Vaksina Phizer kundër Covid-19: Studimet konfirmojnë dobësimin e imunitetit nga vaksina

Dy studime të botës-reale të botuara të Mërkurën konfirmojnë se mbrojtja imune e ofruar nga dy doza të vaksinës Pfizer kundër Covid-19 të zvogëlohet pas dy muajsh, edhe pse mbrojtja kundër sëmundjeve të rënda, shtrimi në spital dhe vdekja mbetet e fortë.

Studimet, nga Izraeli dhe nga Katari dhe të botuara në New England Journal of Medicine, mbështesin argumentet që edhe njerëzit e vaksinuar plotësisht kanë nevojë për të mbajtur masa paraprake kundër infeksionit.

Një studim nga Izraeli ku morën pjesë 4,800 punonjës të kujdesit shëndetësor tregoi se nivelet e antitrupave zvogëlohen me shpejtësi pas dy dozave të vaksinës “veçanërisht te meshkujt, midis personave 65 vjeç ose më të vjetër, dhe midis personave me imunosupresion”.

“Ne e bëmë këtë studim në grup dhe periudhë të gjatë duke përfshirë punonjës të kujdesit shëndetësor në Qendrën Mjekësore Sheba, një qendër e madhe mjekësore e shkallës së tretë në Izrael” shkruan Dr. Gili Regev-Yochay dhe kolegët e saj në spitalin e Sheba.

Studiuesit vunë në dukje se nivelet e të ashtuquajturve antitrupa neutralizues – vija e parë e mbrojtjes e sistemit imunitar kundër infeksionit – lidhen me mbrojtjen kundër infeksionit, por për këtë studim ata studiuan vetëm nivelet e antitrupave.

“Në studimet e botuar në lidhje me shumë vaksina, të tilla si ato kundër fruthit, shytave dhe rubeolës, ka treguar një rënie të vogël çdo vit nga 5 deri në 10% në nivelet neutralizuese të antitrupave,” shkruajnë ata. “Ndërkohë që ne zbuluam se një rënie e ndjeshme dhe e shpejtë e përgjigjes humorale ndaj vaksinës BNT162b2 u vu re brenda disa muajsh pas vaksinimit.”

Studimi tregoi gjithashtu se imuniteti për njerëzit që vaksinohen pas infeksionit natyral Covid-19 zgjat më gjatë. “Kjo është veçanërisht e fortë për njerëzit që janë rikuperuar nga infeksioni dhe më pas u vaksinuan,”. “Në përgjithësi, të dhënat e grumbulluara nga studimi ynë dhe të tjerët tregojnë se përgjigja humorale afatgjatë dhe efektiviteti i vaksinës në personat e infektuar më parë ishin më të larta se ato në marrësit e dy dozave të vaksinës,” shkruan ata.

Studimi i dytë vjen nga Weill Cornell Medicine – Katar, ku mori në studim aktuale të infenkioneve midis popullsisë shumë të vaksinuar në atë vend të vogël të Gjirit. Njerëzit atje kryesisht morën vaksinën Pfizer/BioNTech, e njohur gjithashtu si BNT162b2.

“Mbrojtja e shkaktuar nga BNT162b2 kundër infeksionit ndërtohet me shpejtësi pas dozës së parë, arrin kulmin në muajin e parë pas dozës së dytë, dhe pastaj gradualisht zbehet në muajt pasues,” shkruan Laith Abu-Raddad nga Weill Cornell Medicine-Katar dhe kolegët e tij. “Zbehja duket të përshpejtohet pas muajit të katërt, për të arritur një nivel të ulët prej afërsisht 20% në muajt pasardhës,” shtuajnë ata.

Sidoqoftë, mbrojtja kundër shtrimit në spital dhe vdekjes akoma qëndron mbi 90%, thanë ata.

Mbrojtja e zbehur mund të përfshijnë edhe mënzrën e sjelljes, vunë në dukje ata. “Personat e vaksinuar me sa duket kanë një shkallë më të lartë të kontaktit shoqëror sesa personat e pavaksinuar dhe gjithashtu mund të kenë respektim më të ulët ndaj masave të sigurisë,” shkruajnë ata. “Kjo sjellje mund të zvogëlojë efektivitetin e vaksinës në botën reale në krahasim me efektivitetin e saj biologjik, ndoshta duke shpjeguar zbehjen e mbrojtjes.”

Por është një sinjal që vendet duhet të përgatiten për rritje të reja të Covid-19. “Këto gjetje sugjerojnë se një pjesë e madhe e popullsisë së vaksinuar mund të humbasë mbrojtjen e saj kundër infeksionit në muajt e ardhshëm, ndoshta duke rritur potencialin për valë të reja epidemike,” shkruajnë ata.

Pfizer ka diskutuar se imuniteti nga dy dozat e para të vaksinës fillon të zhduket pas disa muajsh. Muajin e kaluar, Pfizer fitoi autorizimin nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për doza përforcuese të vaksinës së saj për rreth gjashtë muaj pasi njerëzit përfunduan dy dozat e tyre të para.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomanduan që njerëzit mbi moshën 65 vjeç, njerëzit me kushte që i bëjnë ata më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve serioze me infeksionet e përparuara, dhe njerëzit në rrezik të lartë të infeksionit, siç janë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të burgosurit e burgut, duhet të marrin stimulues.

Izraeli ka arritur të injektojë te e gjithë popullata dozën përforcuese dhe tani thotë se do të kërkojë që njerëzit të kenë kryer një dozë të tretë për t’u konsideruar plotësisht të vaksinuar.

Në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 6 milion njerëz kanë marrë një dozë të tretë të vaksinës dhe mesatarisht ritmi i injeksioneve përforcuese është më i lartë se norma e njerëzve që vaksinohen për herë të parë, sipas të dhënave të CDC.

Kumtari.al/CNN/

Read Previous

OBSH miraton vaksinën kundër malaries

Read Next

“Foltorja” në Elbasan