Gati 2,000 kimikate—disa potencialisht të dëmshme—të gjetura në aerosolet me avull

Kur avullimi u bë i njohur për herë të parë, mbështetësit nxituan të pretendonin se ishte më i sigurt se pirja e duhanit. Hulumtimi i ri sugjeron se mund të jetë një gabim, raporton Tiffany Kary nga Bloomberg.

Shkencëtarët në Universitetin Johns Hopkins (JHU) zbuluan se aerosolët e avullit përmbajnë mijëra kimikate dhe substanca të panjohura që nuk zbulohen nga prodhuesit, duke përfshirë kimikate industriale dhe kafeinë. Studimi i tyre shfaqet në Kërkimet Kimike në Toksikologji, një revistë e rishikuar nga kolegët e prodhuar nga Shoqëria Kimike Amerikane.

“Kërkimet ekzistuese që krahasuan cigaret elektronike me cigaret normale zbuluan se papastërtitë e cigareve janë shumë më të ulëta në cigaret elektronike”, autori Carsten Prasse, një asistent profesor i shëndetit mjedisor dhe inxhinierisë në Shkollën e Inxhinierisë Whiting dhe Shkollën e Shëndetit Publik të Johns Hopkins Bloomberg.

“Problemi është se aerosolet e cigareve elektronike përmbajnë kimikate të tjera krejtësisht të pakarakterizuara që mund të kenë rreziqe shëndetësore për të cilat ne ende nuk i dimë,” shton Prasse. “Gjithnjë e më shumë të rinj po përdorin këto cigare elektronike dhe ata duhet të dinë se kundrejt çfarë rreziku po ekspozohen.”

Studimi gjeti gjurmë të afro 2000 kimikateve të panjohura në lëngun e avullimit të cigareve elektronike dhe aerosolet. Shkencëtarët zbuluan gjithashtu disa përbërës të njohur dhe potencialisht të dëmshëm, raporton Richard Haridy nga New Atlas.

Studiuesit në Australi dolën me rezultate të ngjashme në një ekzaminim të kohëve të fundit të 65 lëngjeve avulluese. Çdo mostër përmbante të paktën një kimikat potencialisht të dëmshëm, duke përfshirë benzaldehidin, një irritues i rrugëve të frymëmarrjes dhe trans-cinnamaldehid, një agjent imunosupresiv, raporton New Atlas.

Përveç kësaj, analiza e tyre zbuloi sasi të vogla të nikotinës në gjashtë mostra, edhe pse produktet tregtoheshin si pa nikotinë.

“Njerëzit thjesht duhet të dinë se po thithin një përzierje shumë komplekse kimikatesh kur tymosin,” thotë Prasse në deklaratën e JHU. “Dhe për shumë nga këto përbërës ne nuk e kemi idenë se çfarë janë në të vërtetë.”

“Kjo mund t’u japë duhanpirësve një goditje shtesë që nuk zbulohet,” thotë në deklaratë autorja kryesore Mina Tehrani, një studente postdoktorale në Shkollën e Shëndetit Publik JHU. “Ne pyesim veten nëse ata po e shtojnë atë qëllimisht.”

Bashkautorja e studimit, Ana M. Rule, një eksperte në ekspozimet e metaleve nga avullimi në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg, është e shqetësuar për ndikimin në numrin e madh të të rinjve që marrin avull duke besuar se po bëjnë një zgjedhje më të shëndetshme.

Studiuesit e JHU u interesuan për sigurinë e avullimit pasi trendi i ri i pirjes së duhanit u bë i njohur. Prasse thotë se u bind ta shikonte këtë çështje pasi kushëriri i tij, një ish-duhanpirës, filloi të avullonte, duke pretenduar se ishte e sigurt.

“Unë kam një problem me mënyrën se si avullimi po tregtohet si më i shëndetshëm se pirja e cigareve,” thotë ai në deklaratë. “Për mendimin tim, ne nuk jemi në pikën kur mund ta themi vërtet këtë.”/Smithsonian

kumtari.al

Read Previous

Eurodeputeti gjerman / Liberalizimi i vizave për Kosovën: Mund t’ju premtoj se jemi në anën tuaj

Read Next

Kushti i fundit për të hyrë Shqipëria në BE