Skandal brenda CIA / Shumë punonjës dhe kontraktorë të përfshirë në krime seksuale ndaj fëmijëve / Nuk u ndoqën kurrë penalisht

Dokumentet tregojnë se shumë punonjës të Agjencisë Qendrore të Inteligjencës (CIA) ishin përfshirë në krime seksuale të fëmijëve, por nuk u ndoqën kurrë penalisht.

Të marra nga BuzzFeed News nëpërmjet padive të Aktit të Lirisë së Informacionit (FOIA) që nga viti 2012, dokumentet zbulojnë se CIA “mblodhi prova të besueshme” të punonjësve të përfshirë në krimet seksuale të fëmijëve gjatë një periudhe 14-vjeçare dhe nuk ndoqi asnjë ndjekje penale në përpjekje për të mbrojtur materialet e ndjeshme dhe të klasifikuara.

“Megjithëse shumica e këtyre rasteve iu referuan avokatëve amerikanë për ndjekje penale, vetëm një nga individët u akuzua për krim,” vuri në dukje Buzzfeed News. “Prokurorët ia kthyen pjesën tjetër të çështjeve CIA-s për t’i trajtuar brenda, që do të thotë se pak prej tyre u përballën me ndonjë pasojë përtej humbjes së mundshme të vendeve të punës dhe lejeve të sigurisë.”

“Burime nga brenda e CIA-s thonë se agjencia i reziston ndjekjes penale të stafit të saj nga frika se rastet do të zbulojnë sekretet shtetërore”, shtoi raporti.

Shpesh, punonjësit pushoheshin nga puna ose u anuloheshin kontratat, në krahasim me ndjekjen penale për krime seksuale që përfshinin fëmijë deri në dy vjeç.

Vetëm një nga individët e përmendur në këto dokumente u akuzua për krim. Në atë rast, si në rastin e vetëm të njohur më parë të një punonjësi të CIA-s që akuzohej për krime seksuale të fëmijëve, punonjësi ishte gjithashtu nën hetim për keqpërdorim të materialeve të klasifikuara.

As CIA dhe as zëdhënësi i Zyrës së Prokurorit të SHBA-së për Distriktin Lindor të Virxhinias, ku u dërguan shumica e referimeve penale, nuk iu përgjigjën pyetjeve dhe në vend të kësaj lëshuan deklarata të paqarta për marrjen seriozisht të “të gjitha akuzave për sjellje të pahijshme të mundshme kriminale të kryera nga personeli”.

BuzzFeed tha se kishte dëgjuar nga të brendshëm të CIA-s se agjencia do të shmangë ndjekjen penale sa më shumë që të jetë e mundur për të mbrojtur “informacionet e ndjeshme”, nga frika se dëshmitë e tyre mund të “zbulojnë burime dhe metoda”. Një ish-zyrtar tha se justifikimi thjesht nuk funksionon, duke akuzuar se CIA duhet “të kuptojë se si t’i ndjekë penalisht këta njerëz”.

Mbi 3000 faqet e dokumenteve të marra nga Buzzfeed News mbuluan një sërë hetimesh të brendshme në CIA, të gjitha me emra të redaktuar për qëllime të privatësisë. Nga 10 rastet e zbuluara, pesë nga autorët e dyshuar u pushuan ose dhanë dorëheqjen, katër iu referuan një bordi personeli ose Zyrë se Sigurimit dhe një u procedua penalisht së bashku me keqpërdorimin e materialeve të klasifikuara.

©Kumtari.al

Read Previous

Dhjetori me borë, rikthehet dimri si para viteve ‘90

Read Next

“Nuk mungojnë fshatrat idilike për t’u eksploruar” / Ja çfarë shkruan Forbes për Valbonën