Kozaku që u përball me bolshevikët: Si një oficer rus varrosi pa dashje Ukrainën e pavarur

Aristokrati Pavel Skoropadsky themeloi Hetmanatin e Kozakëve dhe u bë hero në Kiev

Nga Michael Novikov

Disa nga historitë më të jashtëzakonshme  dalin në sipërfaqe gjatë kohërave revolucionare. Pas rënies së Perandorisë Ruse, Pavel Skoropadsky – një gjeneral i shkëlqyer dhe ndihmës i perandorit të fundit rus – papritur kujtoi rrënjët e tij dhe themeloi Hetmanatin Kozak në territorin e Ukrainës moderne, duke hyrë në histori si një nga simbolet e pavarësisë së vendit.

RT eksploron se si revolucioni e ktheu një gjeneral carist në një kozak me kostum, rolin që luajtën gjermanët e uritur në histori dhe çfarë kishte të thoshte një dëshmitar okular i ngjarjeve, autori Mikhail Bulgakov, për Hetmanate të Skoropadsky.

Barra e ndryshimit

“Një gjë është e sigurt: Sipas banorëve të Kievit, ka pasur 18 grushte shteti. Disa kujtues të arratisur numëruan 12; Unë mund të dëshmoj për 14 dhe pashë dhjetë prej tyre me sytë e mi.” Kështu i përshkroi autori i njohur Mikhail Bulgakov ngjarjet revolucionare të viteve 1917-1920 në Kiev. Ngjarje të ngjashme u zhvilluan në të gjithë territorin e ish-Perandorisë Ruse. Kaosi u ndez në rrënojat e monarkisë së rënë dhe mbiu forma të reja, të çuditshme të jetës politike.

Ndërsa pushteti i dyfishtë i qeverisë së përkohshme qendrore dhe Petrogradit socialist (emri për Shën Petersburg midis 1914 dhe 1924) Sovjetik u krijua, përfaqësuesit e partive socialiste dhe nacionaldemokrate ukrainase në Kiev shpallën krijimin e Radës Qendrore të Ukrainës (UCR) . Ajo u pozicionua si një organ territorial i Qeverisë së Përkohshme, megjithëse me karakteristika dhe pretendime kombëtare. Megjithatë, ndikimi praktik i Radës Qendrore ishte mjaft i kufizuar – territorialisht, pushteti ishte në duart e këshillave të ndryshëm zëvendës të përbërë nga ushtarë, punëtorë dhe fshatarë.

Kryetar i Radës u bë historiani Mikhail Grushevsky, i cili mbrojti autonominë kombëtare-territoriale të Ukrainës, në kuadrin e një Rusie demokratike, me një kalim të mëtejshëm në një federatë kontraktuale. Politikanët radikalë që mbështesnin pavarësinë e menjëhershme të Ukrainës ishin në pakicë absolute. Ajo që bashkoi të moderuarit dhe radikalët ishte vendosmëria për të kryer “ukrainizimin” sa më të shpejtë.

Ironikisht, 100 vjet më parë, nuk kishte aq shumë ukrainas në Ukrainë.

Situata me vetëidentifikimin e banorëve lokalë përshkruhet nga gjenerali i Republikës Popullore të Ukrainës Yuriy Tyutyunnik. Në prill 1917, ai mbërriti në Simferopol për formimin e njësive luftarake në republikën e re. Ai mblodhi rreth 7000 njerëz – përfaqësues të deputetëve të ushtarëve të mbledhur nga vendasit e provincave ukrainase të Perandorisë Ruse.

Yuriy Tyutyunnyk ©  Wikipedia
Yuriy Tyutyunnyk © Wikipedia

Në kujtimet e tij, Tyutyunnik përshkroi fillimin e takimit. Duke parë rekrutët, ai tha: “Ata prej jush që jeni ukrainas, ngrini duart!” Rreth 300 duar u ngritën lart. “Tani, malorusët [një nga etnonimet historike të ukrainasve], ngrini duart lart!” Pothuajse gjysma u përgjigjën. “Tani Khokhols [një pseudonim bisedor për ukrainasit], ngrini duart!” Këtë herë, duart e mbetura u ngritën lart. “Dhe tani ukrainasit, malorusët, khokholët, krejt!” urdhëroi ai dhe shumica absolute ngriti duart lart.

