Shënohen mbi pesë milionë vdekje nga Covid-19 në të gjithë botën

Më shumë se pesë milionë njerëz dihet se kanë vdekur nga Covid-19 në mbarë botën, 19 muaj që nga fillimi i pandemisë, sipas Universitetit Johns Hopkins.

Vaksinat kanë ngadalësuar shkallën e vdekjeve, por disa ekspertë të shëndetësisë thonë se numri i vërtetë mund të jetë shumë më i lartë.

Ky moment historik vjen mes paralajmërimeve nga zyrtarët e shëndetësisë se rastet dhe vdekjet në disa vende po rriten për herë të parë në disa muaj, raporton BBC.

Gati 250 milionë raste të virusit janë regjistruar në mbarë botën.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerëson se numri real i vdekjeve globale të pandemisë mund të jetë dy deri në tre herë më i lartë se të dhënat zyrtare.

Në SHBA, më shumë se 745,800 njerëz kanë vdekur, duke e bërë atë vendin me numrin më të madh të vdekjeve të regjistruara.

Pasohet nga Brazili, me 607,824 vdekje të regjistruara dhe India, me 458,437. Por ekspertët e shëndetësisë besojnë se këto shifra janë nën raportim, pjesërisht për shkak të vdekjeve në shtëpi dhe atyre në komunitetet rurale.

Pasohet nga Brazili, me 607,824 vdekje të regjistruara dhe India, me 458,437. Por ekspertët e shëndetësisë besojnë se këto shifra janë nën raportim, pjesërisht për shkak të vdekjeve në shtëpi dhe atyre në komunitetet rurale.

Bullgaria dhe Rumania kanë disa nga nivelet më të këqija të vdekshmërisë nga Covid në botë. Ata kanë dy normat më të ulëta të vaksinave në Bashkimin Evropian.

Më shumë se shtatë miliardë doza vaksinash janë administruar në mbarë botën, por ka një hendek midis kombeve të pasura dhe të varfra.

Vetëm 3.6% e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta janë vaksinuar, sipas World World in Data të Universitetit të Oksfordit.

kumtari.al

Read Previous

COVID-19 në vendin tonë /197 raste të reja dhe 7 jetë të humbura

Read Next

Zaev ikën edhe nga “Open Balkan”