BE arrin marrëveshjen historike! Inteligjenca Artificiale do të rregullohet me ligj

Evropa arriti të premten një marrëveshje të përkohshme mbi rregullat historike të Bashkimit Evropian që rregullojnë përdorimin e inteligjencës artificiale duke përfshirë përdorimin e qeverive të AI në mbikëqyrjen biometrike dhe mënyrën e rregullimit të sistemeve të AI si ChatGPT.

Me marrëveshjen politike, BE-ja lëviz drejt shndërrimit në fuqinë e parë të madhe botërore që miraton ligjet që rregullojnë AI. Marrëveshja e së premtes midis vendeve të BE-së dhe anëtarëve të Parlamentit Evropian erdhi pas gati 15 orësh negociatash që pasuan një debat pothuajse 24-orësh një ditë më parë, shkruan Reuters, transmeton Balkan Web.

Të dy palët kanë vendosur të përcaktojnë detajet në ditët në vijim, të cilat mund të ndryshojnë formën e legjislacionit përfundimtar.

“Evropa e ka pozicionuar veten si një pioniere, duke kuptuar rëndësinë e rolit të saj si një vendosës standardesh globale. Kjo është po, besoj, një ditë historike,” tha komisioneri evropian Thierry Breton në një konferencë shtypi.

 

Marrëveshja kërkon që modelet e themelimit të tilla si ChatGPT dhe sistemet e inteligjencës artificiale për qëllime të përgjithshme (GPAI) të jenë në përputhje me detyrimet e transparencës përpara se të dalin në treg. Këto përfshijnë hartimin e dokumentacionit teknik, respektimin e ligjit të BE-së për të drejtën e autorit dhe shpërndarjen e përmbledhjeve të hollësishme rreth përmbajtjes së përdorur për trajnim.

Read Previous

Kukësi, qyteti i parë në botë i nominuar për Nobel, shkruan BBC

Read Next

Hije skandali në Festivalin e RTSH-së/Nga konfliktet e brendshme te tërheqja nga gara e disa këngëtarëve