Qeveria e Përkohshme ishte në dy mendje në lidhje me lëvizjen ukrainase. Nga njëra anë, Petrograd i trembej kaosit në rritje dhe kërcënimit të kolapsit të vendit. Nga ana tjetër, në shtetin e lulëzuar ukrainas dhe në ukrainizimin e përgjithshëm, ata parashikuan mbështetje kundër të dy revolucionarëve radikalë si bolshevikët dhe monarkistët dhe nacionalistët rusë.

Prandaj, në korrik 1917, qeveria e përkohshme njohu Radën Qendrore dhe organin e saj ekzekutiv, Sekretariatin e Përgjithshëm, si pushtetin suprem në Ukrainë. Nga ana tjetër, Rada Qendrore nxori një rezolutë duke njoftuar se “ajo gjithmonë ka mbrojtur kundër ndarjes së Ukrainës nga Rusia”.

Figura politike dhe publike ruse Vasily Shulgin shkroi në gazetën Kyivlyanin: “Njerëzit që e konsideronin veten rusë, të cilët luftuan për Rusinë dhe derdhën gjak për tokën ruse, me vendim të Qeverisë së Përkohshme u zgjuan si ukrainas”. Të drejtat e rusëve në Ukrainë pushuan së ekzistuari në vitin 1917.
Një fund për disa, një fillim për të tjerët

Pika e kthesës për shtetin e ri ukrainas ishte marrja e pushtetit nga bolshevikët në nëntor 1917. Si përgjigje, Rada Qendrore shpalli krijimin e Republikës Popullore të Ukrainës (UPR). Megjithëse fuqia aktuale e UPR ishte jashtëzakonisht e kufizuar dhe jo të gjithë ministrat kishin as arsim të mesëm, formimi i shtetit të parë ukrainas ishte një moment historik i rëndësishëm. UPR dëshironte të pretendonte të gjithë territorin e Ukrainës siç ekzistonte përfundimisht në 1991, duke përfshirë rajonet e Krimesë, Donbass, Zaporozhye dhe Kherson.

Teknikisht, njerëzit e Vladimir Leninit njohën të drejtën e Ukrainës për vetëvendosje. Praktikisht, ata kërkuan ta dominonin atë. Sidoqoftë, kryengritja bolshevike në Kiev në nëntor-dhjetor 1917 përfundoi me disfatë. Përpjekja e tyre për të marrë pushtetin gjatë Kongresit Gjith-ukrainas të Sovjetikëve ishte gjithashtu e pasuksesshme. Pra, Reds zhvendosën trupat në Ukrainë.
RT

Muzeu Pedagogjik me emrin Tsarevich Alexei 1909-1911, ku punoi Rada Qendrore e Ukrainës. © Wikipedia
Muzeu Pedagogjik me emrin Tsarevich Alexei 1909-1911, ku punoi Rada Qendrore e Ukrainës. © Wikipedia

Koha e diskutimeve dhe debateve parlamentare kishte kaluar. Qëndrueshmëria e shtetit të ri ukrainas do të përcaktohej në fushën e betejës. Megjithatë, siç doli, ushtria e sapo ukrainizuar ishte e dobësuar dhe, me përjashtime të rralla, pothuajse askush nuk mori armët për të mbrojtur të ardhmen e Ukrainës. Me rezistencë minimale, bolshevikët pushtuan Kharkovin dhe më pas Kievin. Udhëheqja e republikës iku në Perëndim.

Në shkurt 1918, qeveria e arratisur e UPR nënshkroi një traktat paqeje me Fuqitë Qendrore të Luftës së Parë Botërore në Brest. Ukraina mori përsipër detyrimet për të furnizuar me ushqim Gjermaninë dhe Austro-Hungarinë, dhe në këmbim, kjo e fundit njohu pavarësinë e Ukrainës dhe premtoi të çlironte tokat e Ukrainës nga bolshevikët. Njohja e pavarësisë në këmbim të ushqimit nuk duhet të duket e parëndësishme. Në fund të Luftës së Parë Botërore, Fuqitë Qendrore përjetuan një mungesë të madhe. Burimet e Ukrainës, praktikisht të paprekura nga lufta, ishin më se të mirëpritura.

Trupat gjermane dhe austriake iu deshën një muaj për të rimarrë Kievin dhe pjesën më të madhe të Ukrainës nga bolshevikët. Qeveria e vendit “formalisht të pavarur” u rikthye në këmbët e Ushtrisë Perandorake Gjermane. Gjermanët e pastruan Kievin nga lypësit brenda dy ditësh dhe kaluan një javë tjetër duke hequr qafe banditët e shfrenuar. Dhe më pas, ata u kthyen kundër qeverisë “formalisht të pavarur” të UPR.

