Letër e hapur për Greta Thunberg

E dashur Greta Thunberg,

Ti nuk i je përgjigjur letrës sonë të parë të hapur në fillimin e “karrierës” tënde, e cila sapo ka kulmuar me marrjen e Çmimit për Jetesë të Drejtë. Unë megjithatë po të shkruaj një të dytë. T’u qasa me simpati për aktivizmin tënd, duke të parë si një gjyshe që do të donte t’i jepte një këshillë – një mbese.

Ajo ishte për të të dhënë informacion më të mirë për gjendjen reale të Tokës, sepse vura re që nuk e kishe këtë njohuri. Kësaj radhe do të të drejtohesha më mirë në cilësinë time si shkencëtare, pasi dëgjoj se kërkon këshillën e shkencës, sepse duket se ke besim në mendjen tënde. Kjo është e mirë dhe është vërtet e nevojshme. Megjithatë, ekzistojnë gjithmonë dy lloje të shkencës: njëra që është përgjegjëse për gjendjen e rrezikuar të vetë Tokës dhe ajo që e kundërshton atë. Unë i përkas këtij lloji të fundit. Kjo është arsyeja pse unë kam qenë një demonstruese entuziaste dhe në fillim isha thjesht e lumtur se si reagoi rinia, kudo, në masë ndaj protestës suaj. Më në fund, u shfaq një lëvizje dhe madje edhe për Nënën Tokë! Diçka më e bukur nuk mund të më ndodhte, sidomos sepse isha themeluese e “Lëvizjes Planetare për Nënën Tokë”.

Por ndërkohë, si shkencëtare, shoh sa lajthitje dhe konfuzione ke ti dhe “Të Premtet për të Ardhmen” dhe nuk po shoh që ato të pranohen nga ti apo nga njerëzit në lëvizjen e protestës që keni frymëzuar. Po, rreziqet reale për ne dhe Tokën po shtypen dhe mbulohen, domethënë ato që na kërcënojnë vërtet. Por dikush ka nevojë për njohuri rreth tyre nëse vepron ashtu siç vepron ti, dhe përveç kësaj ndan një përgjegjësi të caktuar për një numër në rritje ndjekësish. Pra, ti dhe lëvizja “E Premte për të Ardhmen” kujdeseni për gjendjen e Tokës dhe shkaqet e saj, por duket se nuk dini shumë për të!

Përkundrazi, ju i jeni bashkuar pohimit të organizatave ndërkombëtare, shkencëtarëve të caktuar të llojit të parë në IPCC, Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike, si dhe korporatave, institucioneve financiare dhe njerëzve të sektorit financiar. Ata thonë se CO2 është problemi kryesor, në të vërtetë i vetmi problem i planetit, dhe përqindja e tij shumë e ulët prej 0.04% në atmosferë (nga e cila vetëm një pjesë e vogël është e krijuar nga njeriu) është madje arsyeja për një “ndryshim klimatik” planetar . Kjo do të shkatërronte kushtet e jetesës në Tokë dhe së shpejti do të merrte përmasa kërcënuese për jetën në formën e ngrohjes globale. Prandaj, siç u vendos në Konferencën e OKB-së në Paris në 2015, duhet të ndërmerren veprime kundër tij duke reduktuar masivisht emetimet e CO2. Në emër të një marrëveshjeje të re, gjoja “të gjelbër”, tani do të fillojë një “ndryshim i sistemit” kundër këtij “ndryshimi klimatik” dhe shkaqeve të tij kapitaliste. Ky ndryshim i sistemit do të konsistonte në futjen e një “mënyre jetese të qëndrueshme” në shoqëri, në të cilën konsumi dhe përdorimi i produkteve veçanërisht me intensitet CO2 do të reduktohej ndjeshëm ose do të duhej të paguheshin taksa më të larta. Kjo supozohet se duhet t’i japë fund “ndryshimeve klimatike” dhe “të shpëtojë” Tokën.

