A mund të bëhet Metaverse një ‘El Dorado’ prej 30 trilionë eurosh?

E ashtuquajtura e ardhmja e internetit nuk është ende këtu, por ajo vjen së shpejti dhe po zhvillohet në Metaverse, me adoptuesit e hershëm që thonë se tani është koha për t’u bashkuar.

Por për shumicën prej nesh, metaversi mbetet një mister. Me fjalë të thjeshta, do të thotë një realitet i zgjeruar i gjeneruar nga kompjuteri, ose XR, i cili përfshin të gjitha aspektet e realitetit të shtuar, realitetit të përzier dhe realitetit virtual. Tani për tani ai përbëhet kryesisht nga hapësira ku njerëzit dhe entitetet e automatizuara ndërveprojnë.

Potencial masiv

Vlerësimet e vlerës së tregut gjatë 15 viteve të ardhshme variojnë globalisht midis 10 trilionë dhe 30 trilionë euro, duke nënvizuar potencialin masiv të platformës së re dhe Dubai po planifikon të bëhet një lider botëror.

Strategjia Metaverse e qytetit synon të rrisë kontributin e sektorit në ekonominë e emiratit në 4 miliardë euro deri në vitin 2030.

Nga krijimi i vendeve të punës deri tek rritja e tendencave të teknologjisë dhe hapja e mundësive të biznesit, plani është të përmirësojë ekonominë.

Strategjia po kërkon të zbatojë teknologji metaverse që mund të ndihmojnë në përmirësimin e performancës së kirurgëve rezidentë me 230% dhe të rrisë produktivitetin e inxhinierëve me 30%, përveçse të ndihmojë 42,000 vende pune të bëhen virtuale.

Konsumatorët në bord

Raporti vjetor i indeksit të pagesave dixhitale të MasterCard-it ka ilustruar se konsumatorët janë në bord me ndryshimin e kohës.

Menaxher i Përgjithshëm i MENA East në Mastercard, J.K. Khalil, tha se panë një rritje prej 67% në pagesat dixhitale dhe shtimi i metaverses në atë lloj matrice dhe ekosistemi do të krijojë edhe më shumë mundësi.

“Partnerët tanë po na bëjnë shumë pyetje rreth metaverses, nëse janë fintech, nëse janë tregtarë, nëse janë banka. Ata janë të gjithë njëlloj të emocionuar dhe kurioz për metaverse dhe duke pasur diskutime shumë konstruktive rreth këtyre partneriteteve në vazhdim.”

Studiuesit thonë se një e katërta prej nesh do të kalojë të paktën një orë në ditë në metaverse për punë, pazar, arsim, social dhe/ose argëtim deri në vitin 2026.

Pronësia ndryshon modelin

Scopernia është një kompani me bazë në Dubai që ndihmon markat dhe organizatat të kuptojnë teknologjitë e reja si Web3 dhe të shfrytëzojnë mundësitë për të arritur konsumatorët.

Jérémy Denisty, Partner Menaxhues MENA në Scopernia tha se zona e interesit sot janë metaverset që ju lejojnë të zotëroni gjëra.

“Pra, ju krijoni diçka, e zotëroni atë, blini një këmishë për avatarin tuaj. Ju mund ta rishisni atë këmishë dikujt tjetër. Ju dëshironi të blini tokë, ju mund të blini tokë. Ju në fakt mund të blini dhe zotëroni tokën dhe më pas ta rishisni atë.”

Ai shtoi se prekshmëria ndryshon tërësisht ekonominë e njësisë.

“Kjo do të thotë modele të reja biznesi, mënyra të reja për njerëzit për të investuar, mënyra të reja për njerëzit për të ndërtuar modele biznesi. Pra, sigurisht, ju duhet një strategji për të. Dhe kjo prek njerëz si ju dhe unë, e dini, individë, por gjithashtu prek organizatat, hap një sferë krejtësisht të re mundësish.”

Qëndroni kurioz

Briar Prestidge është CEO dhe themelues i Prestidge Group. Ajo thotë se përshkrimi i metaverses tani është paksa si të përshkruani internetin në vitet 1990. Ajo kohët e fundit kaloi 48 orë në metaverse për të mësuar më shumë rreth realitetit virtual, atë që markat po bëjnë aktualisht dhe gjërat e ndryshme të disponueshme nëpër platforma.

“Si një sipërmarrës, gjithmonë përpiqem të jem i fokusuar në të ardhmen me bizneset e mia. Dhe përsëri, vetëm nga këndvështrimi im, Web3 dhe metaverset janë vetëm vazhdimi i radhës i internetit. Pra, çdo kompani, për mendimin tim, do të bëhet një kompani Web3. Kështu që, doja të filloja të eksperimentoja dhe ta eksploroja vetë.”

Ajo shtoi se përmes përvojës së saj ajo me të vërtetë po i inkurajon njerëzit që të qëndrojnë kuriozë dhe të fillojnë të marrin pjesë në metaverse.

Në fillim të këtij viti, Autoriteti Rregullator i Aseteve Virtuale të Dubait u bë rregullatori i parë në botë që synon të sigurojë një kornizë për subjektet financiare për të operuar në metaverse, duke përfshirë, ndër të tjera, shërbimet bankare dhe shtetërore, duke demonstruar përkushtimin e tyre për t’u bërë një lojtar kyç në botën virtuale./SCAN

Read Previous

‘E-Albania dështon në zonat rurale, lulëzon nëpër kancelari: gjobiten 15 biznese për shërbim të paligjshëm’

Read Next

Besimi në ekonomi bie për të dytin muaj radhazi, bizneset ulin pritshmëritë për rritje çmimesh