Rada Qendrore dhe UPR kishin një pushtet të caktuar mbi rajonin dhe shpesh përfaqësoheshin nga njerëz të dyshimtë (për ta thënë butë). Për shembull, Alexander Osipov, një zyrtar në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Ukrainës, i mori “detyrat” e tij paksa larg. Me urdhër të ministrit të punëve të brendshme, ministrit të luftës dhe kryeministrit, ai orkestroi rrëmbimin e kreut të Bankës Ruse të Tregtisë së Jashtme dhe një anëtari të bordit financiar të Rada Qendrore, Abram Dobry. Në këmbim të lirimit të bankierit, ai mori 100,000 rubla në interes të zyrtarëve ukrainas.

Krimi vështirë se do të kishte qenë befasues për kohët e errëta post-revolucionare, nëse jo për një detaj: transaksionet financiare të trupave pushtuese gjermane kalonin përmes bankës së Dobry-t. Ndërsa gjermanët ishin të gatshëm të toleronin ngadalësinë e autoriteteve ukrainase dhe paaftësinë e tyre për të rivendosur rendin, rrëmbimi i një bankieri të vlerësuar ishte pika e fundit.

Më 28 prill 1918, gjatë një mbledhjeje të Radës Qendrore, në sallë hyri një patrullë gjermane e udhëhequr nga Feldwebel (oficer i lartë). Ai arrestoi të pranishmit dhe i dha fund ekzistencës së Republikës Popullore të Ukrainës. Të nesërmen u shpall sundimtari i ri i Ukrainës. Ky ishte kozak dhe aristokrat, ndihmës-de-kamp i perandorit të fundit rus dhe gjeneral-lejtnant i Ushtrisë Perandorake Ruse, Pavel Skoropadsky.

Pavel Skoropadsky (1906) ©  Wikipedia
Pavel Skoropadsky (1906) © Wikipedia

“Një rus i vërtetë”

Skoropadsky vinte nga një familje tipike perandorake. Paraardhësi i tij i largët, Ivan Skoropadsky, në fillim të shekullit të 18-të ishte hetman (udhëheqësi i Kozakëve) i Ushtrisë Zaporozhian. Që atëherë, e gjithë familja i kishte shërbyer me besnikëri Perandorisë Ruse. Në moshën 13-vjeçare, ai hyri në Korpusin Page, një akademi ushtarake elitare për djemtë e fisnikërisë. Kjo u pasua nga shërbimi i kalorësisë, nderimet ushtarake në Luftën Ruso-Japoneze dhe emërimi si ndihmës-de-kamp i perandorit të fundit rus Nikolla II.

Në Luftën e Parë Botërore, Skoropadsky ishte komandanti i Regjimentit të Kalorësisë së Gardës Perandorake Ruse. Trim dhe besnik ndaj monarkisë, atij i mungonin mundësitë për t’u dalluar në epokën e mitralozëve, llogoreve dhe telave me gjemba. Gjatë revolucionit, Skoropadsky ishte komandanti i Korpusit të 34-të të Ushtrisë. Pas ofensivës së qershorit të organizuar nga Qeveria e Përkohshme, e cila ishte e pasuksesshme për Ushtrinë Ruse, Komandanti i Përgjithshëm i Përgjithshëm Lavr Kornilov urdhëroi “Ukrainizimin” e Korpusit të 34-të. Ushtarët dhe oficerët rusë u transferuan në Korpusin e 41-të dhe u zëvendësuan me ukrainas. Komandantët shpresonin se kjo do të çonte në forcimin e moralit dhe aftësi më të mira luftarake.

Në realitet, siç përshkroi Anton Denikin, një nga komandantët e Ushtrisë së Bardhë, vendimi rezultoi jo vetëm në kolapsin e mëtejshëm të ushtrisë, por edhe në abuzimin dhe urrejtjen e ushtarëve dhe oficerëve rusë. Në të njëjtën kohë, në një bisedë personale, Skoropadsky i tha Denikinit se ai ishte “një rus i vërtetë, një oficer i gardës perandorake krejtësisht i huaj për idenë e pavarësisë; ai po përmbush vetëm detyrën nga eprorët e tij, të cilën ai personalisht nuk e simpatizon.”