Kaq shumë për “logjikën” e argumenteve nga lart, të cilat ju i keni miratuar pa probleme dhe në një mënyrë çuditërisht të sjellshme pa asnjë kontradiktë.

Çfarë nuk shkon me këtë? 

1.Në mënyrë paradoksale, ndryshimi i planifikuar i sistemit duke reduktuar konsumin e energjisë dëmtohet sot nga planet për një zhvillim masiv të dimensioneve më intensive të teknologjisë së lartë në jetën e përditshme, të cilat duhet të çojnë në dixhitalizimin e të gjitha fushave të jetës, projektin e “Smart Cities” dhe instalimin e rrezatimit elektromagnetik të nevojshëm në nivelin 5G. Kjo mënyrë e çmontimit, por në të njëjtën kohë edhe e rindërtimit  të shoqërisë industriale, tashmë është kthyer në një biznes të madh në të cilin janë në lojë triliona dollarë dhe sigurisht jo diçka “e gjelbër” që po shpëton Tokën! Në të vërtetë, frekuenca 5G kërkon prerjen e shumë pemëve në qytete. Deri më tani frekuenca 5G është përdorur vetëm në sektorin ushtarak pasi është një armë që madje do të shkatërrojë jetën në Tokë në një masë të panjohur, duke filluar nga insektet, zogjtë dhe foshnjat në mitër dhe më pas duke vazhduar me të moshuarit.

 

2.Thjesht NUK është e vërtetë që CO2 kërcënon Tokën. Po, Toka do të kishte nevojë për momentin edhe për më shumë CO2, për bimët e saj dhe për jetën në përgjithësi, sepse CO2 është një gaz bimor i padukshëm dhe pa papastërti, që vjen nga oxhaqet, siç sugjerohet vazhdimisht, për të cilin megjithatë nuk flitet fare. CO2 gjithashtu nuk është një gaz serë për aq sa Toka është e hapur ndaj qiellit dhe për këtë arsye nuk është një serë. Efekti serë nuk mund të ndodhë në një planet. Po, CO2 siguron që ne të kemi oksigjen për të marrë frymë, sepse bimët e shndërrojnë atë në oksigjen. Pra, nëse CO2 zhduket sa më shumë që të jetë e mundur nga atmosfera, siç sugjeroni ju, atëherë ne do të përfundonim duke u mbytur së bashku me gjithë jetën në planet! Kështu, ka diçka thelbësisht të gabuar me gjithë argumentimin.

Shkatërrimi i  klimës: Nuk është për shkak të CO2

3.Ajo që shumica e shkencëtarëve, megjithatë, nuk thonë është se si të interpretohen ndryshimet e dukshme të motit që ne të gjithë po vëzhgojmë. Këto ndryshime janë të padiskutueshme, por nuk duhet të ngatërrohen me sistemin global të klimës, i cili është afatgjatë dhe gjithëpërfshirës. Manipulimi i qëllimshëm i klimës globale do të ishte një ndërmarrje shumë komplekse, ndoshta nuk është fare e mundur, dhe sigurisht jo përmes përdorimit ose reduktimit të një gazi të vetëm impianti si CO2. Klima globale është thjesht e një dimensioni tjetër, të pakrahasueshëm me motin lokal. Pra, pyetja është se nga vijnë këto ndryshime të motit, qofshin ato në formën e thatësirave, përmbytjeve, valëve rajonale të të nxehtit apo të ftohtit, stuhive dhe sistemeve të motit të rëndë që mbeten në vend për një kohë të gjatë, ngrohja e Arktikut që është dukshëm mbi të gjitha ndryshimet e tjera të temperaturës (të paktën deri në vitin 2012), zjarret e supozuara “pyjore” në Kaliforni, Australi dhe Portugali, të cilat shkatërruan shtëpitë deri në themelet e tyre dhe shkrinë makinat, por lanë pemët rreth tyre kryesisht të paprekura, përmendni zjarret katastrofike të xhunglës në Amazon, Afrikë dhe Azinë Jugore që janë shkaktuar qartë nga ndërhyrja njerëzore.

