Si ekspozimi ndaj gjuhës në barkun e nënës formëson trurin e foshnjës

Në vitet 1950, Noam Chomsky propozoi teorinë e tij të gramatikës universale, e cila argumentoi se përvetësimi i gjuhës përcaktohet biologjikisht dhe se fëmijët kanë një aftësi të lindur për të përvetësuar gjuhën. Ideja revolucionarizoi fushën e gjuhësisë dhe ndryshoi mënyrën se si psikologët e shohin zhvillimin e gjuhës.
Gramatika universale sfidoi pikëpamjen mbizotëruese se zhvillimi i gjuhës është vetëm për shkak të faktorëve mjedisorë, në vend të kësaj propozoi që të porsalindurit të pajisen me qarqe të trurit që përmbajnë informacion rreth strukturës së gjuhës. Ne ende dimë shumë pak për bazën neurologjike sesi të porsalindurit e përvetësojnë kaq lehtë gjuhën.

Hulumtimi i ri i botuar në revistën Science Advances tani tregon se ekspozimi ndaj gjuhës në mitër fillon të ndikojë në funksionin e trurit para lindjes, duke rritur ndjeshmërinë e një të porsalinduri ndaj gjuhës që ka dëgjuar më parë.

Ekspozimi i hershëm

Benedetta Mariani nga Universiteti i Padovës në Itali dhe kolegët e saj hodhën hipotezën se aktiviteti i trurit të foshnjave të porsalindura mund të sigurojë prova të mësimit të gjuhës; konkretisht, ai ekspozim ndaj gjuhës në mitër do të kishte një efekt të qëndrueshëm në proceset nervore pas lindjes.

Për të testuar këtë, ata përdorën elektroencefalografinë (EEG) për të monitoruar aktivitetin e valëve të trurit në 49 foshnja një deri në pesë ditë të lindura nga nëna që flasin frëngjisht, para, gjatë dhe pasi dëgjuan regjistrimet e tregimit të fëmijëve “Goldilocks and the Three Bears” në frëngjisht, spanjisht dhe anglisht. Regjistrimet u prezantuan në një renditje gjysmë të rastësishme, kështu që vetëm disa nga foshnjat dëgjuan versionin francez të historisë së fundit.

“Ne matëm se sa aktiviteti i trurit të të porsalindurve mbeti i lartë dhe kompleks jo vetëm gjatë, por edhe pas stimulimit me gjuhë të ndryshme”, thotë autorja Judit Gervain. “Ne zbuluam se për disa minuta pas stimulimit me gjuhën amtare frëngjisht, por jo me gjuhët e panjohura anglisht dhe spanjisht, reagimet e trurit të të porsalindurve mbetën të larta dhe kishin një organizim që i ngjante atij që shihet gjatë stimulimit.”

Studiuesit arrijnë në përfundimin se gjuha e përjetuar në mitër ndryshon organizimin funksional të trurit para lindjes, duke rritur ndjeshmërinë e të porsalindurit ndaj tingujve të dëgjuar më parë. Sasia ose cilësia e ekspozimit të të folurit para lindjes nuk ka të ngjarë të jetë e rëndësishme, thotë Gervain, sepse “çdo gjë që thotë nëna i transmetohet fetusit… kështu që [ata] prodhojnë natyrshëm fjalim të mjaftueshëm për të mësuar nga foshnjat.”

Stimulimi gjuhësor

Zëri i nënës transmetohet te fetusi si tinguj ashtu edhe si vibrime, ndërsa tingujt e tjerë, duke përfshirë zërin e babait, filtrohen më fort nga mjedisi në mitër dhe kështu transmetohen më pak në mënyrë efektive.

Rezultatet e studimit të ri janë në përputhje me gjetjet e mëparshme se të porsalindurit preferojnë zërat e nënave të tyre dhe se foshnjat dyditore preferojnë gjuhën e tyre amtare. Ata gjithashtu theksojnë rëndësinë e stimulimit gjuhësor gjatë jetës së hershme, pasi kjo “hedh themelet për zhvillimin e mëtejshëm të gjuhës”./Big Think – Kumtari.al

 

Read Previous

Moti sot do të karakterizohet nga reshjet e shiut dhe borës

Read Next

Parashikimet më pikante të Baba Vangës për 2024-ën