Ushqimi i duhur: Si dieta të caktuara mund t’i ngordhin qelizat e kancerit

Kanceri është objektivi i disa prej trajtimeve më të avancuara në arsenalin e mjekësisë. Terapia me proton bombardon tumoret me rryma të synuara të grimcave të ngarkuara pozitivisht. Limfocitet infiltruese të tumorit (qelizat e bardha të inxhinieruara të gjakut) depërtojnë në tumore dhe shkatërrojnë qelizat kancerogjene. Terapia me qeliza T CAR dërgon qeliza T të riprogramuara për të gjuajtur qelizat jashtë kontrollit.

Çuditërisht, megjithatë, mjekët shpesh neglizhojnë një mënyrë më të thjeshtë për të luftuar potencialisht kancerin, një mënyrë që mund të përdoret së bashku me terapi të tjera: ushqimin.

Ndërhyrjet dietike për kancerin ishin fokusi i një artikulli të rishikimit të fundit të botuar në revistën Trends in Molecular Medicine. Autorët, Carlos Martínez-Garay dhe Nabil Djouder, shkencëtarë në Qendrën Kombëtare të Kërkimit të Kancerit të Spanjës, përshkruan se si “ushqimi i duhur” mund të maksimizojë efektivitetin e terapive të kancerit me komplikime të kufizuara.

Siç shkruan Martínez-Garay dhe Djouder, studiuesit kanë vënë re për disa kohë që qelizat e kancerit kërkojnë sasi të mëdha glukoze (sheqer) dhe aminoacide të caktuara për të nxitur rritjen e tyre të shfrenuar, duke rritur potencialin që dietat që kufizojnë këto komponime mund të ngadalësojnë përhapjen e kancerit.

Studimet e kafshëve mbi dietën dhe kancerin

Provat preliminare premtuese të kryera në kafshë tregojnë se rritja e tumorit mund të ngadalësohet përmes mjeteve dietike. Një dietë e ekuilibruar me kalori dhe me kalori të ulët është zbuluar se ul nivelin e glukozës në gjak tek minjtë, gjë që nga ana tjetër ngadalëson rritjen e tumorit dhe metastazat. Një dietë me agjërim me ndërprerje realizon të njëjtën gjë. Një dietë ketogjenike e pasur me yndyrë dhe proteina, por shumë e ulët në karbohidrate gjithashtu ul glukozën në gjak dhe pengon kancerin tek minjtë. Kjo dietë ka edhe efektin e shtuar të rritjes së sasisë së ketoneve në trup. Këto janë kimikate që ruajnë energjinë që rrjedhin nga shpërbërja e yndyrës. Qelizat e shëndetshme mund të përpunojnë me efikasitet ketonet për të nxitur funksionimin e tyre, ndërsa qelizat e kancerit jo.

Studime të tjera kanë zbuluar se lloje të ndryshme kanceri kanë kërkesa të ndryshme për aminoacide të caktuara, blloqet ndërtuese të proteinave. E njëjta gjë vlen edhe për lipidet (yndyrnat). Kështu, kufizimi i disa aminoacideve dhe lipideve në dietë mund të frenojë rritjen e kancerit.

Ushqimi i duhur tek njerëzit

Fatkeqësisht, performanca premtuese e ushqimit të duhur te kafshët nuk është vërtetuar ende përfundimisht në provat klinike njerëzore. Por kjo është më së shumti sepse studimet e pakta të kryera deri tani kanë qenë të shkurtra në kohëzgjatje dhe me mangësi në lëndë. Mungesa e eksperimenteve solide është e kuptueshme sepse mbajtja e një diete të duhur mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë për pacientët me kancer. Shumë nga terapitë e disponueshme kanë efekte anësore të rënda që ulin oreksin dhe shkaktojnë të përziera të rënda. Mjekët shpesh shqetësohen më shumë për t’i bërë pacientët e tyre të hanë. Zbatimi i një plani diete të përshtatur posaçërisht për luftën kundër kancerit bazuar në të dhënat paraprake – sado premtuese – thjesht nuk është një prioritet.

Martínez-Garay dhe Djouder argumentojnë se potenciali i të ushqyerit preciz për të luftuar kancerin meriton prova më të mëdha të randomizuara të kontrolluara. Ata shkruajnë:

“Ardhja e onkologjisë molekulare – aftësia për të analizuar tumoret në thellësi dhe për t’i klasifikuar ato bazuar në profilin e tyre molekular – e ka zhvendosur filozofinë e trajtimit nga trajtimet e përgjithësuara për shumicën e llojeve të kancerit drejt qasjeve specifike të përshtatura për çdo lloj kanceri dhe stad. Kjo qasje mund të zbatohet gjithashtu për të ushqyerit, duke kombinuar të dhënat klinike me ekranet e mikrobiomit, nutrigjenomikën, diagnostikimin molekular dhe metabolomikën për të zhvilluar regjime dietike që synojnë të synojnë anomalitë specifike të kancerit duke ruajtur ose përmirësuar shëndetin metabolik të pacientit.

Megjithëse ushqimi i duhur ka potencial të rëndësishëm në kujdesin ndaj kancerit, është thelbësore të theksohet se dieta është një trajtim plotësues dhe duhet të përdoret së bashku me terapitë konvencionale. Nuk është alternativë. Historia paralajmëruese këtu është ajo e bashkëthemeluesit të Apple, Steve Jobs, i cili – kur u diagnostikua me një formë të shërueshme të kancerit të pankreasit në 2003 – fillimisht zgjodhi të ndiqte metoda alternative të mjekësisë, duke përfshirë një dietë frutash në vend të operacionit për të trajtuar kancerin e tij. Ndërsa ai përfundimisht zgjodhi operacionin e bazuar në prova, hezitimi i tij përfundimisht mund të ketë çuar në vdekjen e tij: kanceri i tij dha metastazë dhe e vrau shtatë vjet më vonë./Big Think – Kumtari.al

Read Previous

Kur filluan gratë të veshin pantallona?

Read Next

Ajo çfarë hani mund të riprogramojë gjenet tuaja