Bosnja është në prag të shpërbërjes, paralajmëron zyrtari i lartë i BE-së në shtet

Ushtarët e Eufor kryejnë një stërvitje në Sarajevë, Bosnje dhe Herzegovinë në 1 tetor. Fotografia: Fehim Demir/EPA

Përfaqësuesi kryesor i komunitetit ndërkombëtar në Bosnje ka paralajmëruar se vendi është në rrezik të menjëhershëm për t’u shpërbërë dhe se ekziston një perspektivë “shumë reale” e një rikthimi në konflikt.

Në një raport për OKB-në parë nga Guardian, Christian Schmidt, përfaqësuesi i lartë për Bosnjë dhe Hercegovinën, tha se nëse separatistët serbë zbatojnë kërcënimin e tyre për të rikrijuar ushtrinë e tyre, duke ndarë forcat e armatosura kombëtare në dysh, më shumë paqeruajtës ndërkombëtarë do të duhej të dërgoheshin përsëri për të ndaluar rrëshqitjen drejt një lufte të re.

Detyrat paqeruajtëse ndërkombëtare në Bosnje janë aktualisht detyrë e një force të mbetur të BE-së (Eufor) që është 700 trupa. NATO-ja ruan një qëndrim zyrtar me një seli në Sarajevë. Mandati njëvjeçar për të dy do të rinovohet këtë javë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, por Rusia ka kërcënuar të bllokojë një rezolutë nëse të gjitha referencat ndaj përfaqësuesit të lartë nuk hiqen, duke minuar potencialisht autoritetin e Schmidt si mbikëqyrës i marrëveshjes së paqes të Dejtonit të vitit 1995 .

Në raportin e tij të parë që nga marrja e postit në gusht, Schmidt, një ish-ministër i qeverisë gjermane, paralajmëroi se Bosnja po përballej me “kërcënimin më të madh ekzistencial të periudhës së pasluftës”.

Udhëheqësi serb i Bosnjës, Milorad Dodik, po kërcënon të tërhiqet nga institucionet e nivelit shtetëror, përfshirë ushtrinë kombëtare të ndërtuar me ndihmën ndërkombëtare gjatë çerek shekullit të kaluar, dhe të rindërtojë një forcë serbe. Më 14 tetor, Dodik tha se do të detyronte ushtrinë boshnjake të tërhiqej nga Republika Srpska (gjysma serbe e Bosnjës) duke rrethuar kazermat e saj dhe se nëse perëndimi do të përpiqej të ndërhynte ushtarakisht, ai kishte “miq” që kishin premtuar se do të mbështesnin Kauza serbe, një referencë e supozuar për Serbinë dhe Rusinë.

Policia serbe e Bosnjës kreu stërvitje “kundër-terroriste” muajin e kaluar në malin Jahorina, nga ku forcat serbe bombarduan Sarajevën gjatë një rrethimi të viteve 1992-95.

“Kjo është e barabartë me shkëputje pa e shpallur atë,” shkroi Schmidt në një raport të dorëzuar sekretarit të përgjithshëm të OKB-së, António Guterres, të premten. Ai tha se veprimet e Dodik “rrezikojnë jo vetëm paqen dhe stabilitetin e vendit dhe rajonit, por – nëse nuk reagohet nga komuniteti ndërkombëtar – mund të çojnë në prishjen e vetë marrëveshjes [paqes së Dejtonit]”.

Përfaqësuesi i lartë tha se ishte e mundur që të kishte përleshje midis agjencive kombëtare të zbatimit të ligjit boshnjak dhe policisë serbe të Bosnjës.

“Nëse forca e armatosur e BiH [Bosnje dhe Hercegovinës] ndahet në dy ose më shumë ushtri, niveli i pranisë ushtarake ndërkombëtare do të kërkonte rivlerësim,” paralajmëroi Schmidt.

“Mungesa e përgjigjes ndaj situatës aktuale do të rrezikonte [marrëveshjen e Dejtonit], ndërsa paqëndrueshmëria në BiH do të kishte implikime më të gjera rajonale,” tha ai. “Perspektivat për ndarje dhe konflikt të mëtejshëm janë shumë reale.”

Kremlini kundërshtoi emërimin e Schmidt nga një Këshill për Implikimin e Paqes, një organ ad hoc shumëkombësh i krijuar për të zbatuar marrëveshjen e paqes të Dejtonit dhe refuzon të njohë autoritetin e tij.

“Unë dyshoj se ajo që Rusia dëshiron në të vërtetë është të heqë dorë nga autoriteti i zyrës së përfaqësuesit të lartë duke e ndaluar atë të informojë këshillin,” tha një diplomat i afërt me diskutimet.

Kurt Bassuener, bashkëthemelues dhe bashkëpunëtor i lartë i Këshillit të Politikës së Demokratizimit, një institut me qendër në Berlin, tha: “Duket sikur amerikanët, britanikët dhe francezët në mënyrë efektive kanë rënë dakord të heqin vërtet referencat për përfaqësuesin e lartë që ishin të mbivendosura, gjuha standarde e çështjes në të gjitha rezolutat e mëparshme.” Ai shtoi: “Dhe, ndërsa ligjërisht kjo nuk e nënvlerëson përfaqësuesin e lartë, politikisht është e sigurt si dreqi.”/The Guardian

kumtari.al

Read Previous

COP26: Më shumë se 100 vende zotohen t’i japin fund shpyllëzimit deri në vitin 2030

Read Next

Një mëzat me emrin Boris në Britani