Gjithashtu zhdukja masive e kafshëve dhe bimëve, p.sh. insektet, zogjtë, koralet dhe pemët, si dhe humbja e specieve në rritje të shpejtë, në asnjë mënyrë nuk mund të shpjegohet me CO2! Kjo është krejtësisht e pamundur dhe thjesht e pakuptimtë. E njëjta gjë vlen edhe për ndotjen e ajrit, tokës dhe ujit jo vetëm me pluhur të imët, por me një nano pluhur të imët alumini, stronciumi, bariumi, litiumi, polimeret, hiri i qymyrit, substancat e modifikuara gjenetikisht, bakteret dhe shumë substanca të tjera që depërtojnë në të gjithë organet deri në tru, të cilat janë vërtetuar prej dy e më shumë dekadash, ndër të tjera me aplikimin e aerosoleve në atmosferë, mbi të gjitha në hemisferën veriore. Metoda e spërkatjes së aerosoleve ka një emër shkencor, quhet SRM – Menaxhimi i rrezatimit diellor – dhe rekomandohet për gjoja bllokimin e rrezatimit diellor në favor të temperaturave më të ulëta në Tokë – por në realitet ajo është përdorur prej kohësh për qëllime krejt të ndryshme, në çdo rast për ato që dëmtojnë gjithë jetën në Tokë deri në zhdukjen e saj dhe shkaktojnë shumë sëmundje me përmasa epidemike.

Dhe së fundi, në kundërshtim me parashikimet, vitet e fundit shtresa e ozonit në atmosferë është shkatërruar gjithnjë e më shumë, gjë që ka çuar në rrezatim të dëmshëm UV që tani arrin në Tokë i pafiltruar kudo në hemisferën veriore dhe në veçanti mikroorganizmat kërcënues. Zinxhiri ushqimor në tokë dhe në oqeane tashmë është sulmuar .

Pra, nëse diçka nuk ndodh së shpejti për të forcuar përgjithmonë shtresën e ozonit, dmth gjatë dekadave të ardhshme, që përfshin njohjen dhe pranimin e diagnozës së vërtetë – dhe kjo sigurisht që nuk është vetëm CFC civile që supozohet se është përgjegjëse për të, dhe CO2. nuk ka të bëjë fare me të – atëherë së shpejti mund të kërcënohemi sepse bujqësia mund të prishet papritur duke u ekspozuar përgjithmonë ndaj rrezatimit toksik UV-B- dhe C-.

Megjithatë, shtresa e ozonit nuk mund të forcohet duke futur artificialisht ozonin në stratosferë, por vetëm duke pushuar së ndikuari në këtë shtresë të hollë, por absolutisht jetike – siç është, në realitet, e prekur nga radioaktiviteti, ngrohja e jonosferës, mikrovalët, trafiku ajror, karburantet e raketave dhe fluturimet supersonike, për shembull.
Luftërat e shumta në botë dhe pasojat e pakthyeshme të përdorimit të gjerë të uraniumit të varfëruar, për shembull, një material i mbetur nga centralet bërthamore, as që përmenden këtu.

E shikon, të janë mohuar informacione thelbësore për situatën reale të planetit, rreziqet dhe shkaqet e tyre, duke shpjeguar gjithçka me CO2, pavarësisht se çfarë ishte dhe thjesht e ke besuar. Megjithatë, deri më sot, ti je duke pretenduar se e ke kuptuar thelbin e çështjes dhe duhet të paraqesësh atë që duket se rrjedh prej saj. Unë gjithashtu e kuptoj që në moshën 16 nuk mund të dish gjithçka. Por ajo që ti dhe të tjerët duhet të dini nëse vërtet dëshironi të jeni një lëvizje e vetëdijshme për përgjegjësinë tuaj për Nënën Tokë dhe jo kundër saj, kjo njohuri ekziston! Pra, merrni atë nëse jeni serioz në lidhje me lëvizjen tuaj. Përndryshe, besueshmëria juaj së shpejti do të zhduket në mënyrë të pashmangshme. Kështu, relativisht shpejt do të mësohet nëse reduktimet e CO2 kanë ndonjë efekt në “klimë” dhe/ose mot, gjë që sigurisht nuk do të jetë aspak kështu pasi nuk është shkaku i problemeve.

