Ekstremet takohen edhe në ujë!

Nga Lutfi Dervishi

126 vjet më parë në Londër u shënua viktima e parë nga nja aksident me makinë. Zonja Bridget Driscoll, ndërroi jetë pasi u godit me një makinë të titpi Roger- Benz.
Zemërimi, habia dhe indinjata e njerëzve ishte në kulm. Si është e mundur të vrasë makina një njeri? Nuk kishte ndodhur deri atë ditë që njeriu të humbiste jetën në rrugë. Askush nuk ishte vrarë në rrugë nga kuajt apo karrocat me kuaj. Si është e mundur të të vrasë makina? Çfarë duhet të bëjmë?!
Pavarësisht tronditjes kolektive, në atë kohë, nuk u bllokuan makinat as nuk i shkoi mendja njeriu që të ndalonte prodhimin e makinave. Në vend të ndalimit u rregulluan rrugët, u bënë rregullore, u hartua sinjalistika, u vendos marrja e lejes së drejtimit të makinës. Etj etj.Dhe njerëzimi në harkun e një shekulli ka mbërritur sot te makinat pa shofer.
4 vite më parë në Arizona u shënua dhe viktima e parë. Elaine Herzberg humbi jetën nga përplasja e një makine pa shofer, ndërkohë që po përpiqej të kalonte rrugën me një biçikletë. Edhe në këtë rast nuk u bllokua testimi i makinave pa drejtues. Për rastin prokuroria bëri një hetim. Autoriteti rregullator kërkoi më shumë kujdes dhe garanci nga kompania dhe jeta vijoi.
Këto histori me aksidente të kujtohen nga bllokimi total i mjeteve lundruese në ujë nga policia pas vrasjes tragjiike të një fëmije 7 vjeçar në Himarë. Rasti tipik i reagimit të policisë; nga një ekstrem në tjetrin. Nga injorimi total i ligjit dhe i rregullit te situata që “ligjin e bëjmë ne”.
Kaq absurd ishte vendimi sa njerëz të dërguar me varka dje në Karaburun janë detyruar të kthehen në këmbë për shkak të bllokimit të çdo mjeti lundures.
Në vend që të kujdeset për zbatimin e ligjshmërisë dhe të bëj një analizë të shpejtë dhe të nxjerrë përgjegjësinë për ngjarjen e krijuar, policia kalon në veprim arbitrar. Metoda klasike e aksioneve të zhurmshme, pas aksidenteve të bujshme.
Mbarëvajtja e sezonit turistik nuk bëhet me masa urgjente në muajin gusht dhe aq më tepër pasi të ka ndodhur gjëma. Vetëm pasi ndodh gjëma kujtohemi të themi se kemi më shumë mjete lundruese se leje drejtimi, se një pjesë e mirë e lejeve të ndërtimit janë dhënë në mënyrë korruptive, se nuk është përcaktuar zona ku do të vozitin mjetet lundruese etj.
Aksidentet ndodhin kudo. Mund të jenë edhe të ngjashme si dy pika loti me njëri-tjetrin. Ajo që e bën dallimin është mënyra se si reagohet pasi ndodh aksidenti.
Ka transparencë apo përpjekje për fshehje dhe manipulim?
Ka marrje përgjegjësie apo ping-pong përgjegjësie?
Kërkohet ndjesë apo shfaqet arrogancë e mos përfillje?!
Institucionet po bëjnë punën e tyre me shpejtësi dhe profesionalizëm apo janë në pritje të direktivës?
Drejtësia do të bëj drejtësi apo do të ketë pandëshkueshmëri si në rastet e mëparshme?!
Në varësi të përgjigjes së këtyre pyetjeve njerëzit marrin vendimin për të ndenjur në shtëpi duke pritur të dëshmohet përgjegjshmëri dhe drejtësi apo për të dalë në rrugë për të shkundur “institucionet” dhe drejtuesit e tyre.

Read Previous

Konfindustria – Bordit të Transparencës: Nafta duhet të shitej nën 200 lekë/litri

Read Next

Meta: MOS BLINI APARTAMENTE NË PROJEKTIN E PORTIT TË DURRËSIT!