Në vitin 1917, Skoropadsky me sa duket nuk kishte ambicie të rëndësishme politike. Një aristokrat dhe një nga pronarët kryesorë të tokave në Ukrainë, ai ishte i kujdesshëm ndaj Qeverisë së Përkohshme dhe pikëpamjeve socialiste të Radës Qendrore. Zgjedhja e Skoropadsky si gjeneral Ataman i Kozakëve të Lirë ishte një nga momentet e pakta të shquara në karrierën e tij politike. Në fillim të shekullit të 20-të, të vishesh si kozak ishte një çudi edhe për standardet e dhunshme revolucionare.

Skoropadsky ishte pasardhës i një hetmani kozak që jetoi 200 vjet më parë. Kjo e forcoi autoritetin e tij në sytë e ukrainasve. Për më tepër, në kontrast me demagogët e Radës Qendrore, Skoropadsky kishte para, ndikim social dhe përvojë luftarake – një bazë solide për pushtet në kohërat revolucionare.

Para ofensivës së bolshevikëve në Ukrainë, Skoropadsky dha dorëheqjen, gjë që shpëtoi reputacionin e tij gjatë rënies së Radës Qendrore. Pasi UPR u kthye në Kiev, Skoropadsky u angazhua në ndërtimin e lidhjeve me elitat ukrainase dhe udhëheqjen e forcave pushtuese gjermane dhe austriake. Këta të fundit ishin të interesuar për eksportimin e ushqimit nga Ukraina, të cilin udhëheqja e UPR nuk mund ta siguronte. Skoropadsky, nga ana tjetër, mbështetej te pronarët kryesorë të tokave dhe mund të siguronte lehtësisht interesat gjermane.

Pavel Skoropadsky (në plan të parë në të djathtë) dhe gjermanët. 1918. © Wikipedia
Pavel Skoropadsky (në plan të parë në të djathtë) dhe gjermanët. 1918. © Wikipedia

Pas arrestimit të udhëheqjes së Republikës Popullore të Ukrainës, Pavel Skoropadsky u shpall hetman i të gjithë Ukrainës në kongresin e kultivuesve të drithit, ironizuar në cirkun e Kievit. Duke mbajtur parasysh gabimet e vetëdashurit të Radës Qendrore, hetman vendosi të anashkalojë demokracinë e tepruar.
Ëndrrat e së shkuarës

Sistemi politik i shtetit të ri ukrainas i krijuar pas përmbysjes së UPR mund të përshkruhet më së miri si një “diktaturë monarkike”. Monarku (hetman) kishte pushtet absolut. Ai emëroi dhe shkarkoi ministra, nxori ligje dhe mbikëqyri ekzekutimin e tyre, si dhe drejtoi ushtrinë dhe sistemin gjyqësor. Të gjitha reformat revolucionare u anuluan.

Forcat konservatore të Ukrainës – pronarët, fshatarët e pasur, zyrtarët dhe oficerët e regjimit të vjetër – u bënë shtylla kryesore e monarkisë hetmane. Nikita Shapoval, një politikan ukrainas i asaj kohe, shkroi: “Grushti i hetmanit vuri dy forca kundër njëra-tjetrës: borgjezinë ruso-hebreje, çifutët dhe kulakët [fshatarët e pasur] kundër masës së fshatarëve-punëtorëve ukrainas. Me fjalë të tjera, ishte qyteti i huaj kundër fshatit ukrainas.

Injorimi i nevojave të fshatarëve ukrainas së shpejti do të rezultonte fatal për hetmanin, por, në atë kohë, veprimet e tij ishin të justifikuara dhe efektive. Që nga rënia e monarkisë një vit më parë, shoqëria ishte ngopur me lirinë dhe donte të rivendoste ligjin dhe rendin.

Skoropadsky arriti të qëndronte në pushtet vetëm për tetë muaj, por gjatë kësaj kohe situata me krimin dhe banditizmin ishte përmirësuar ndjeshëm dhe funksionimi i hekurudhës, fabrikave dhe objekteve të prodhimit u rivendos. Për një shikues të pafajshëm, jeta mund t’i jetë dukur normale.

Megjithatë, hetman parashikoi versionin e tij të kohërave të mira të vjetra para-revolucionare. Pasi erdhi në pushtet, Skoropadsky anuloi të gjitha reformat socialiste. Ai ndaloi grevat, vendosi një ditë pune 12-orëshe dhe rivendosi pronësinë e madhe të tokës.

Kundërshtimi i ashpër ndaj reformave sociale e ktheu menjëherë fshatarësinë dhe partitë socialiste të udhëhequra nga fshatarët kundër hetmanit. Kjo ishte jashtëzakonisht e rrezikshme në atë kohë. Skoropadsky, ky “rus i vërtetë”, mund të ishte mbështetur ende te oficerët rusë, burokracia, pronarët e shtëpive dhe pronarët e bizneseve për ta ndihmuar atë të ruante pushtetin. Megjithatë ai zgjodhi një rrugë tjetër.