 

4  Kjo njohuri e paditur për ty, erdhi mbi të gjitha për shkak të Dr. Rosalie Bertell, të cilën ta rekomandova në letrën time të parë dhe që gjithashtu mori RLA, çmimin Right Livelihood Award, 33 vjet më parë. Ajo punoi si  shkencëtare mjedisore dhe biometrike për OKB-në, mbi historinë e teknologjive ushtarake në Lindje dhe Perëndim që nga Lufta e Dytë Botërore. Këto teknologji janë çelësi për t’iu përgjigjur pyetjes se çfarë po ndodh ose mund të bëhet sot për ta realizuar atë. Ajo përmend veçanërisht dëmet e shkaktuara nga ndërhyrjet bërthamore, p.sh. shpërthimi i më shumë se dy mijë bombave atomike dhe hidrogjenit (!) në atmosferë dhe në Tokë që ndodhi gjatë gjysmë shekulli. Ajo vazhdon me shpjegimin e teknologjive postnukleare. Këto janë ato që përdoren për “luftërat e motit, armët plazma dhe gjeoinxhinierinë ushtarake” të shpikura gjatë 70 viteve të fundit, bazuar në zbulimin se si të përdoren valët elektromagnetike.

Kjo teknologji u zhvillua nga fizikani Nikola Tesla dhe tani po praktikohet gjithnjë e më shumë kudo në planet, për shembull nga një numër në rritje i instalimeve të të ashtuquajturave “ngrohës jonosferë”. Megjithatë, e gjithë kjo nuk pranohet publikisht! Por po ndodh, siç mund të lexohet në të ashtuquajturën Konventën ENMOD të OKB-së 1977, Konventën e Modifikimit të Mjedisit, ose në raportin “Moti si shumëzues i forcës – Zotërimi i motit në 2025” të Forcave Ajrore të SHBA-së botuar në 1996. Këto teknologji tashmë janë diskutuar dy herë në Parlamentin Evropian, në vitin 1999 dhe 2013, derisa Komisioni i BE-së e ndaloi PE-në të merrej më tej me to në vitin 2016, sepse ato janë çështje ushtarake (!). Aktivitetet ushtarake që ishin dhe mbahen të fshehura nga publiku shpjegojnë gjithçka që vërejmë në realitet dhe atë që përgjithësisht quhet “ndryshimi i klimës”. Ky është rezultat i dekadave të luftës kundër Tokës dhe shndërrimit të saj në një “armë lufte” të mirëfilltë të ushtrisë në Lindje dhe Perëndim, duke paraqitur atë që duket se rrjedh prej saj.  Kështu, relativisht shpejt do të mësohet nëse reduktimet e CO2 kanë ndonjë efekt mbi “klimën” dhe/ose motin, gjë që sigurisht nuk do të jetë aspak kështu pasi nuk është shkaku i problemeve.

5. Këto interesa kanë nevojë për ty dhe kanë nevojë që ti të tërheqësh rininë dhe veçanërisht gratë në anën e tyre! Sepse femrat kanë trajtuar gjithmonë temën e natyrës dhe ekologjisë më shumë se meshkujt, thjesht sepse ato janë historikisht dhe fizikisht më të lidhura me to. Kjo tani po shfrytëzohet nga ju, duke qenë ata të cilët përfaqësojnë planet dhe interesat e reja të kapitalit të madh, për t’i promovuar ato dhe për të siguruar zbatimin e synimeve të tyre.

