Studimi i CDC tregon se vaksina Pfizer është 93% efektive kundër shtrimit në spital për moshat 12 deri në 18 vjeç

Vaksina e Pfizer është 93% efektive në mbrojtjen kundër shtrimit në spital për moshat 12-18 vjeç, thanë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në një studim që doli të martën.
 
CDC ndoqi 464 pacientë Covid të moshës 12 deri në 18 vjeç të shpërndarë në 19 spitale pediatrike amerikane nga qershori deri në shtator, kur varianti delta ishte duke u përhapur në të gjithë vendin. Ndërsa afërsisht 72% e tyre kishin të paktën një kusht themelor që rriste potencialin e tyre për simptoma të rënda, studiuesit zbuluan se 97% e atyre që përfunduan në spital nuk ishin të vaksinuar.
 
“Këto të dhëna sugjerojnë se rritja e mbulimit të vaksinimit midis këtij grupi mund të zvogëlojë incidencën e COVID-19 të rëndë në Shtetet e Bashkuara,” shkruan studiuesit e CDC në Raportin e tyre Javor të Sëmundshmërisë dhe Vdekshmërisë.
 
Ndër pacientët me Covid, 6 ishin të vaksinuar dhe 173 ishin të pavaksinuar. Rreth 43% kërkonin kujdes intensiv dhe 16% e fëmijëve të sëmurë rëndë kaluan në intubim, me dy vdekje në grup, sipas studimit.
 
Gjetjet e CDC janë të ngjashme me rezultatet e një studimi të kryer në Izrael, i cili zbuloi se vaksina Covid e Pfizer ishte pothuajse 92% efektive në parandalimin e shtrimit në spital midis pacientëve 12 deri në 15 vjeç. Por studimi izraelit nuk paraqiti raste të mjaftueshme për të vlerësuar siç duhet efektivitetin e plotë të vaksinës kundër shtrimeve në spital, shkroi CDC.
 
Pfizer aktualisht është duke pritur që Administrata e Ushqimit dhe Barnave të autorizojë marrjen e tyre për fëmijët 5 deri në 11./CNBC/
kumtari.al

Read Previous

Dibranët masakrojnë Xhelal Mziun për mos pjesëmarrjen në “Foltore”

Read Next

Ndryshimet kushtetuese, Bardhi: Me dakordësi edhe të ndërkombëtarëve