Pavel Skoropadsky ©  Wikipedia
Pavel Skoropadsky © Wikipedia

Çështja kombëtare

Ngritja në pushtet e Skoropadsky u përshëndet me entuziazëm nga popullsia ukrainase që kërkonte të ruante unitetin me Rusinë. Çfarë tjetër mund të prisnin nga një oficer i Gardës Perandorake, një ndihmës i perandorit të fundit? Por hetman shpejt pushoi së mbështeturi në forcat ruse dhe vazhdoi politikën e ukrainizimit të paraardhësve të tij.

Autoritetet duhet të flisnin ekskluzivisht në gjuhën ukrainase. E njëjta gjë vlente për urdhrat e ushtrisë, njoftimet e stacioneve të trenit, mësimdhënien në shkolla dhe universitete dhe të gjitha format e tjera të jetës publike. Nën hetmanin, u hapën shkolla të reja ukrainase dhe u krijuan dy universitete ukrainase. U krijuan Arkivi Shtetëror i Ukrainës, Teatri i Dramës dhe Operas së Ukrainës, Orkestra Simfonike e Ukrainës dhe Akademia Kombëtare e Shkencave. Skoropadsky hodhi të gjitha themelet për të ardhmen e zhvillimit kombëtar të Ukrainës.

Skoropadsky vazhdoi të rivendoste klasat shoqërore – një ide e paimagjinueshme sipas standardeve të fillimit të shekullit të 20-të. Kozakëve iu dha statusi special, uniforma e re e ushtrisë përsëriti uniformën e kozakëve të shekullit të 18-të me zupan [veshje të gjata tradicionale] dhe pantallona të gjera. E gjithë kjo lëshoi një ajër teatror, por tregonte qartë prioritetet kombëtare dhe kulturore të Skoropadsky – trashëgimia perandorake ruse kishte marrë fund dhe ukrainizimi urgjent ishte tani e tutje një prioritet.

Politika e hetmanit u prit në mënyrë të kuptueshme me mosmiratim midis rusëve, të cilët fillimisht e panë hetmanin si një alternativë ndaj bolshevikëve. Skoropadsky u përpoq t’i shmangej çështjes dhe të bindte ish-kolegët e tij se gjërat nuk ishin aq të thjeshta. “Ju, sigurisht, e kuptoni,” kujtoi gjenerali Petr Krasnov duke thënë Skoropadsky, “se unë [Skoropadsky], ndihmës i kampit dhe shefi i suitës së madhërisë së tij, nuk mund të jem një ukrainas i vërtetë dhe të flas për një Ukrainë të lirë”.

Megjithatë, fjalët e hetmanit ishin në kontrast të plotë me veprat e tij. Dhjetëra mijëra ushtarë dhe oficerë rusë, të cilët fillimisht ikën në Ukrainë nga mizoritë e bolshevikëve, përfundimisht u larguan për në njësitë vullnetare në jug. Ndërkohë, edhe lidhjet gjermane të hetmanit patën një ndikim negativ në situatë.

Pas katër vitesh gjakderdhje në Luftën e Parë Botërore, bashkëpunimi i Skoropadsky me gjermanët u kundërshtua shumë nga ushtria dhe civilët – veçanërisht pasi ky “bashkëpunim” ishte në fakt një protektorat i përbashkët gjermano-austriak mbi Hetmanat.

Në prill 1918, Skoropadsky e siguroi Denikin se “ai do të ndiqte një politikë plotësisht të pavarur” dhe “shpresonte të anashkalonte gjermanët dhe t’i bënte ata të punonin në favor të Ukrainës”. Megjithatë, kjo u tha vetëm për të tërhequr ish-gjeneralët dhe oficerët perandorakë në anën e tij. Praktikisht, hetman pranoi ndikimin e huaj armiqësor vetëm për të siguruar fuqinë e tij. Por edhe kjo nuk ndihmoi.

Anton Denikin ©  Wikipedia
Anton Denikin © Wikipedia

“Një operetë e marrë dhe vulgare”

Ushtria gjermano-austriake prej 300,000 trupash që hyri në Ukrainë në pranverën e vitit 1918 sigurisht që nuk ishte aty për të mbështetur as UPR-në dhe as hetmanin. Interesat afatshkurtra të komandës ushtarake ishin të thjeshta: ata kërkonin ushqimin ukrainas. Kur UPR nuk mundi të organizonte eksportin e produkteve në Gjermani, ajo u rrëzua dhe Skoropadsky u vendos si autoritet lokal. Mirëpo, as ai nuk e ka përballuar mirë.

