Uji i shpjeguar në 5 pyetje

1. Çfarë është uji?

Uji është një përbërës kimik inorganik që gjendet me bollëk në Tokë. Çdo molekulë uji përbëhet nga dy atome hidrogjeni dhe një atom oksigjeni. Uji i pastër është pa erë, pa shije dhe pothuajse pa ngjyrë. Format e tij të zakonshme janë uji i lëngshëm, akulli dhe avujt e ujit. Në ekosistemet, uji gjendet në përrenj, lumenj, liqene, rezervuarë, oqeane dhe akuiferë nëntokësorë. Është i pranishëm si avull uji në atmosferë. Në rajonet më të ftohta, uji ekziston si borë, shtresa akulli, ajsbergë dhe akullnajat.

2. Pse është i rëndësishëm uji?

Uji është një përbërës thelbësor për ekzistencën e jetës. Ndihmon funksione të shumta të trupit, të tilla si hidratimi, lubrifikimi, rregullimi i temperaturës, shpërndarjen e lëndëve ushqyese, tretjen dhe shumë të tjera te njerëzit dhe organizmat e tjerë të gjallë. Uji është gjithashtu i nevojshëm për nevojat e përditshme shtëpiake, si për të pirë, gatim dhe larje. Sektori i bujqësisë përdor sasi të mëdha uji në kultivimin e kulturave bujqësore dhe për prodhimin e ushqimit. Industritë kanë nevojë për ujë për proceset e prodhimit, pastrimin, ftohjen dhe aplikime të tjera.

3. Cili është kërcënimi më i madh për ujin e pijshëm të pastër?

Ndotja e burimeve të ujërave sipërfaqësore dhe nëntokësore është një nga kërcënimet më të mëdha për ujin e pastër të pijshëm. Aktivitetet njerëzore dhe ndryshimet natyrore po i ndotin këto burime jetike në mënyra të ndryshme në pjesë të ndryshme të botës. Uji po ndotet nga rrjedhjet industriale, shkarkimet komunale dhe kimikatet që rrjedhin nga tokat bujqësore. Ngjarjet natyrore si reshjet, vullkanet dhe tërmetet mund të shtojnë më tej përbërës të padëshiruar në burimet e ujit. Të gjitha këto së bashku ndikojnë negativisht në cilësinë e ujit dhe rrisin barrën në impiantet e pastrimit të ujit.

4. Si do të ndikojë ndryshimi klimatik në burimet ujore të botës?

Cikli i ujit dhe ndryshimi i klimës janë të lidhura ngushtë. Një efekt i dukshëm i ndryshimeve klimatike do të jenë ndryshimet në modelet rajonale të reshjeve, frekuencat dhe intensitetet. Përmbytjet për shkak të reshjeve të mëdha do t’i bëjnë disa zona më të lagështa, ndërsa thatësirat do t’i bëjnë të tjerat më të thata. Gjithashtu parashikohet rritja e shkrirjes së borës dhe humbja e akullnajave. Këto ngjarje do të ndikojnë shumë në burimet ujore globale dhe cilësinë dhe disponueshmërinë e tyre të përgjithshme.

5. Cila është e ardhmja e pastrimit të ujit?

Teknikat e pastrimit të ujërave të ëmbla si skanimi, koagulimi, flokulimi, filtrimi dhe dezinfektimi kanë qenë prej kohësh në përdorim në impiantet konvencionale të trajtimit të ujit. Për të përmbushur rregulloret në ndryshim të cilësisë së ujit, ndërmarrjet po eksplorojnë dhe zbatojnë teknologji më të avancuara të trajtimit. Për më tepër, oqeanet po njihen si burime alternative të ujit të pijshëm dhe teknikat e shkripëzimit po fitojnë vrull. Në përgjithësi, përdorimi i teknologjive të pastrimit të ujit si mikrofiltrimi, ultrafiltrimi, nanofiltrimi, oksidimi ultravjollcë, elektrodializa dhe distilimi me membranë pritet të rritet gjatë dekadave të ardhshme.

Read Previous

Këta ishuj të largët europianë do t’ju paguajnë 80,000 euro për të jetuar atje

Read Next

Mekanizmi Antikythera, një zbulim shokues nga Greqia e lashtë