Jeni ti që supozohet të propagandosh një lloj “revolucioni kulturor” në mënyrë që kriza aktuale e rritjes dhe energjisë së kapitalizmit të mund të kapërcehet, të ndërtohet një model biznesi shtesë dhe të mund të ndodhë fillimi i ri i sistemit fitimprurëse dhe mbi një bazë teknologjikisht më moderne, më efikase, por edhe më të ngushtë (!) – natyrisht duke lënë pas një grumbull mbetjesh të copëtuara në formën e shoqërisë “të vjetër” që së pari, duhet të copëtohet dhe të shkatërrohet! Si do të mund të funksiononte ndryshe kjo, domethënë pa ty, dhe kështu pa provokuar kryengritjen – dhe këtë herë një të tillë për një shoqëri vërtet antikapitaliste për të gjithë? Pra, roli jot është t’u kurseni atyre një trazirë kaq të vërtetë!

 

Pse po i ndihmon ata?

Është e mrekullueshme që të rinjtë janë entuziastë për Nënën Tokë. Kam pritur një kohë të gjatë që kjo të ndodhë. Por çuditërisht, kjo që po bëni tani nuk është një bekim për Nënën Tokë, por tallje me të! Ajo që keni bërë deri tani është e kundërta e asaj që nevojitet. Është me të vërtetë përmbysja e saj.

 

Nuk e vëreni fare, Greta dhe njerëzit e frymëzuar prej jush, në çfarë jeni futur?

Do të jeni shumë të zhgënjyer kur të shihni se cilave interesa po u shërbeni vërtet, përkatësisht atyre që janë përgjegjës për gjendjen e Tokës për të cilët ankoheni, ndërsa besoni se janë një fuqi për të mirën. Mos lejoni që të nxiteni kundër brezit që ju rriti dhe kundër brezit që ju vetë mund të rritni, sepse ata gjoja lënë një “gjurmë karboni” që duhet shmangur me çdo kusht. Kjo do të thotë të akuzosh vetë jetën në vend që të akuzosh ata që e shkatërrojnë atë!

Por tani, ndoshta, mund t’i shpjegoni vetes edhe shqetësimin që mund të ndjeni tashmë për shkak të këtyre konfuzioneve. Fytyra jote, Greta, e tregon gjithsesi.

Pra, mos lejoni që të abuzoheni më për të kundërtën e asaj që dëshironi të ngriheni, nga njerëz që kanë në mendje gjithçka përveç të mirës së Nënë Tokës dhe madje punojnë për shkatërrimin e saj! Do të kishte qenë një gabim gjigant, një përpjekje e kotë dhe një humbje kohe që ne të gjithë kemi nevojë dëshpërimisht për të mbrojtur planetin tonë. Koha është, por jo për reduktimin e CO2!

 

Ti, Greta dhe të gjithë ata që po ecin përpara me ty, e keni humbur çështjen dhe padashur i keni thënë botës një gënjeshtër. Ju dëshironi të zbatoni një politikë që nuk përfiton as Tokën, as motin apo klimën e saj, por të ardhmen dhe fitimet e investitorëve dhe korporatave të caktuara, si dhe prishjen e strukturave dhe ekzistencave shoqërore që nuk sjellin më asnjë fitim. Së fundi, ti e ke shpërqendruar vëmendjen nga shkatërrimet që janë kryer gjithnjë e më shumë në Tokë, për dekada të tëra, dhe që po i shtohen atyre tashmë të njohura, duke qenë ato të kryera nga ushtria – në tokë, në ujë dhe në ajër, dhe kohët e fundit edhe nga hapësira. Në këtë mënyrë ti po parandalon që rreziqet shoqëruese, tashmë gjithnjë e më masive për jetën në Tokë dhe vetë Tokën, të mos shihen, njihen dhe përgjigjen më në fund.

Ti po i bën një dëm Tokës. Por ka ende kohë për t’u kthyer dhe për të kuptuar dhe trajtuar problemet reale në vend të atyre të rreme!

Megjithatë, kam frikë se “ata” nuk do ta lejojnë këtë./Claudia von Werlhof-Globalresearch/

kumtari.al

Read Previous

The Crown rikrijon momentin e famshëm të ‘fustanit të hakmarrjes’ të Princeshës Diana kundër Princit Charles

Read Next

Dritan Abazoviç nuk mendon se do ketë zgjedhje të reja në Mal të Zi