.

Ndryshimi i politikës

Të marra së bashku – veçanërisht kur inkuadrohen nga figura të tilla si Ruslan Edelgeriev, ish-kryeministri çeçen u shndërrua në i dërguar special presidencial për ndryshimet klimatike – kombinimi i arsyeve politike, ushtarake dhe ekonomike për një ndryshim politikash duket se është bërë bindës.

Siç u përmend më lart, megjithatë, gjasat janë që ky të jetë një vendim pragmatik. Pyetja do të jetë nëse politikat e nevojshme për të trajtuar ndryshimet klimatike në afat të gjatë do t’i mbijetojnë nevojave afatshkurtra të mbijetesës politike./The Moscow Times

kumtari.al

Read Previous

Avokati kryesor braktis Hashim Thaçin

Read Next

Vuçiq i lejon Ramës të bëjë nikoqirin në Beograd, dalin presin Krivokapiç bashkë