Studim / Rezulton se studentët e Harvardit nuk janë aq të zgjuar

A keni menduar ndonjëherë se çfarë duhet për të hyrë në Harvard? Nota yjore, programe jashtëshkollore mbresëlënëse dhe bazuar në një studim të publikuar së fundmi, me xhepa plotë dhe një prind që ose punon ose ka shkuar atje. Këto dy të fundit janë shumë të rëndësishme për studentët e bardhë të Harvardit, sepse vetëm rreth 57% e tyre u pranuan në shkollë në bazë të meritave.

Në realitet, 43% e studentëve të bardhë të Harvardit janë ose atletë të rekrutuar, studentë të trashëguar, në listën e interesit të dekanit (që do të thotë se prindërit e tyre kanë dhuruar për shkollën) ose fëmijë të fakultetit dhe stafit (studentët e pranuar në bazë të këtyre kritereve quhen ” ALDCs, që do të thotë “atletët”, “trashëgimia”, “lista e interesit të dekanit” dhe “fëmijët” e punonjësve të Harvardit). Shkelma? Përafërsisht tre të katërtat e këtyre aplikantëve do të ishin refuzuar nëse nuk do të kishin patur prindër të pasur ose të lidhur me Harvardin.

Harvardi është jashtëzakonisht konkurrues. Shkalla e pranimit për klasën e vitit 2025 ishte 3.43%, shkalla më e ulët në historinë e shkollës, në një vit që pa një rritje të paparë aplikimesh. Por, ndërsa gjithnjë e më shumë dalin në pah detaje rreth procesit të pranimit në Harvard, është e qartë se konkurrueshmëria e shkollës nuk bazohet vetëm në fuqinë akademike ose rezultatet e shkëlqyera të testeve, por edhe nëse prindërit ose gjyshërit tuaj kanë dhuruar shumë apo jo për shkollën.

Kjo dinamikë është në thelb raciste, me pothuajse 70% të të gjithë aplikantëve të trashëguar në Harvard që janë të bardhë. Sipas studimit, shanset e një personi të bardhë për t’u pranuar u rritën shtatë herë nëse do të kishin një familje që dhuronte në Harvard. Ndërkohë në kontrast të plotë, studentët afrikano-amerikanë, aziatiko-amerikanë dhe hispanikë përbëjnë më pak se 16% të studentëve ALDC.

Ky lloj favorizimi sistematik i të bardhëve, të pasurve dhe atyre me lidhje, nuk është i ri kur bëhet fjalë për institucionet akademike elitare. Ka qenë gjithmonë një lojë paksa e montuar, një lojë që favorizon në masë të madhe njerëzit e bardhë të pasur./The Guardian

© Kumtari.al

Read Previous

Sondazh / Shqiptarët zgjedhin BE para Amerikës

Read Next

Intervista e Meghan për Ellen DeGeneres / Cfarë zbuloi dukesha për publikun?