Në periudhën nga marsi deri në nëntor 1918, gjermanët eksportuan më shumë se 30,000 vagonë me bukë, produkte dhe lëndë të para nga Ukraina. Në kushte revolucionare, kjo provokoi kryengritje masive fshatare, me 50,000 ushtarë nga ushtritë gjermane, austriake dhe hetman që ranë viktima. Edhe komandanti i forcave pushtuese gjermane, gjenerali von Eichhorn, u vra në luftën brutale.

Kur u nënshkrua armëpushimi i 11 nëntorit 1918, duke shënuar fundin e Luftës së Parë Botërore, njësitë gjermane filluan të largoheshin nga Ukraina dhe të ktheheshin në shtëpi. U bë e qartë se hetman nuk kishte askënd tjetër ku të mbështetej. Oficerët dhe monarkistët rusë nuk i besonin më, fshatarët dhe socialistët e urrenin atë.

Disa ditë pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore, Skoropadsky u përpoq të largohej nga rusët dhe nxori një “Kartë për Federatën e Ukrainës dhe Rusisë”, në të cilën ai deklaroi gatishmërinë e tij për të mbrojtur “fuqinë dhe forcën e gjatë. të fuqisë gjithë-ruse”. Kjo nuk tërhoqi një numër të konsiderueshëm oficerësh rusë në anën e tij, por e largoi plotësisht atë nga ushtria dhe inteligjenca ukrainase.

Kryengritja anti-hetman u shpalos me shpejtësi. Vetëm një muaj pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore dhe rënies së Perandorisë Gjermane, u shemb edhe vasali i saj, Hetmanati i Skoropadsky. Skoropadsky hoqi dorë personalisht nga pushteti dhe u largua nga Ukraina në thembra të trupave gjermane.

Pllakë përkujtimore për Pavel Skoropadsky në rrugën Institutskaya 20/8 në Kiev, ku ndodhej rezidenca e Hetman. © Wikipedia
Pllakë përkujtimore për Pavel Skoropadsky në rrugën Institutskaya 20/8 në Kiev, ku ndodhej rezidenca e Hetman. © Wikipedia

Në kohën e tij, Skoropadsky ishte një sundimtar joserioz që ëndërronte lavdinë e kaluar. Megjithatë, për brezat e ardhshëm, ai do të bëhej një nga shtyllat e lëvizjes ukrainase. Shumë militantë të Organizatës së Nacionalistëve Ukrainas dolën nga detashmentet e tij hetman. Skoropadsky i bëri kërkesë komandës gjermane për lirimin e Stepan Bandera, Andrei Melnik, Yaroslav Stetsk dhe udhëheqës të tjerë të nacionalistëve ukrainas nga kampet e përqendrimit. Rreth hetmanit u krijuan qarqe intelektuale ukrainase dhe në Berlin u krijua Instituti Shkencor i Ukrainës. Skoropadsky u bë një nga patriarkët e lëvizjes ukrainase në shekullin e 20-të.

Në të njëjtën kohë, lëkundjet e tij të pavendosura midis rusëve dhe gjermanëve, midis unitetit me Rusinë dhe ndërtimit të një fuqie kombëtare ukrainase, midis shkëlqimit të largët të perandorisë së vjetër, dhe të luajturit e veshjes si një kozak, solli më shumë sesa thjesht një ironi. buzëqeshje në fytyrën e bashkëkohësve të tij. Të gjitha këto ngjarje vonuan dhe përkeqësuan situatën në Ukrainë, duke e zhytur atë dhe të gjithë Rusinë në gjakderdhjen e luftës civile.

Bulgakov dha ndoshta përshkrimin më të përmbledhur dhe shterues të Hetmanate të Skoropadsky në romanin e tij të famshëm “Garda e Bardhë”, duke e identifikuar atë si një “operetë të marrë dhe vulgare”./RT-Kumtari.al

-Michael Novikov, një gazetar rus i fokusuar në shtetet post-sovjetike

Read Previous

Shqipëria në krize e varfëri, Kryeministri Rama nuk heq dorë nga ndërtimi i parkut 3.7 milion euro në kryeministri

Read Next

Erdogani vendosi të shpallë zgjedhje të parakohshme