Kinë: Rritje të rasteve me gripin e shpendëve te njerëzit / “Është një virus që shkakton vdekshmëri të lartë”

Një rritje e numrit të njerëzve të infektuar me gripin e shpendëve në Kinë këtë vit po ngre shqetësimin midis ekspertëve, të cilët thonë se një lloj i mëparshëm qarkullues duket se ka ndryshuar dhe mund të jetë më infektues për njerëzit.
 
Kina ka raportuar 21 infeksione njerëzore me nëntipin H5N6 të gripit të shpendëve në vitin 2021 në Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH), krahasuar me vetëm pesë vitin e kaluar, raporton reuters.
 
Megjithëse shifrat janë shumë më të ulëta se qindra të infektuar me H7N9 në vitin 2017, infeksionet janë serioze, duke lënë shumë të sëmurë rëndë dhe të paktën gjashtë të vdekur.
 
“Rritja e rasteve njerëzore në Kinë këtë vit është shqetësuese. Është një virus që shkakton vdekshmëri të lartë,” tha Thijs Kuiken, profesor i patologjisë krahasuese në Qendrën Mjekësore të Universitetit Erasmus në Roterdam.
 
Shumica e rasteve kishin rënë në kontakt me shpendët dhe nuk ka raste të konfirmuara të transmetimit nga njeriu te njeriu, tha OBSH, e cila theksoi rritjen e rasteve në një deklaratë në 4 tetor.
 
Ai tha se hetimi i mëtejshëm kërkohej “urgjentisht” për të kuptuar rrezikun dhe rritjen e përhapjes tek njerëzit.
 
Që atëherë, një grua 60-vjeçare në provincën Hunan u shtrua në spital në një gjendje kritike me gripin H5N6 më 13 tetor, sipas një deklarate të qeverisë së Hong Kongut.
 
Ndërsa janë raportuar raste të H5N6 në njerëz, asnjë shpërthim i H5N6 nuk është raportuar në shpendët në Kinë që nga shkurti i vitit 2020.
 
Kina është prodhuesi më i madh në botë i shpendëve dhe prodhuesi kryesor i rosave, të cilat veprojnë si rezervuar për viruset e gripit.
 
Viruset e gripit të shpendëve qarkullojnë vazhdimisht te shpendët shtëpiak dhe të egër, por rrallë i infektojnë njerëzit. Megjithatë, evolucioni i viruseve, të cilët janë rritur me rritjen e popullatës së shpendëve, është një shqetësim i madh, sepse ato mund të shndërrohen në një virus që përhapet lehtësisht midis njerëzve dhe të shkaktojë një pandemi.
©kumtari,al 
 
 

Read Previous

Martohet Princesha Mako e Japonisë / Martesa shoqërohet nga polemika dhe protesta / Princesha humb statusin mbretëror

Read Next

Politikani i BE-së Breton thotë se Brexit është një “katastrofë” për Mbretërinë e Bashkuar