Studimi zbulon saktësisht se sa kohë duan të jetojnë njerëzit: nuk është përgjithmonë

Kërkimi i pavdekësisë është komploti i eposit më të vjetër të shkruar ndonjëherë. Me sa duket, alkimistët dhe konkuistadorët e kërkuan atë. Pretendimet për pleqërinë qesharake lulëzuan në BRSS. Duket se njerëzimi ka pasur gjithmonë një obsesion për të jetuar përgjithmonë.

Apo e ka? Siç rezulton, kur pyeten se sa do të donin të jetonin, njerëzit nuk përgjigjen “përgjithmonë”. Një studim i ri nga Norvegjia, i botuar në revistën Age and Ageing, zbuloi një përgjigje shumë më të kufizuar: afërsisht 91 vjet.

Kush dëshiron të jetojë përgjithmonë?

Vitet e fundit, një numër i vogël studimesh kanë filluar të hetojnë se sa do të donin të jetonin njerëzit. Një studim i vogël amerikan dha një përgjigje mesatare prej 93 vjetësh. Një studim gjerman i vitit 2007 e vendosi numrin në 85. Ky studim i ri jo vetëm që shqyrton sa kohë do të preferonin njerëzit të jetonin, por edhe se si sëmundjet dhe situatat e ndryshme të jetës ndikojnë në këtë numër.

Gjithsej 825 norvegjezë mbi moshën 60 vjeç që jetojnë në Norvegjinë qendrore morën pjesë në studim. Ata u pyetën: “Nëse do të mund të zgjidhnit lirisht, deri në cilën moshë do të dëshironit të jetonit?” I anketuari tipik shprehu dëshirën për të jetuar pak më shumë se 91 vjet, rreth pesë vjet më shumë se jetëgjatësia aktuale për një 70-vjeçar në Norvegji. Të anketuarit më të vjetër dhanë përgjigje pak më të larta se të anketuarit më të rinj.

Më pas ata u pyetën se sa do të dëshironin të jetonin nëse do të përballeshin me fatkeqësi, si çmenduri, dhimbje kronike, vetmi, varfëri ose duke u bërë barrë për shoqërinë.

Përgjigjet ndryshuan.

Gati 90 për qind e pjesëmarrësve thanë se një diagnozë e demencias do të kishte “ndikim thelbësor ose njëfarë ndikimi negativ” në sa kohë do të dëshironin të jetonin. Pothuajse aq shumë thanë të njëjtën gjë për dhimbjet kronike. Pak më shumë se 70 për qind thanë se të bërit barrë për shoqërinë do të ulte kohën që do të dëshironin të jetonin, megjithëse vetëm 56 për qind thanë të njëjtën gjë për të jetuar në varfëri. Vetmia ose vdekja e një bashkëshorti ka marrë të njëjtin rezultat nga 66 për qind dhe 62 për qind e të anketuarve, përkatësisht.

Përgjigjet ndryshonin sipas demografisë. Ata që ishin beqarë ishin shumë më pak të shqetësuar për të qenë të vetmuar. Më të arsimuarit ishin më të shqetësuar për dhimbjet kronike dhe demencën. Ata që u paraqitën me një “dëmtim të mundshëm njohës” ishin më pak të shqetësuar për demencën ose për t’u bërë barrë për shoqërinë sesa të tjerët.

 

Një studim unik

Ky studim gjithashtu ndryshon nga të mëparshmit në disa mënyra interesante. Për shembull, studimet e mëparshme kishin sugjeruar se burrat dëshironin të jetonin më gjatë se gratë, të cilat favorizonin një jetë pak më të shkurtër dhe më të shëndetshme. Ky studim gjeti vetëm një ndryshim margjinal midis asaj se sa kohë dëshironin të jetonin burrat dhe gratë. Për më tepër, pjesëmarrësit aktualë gjithashtu dëshironin të jetonin më gjatë se ata në disa studime të mëparshme, megjithëse autorët vërejnë se kjo mund të rezultojë nga një cilësi më e lartë e jetës tani.

Autorët theksojnë se plakja e popullsisë dhe rritja e prevalencës së demencës i japin gjetjeve një rëndësi gjithnjë e më të madhe. Ata shpjegojnë shumë aplikime të mundshme të këtyre gjetjeve në punimin e tyre:

“Kur diskutohet për rritjen e vazhdueshme të jetëgjatësisë dhe se si të mbrohet një cilësi e mirë e jetës në moshat më të mëdha, është e rëndësishme të merret parasysh se si individët e moshuar e shohin rritjen e jetëgjatësisë. Të kuptuarit e variacionit në preferencat e jetëgjatësisë mund të ndihmojë kujdesin shëndetësor, ofruesit e shërbimeve sociale dhe publikun e gjerë të kuptojnë më mirë frikën dhe shqetësimet e individëve të moshuar.”

Cilësia e jetës ka po aq rëndësi sa – nëse jo më shumë se – jetëgjatësia. Me sa duket, jeta ka më shumë sesa thjesht të sigurohesh që ajo të mos mbarojë./Big Think – Kumtari.al

Read Previous

Punonjësit shqiptarë me pagën më të ulët në rajon, qeveritarët rekord në raport me të ardhurat për frymë

Read Next

Rasputini i Ri i Rusisë