Shtëpia e Bardhë shënjestron industrinë e artit për pastrim parash / Ndërkohë Hunter Biden u shet art blerësve anonimë

Shtëpia e Bardhë e cilësoi pastrimin e parave në industrinë e artit të hënën si një pikë korrupsioni, ndërsa lejoi Hunter Biden të shesë veprat e tij të artit tek blerësit anonimë deri në 500,000 dollarë.

Raporti i parë i këtij lloji i quajtur Strategjia e Shteteve të Bashkuara Kundër Korrupsionit synon të eksplorojë mënyrat dhe mjetet se si “zyrtarët qeveritarë abuzojnë me pushtetin publik për përfitime private”. Edhe pse raporti i Shtëpisë së Bardhë u fokusua në mënyrë specifike në industrinë e artit si një “treg” ku ndodhin krime financiare, nuk përmendi përfshirjen e familjes Biden me korrupsionin, siç është skema e shitjes së artit të Hunterit tek investitorët, ndërsa babai i tij është president.

Hunter thuhet se ka shitur shumë vepra arti për të paktën 75,000 dollarë, këtë vjeshtë, blerësve anonimë, dhe New York Times raportoi se zonja e parë Jill Biden dyshohet se ka shfaqur veprat e artit të Hunterit në Shtëpinë e Bardhë. Shtëpia e Bardhë e ka mbrojtur skemën e Hunter si në përputhje me “standardet më të larta etike”.

Sidoqoftë, raporti shënoi sa vijon në lidhje me qëndrueshmërinë kriminale të industrisë së artit: Tregjet e artit dhe antikiteteve – dhe pjesëmarrësit e tregut që lehtësojnë transaksionet – janë veçanërisht të cenueshëm ndaj një sërë krimesh financiare. Paqartësia e integruar, mungesa e çmimeve të qëndrueshme dhe të parashikueshme dhe transportueshmëria e natyrshme ndërkufitare e mallrave të shitura, e bëjnë tregun optimal për transferimin e paligjshëm të vlerës, evazionin e sanksioneve dhe korrupsionin. Korrupsioni i industrisë së artit është i madh. Arti “mund të fshihet ose kontrabandohet”, shkroi National Law Review.

“Transaksionet shpesh janë private dhe çmimet mund të jenë subjektive dhe të manipuluara – si dhe jashtëzakonisht të larta”: Pasi blihet, arti mund të zhduket nga syri i publikut për vite, madje edhe dekada. Një pjesë e madhe e artit të blerë në ankande shkon në portet e lira – magazina ultra të sigurta për koleksionet e milionerëve dhe miliarderëve.

Portet e lira, të cilat ekzistojnë në Zvicër, Luksemburg dhe Singapor, ofrojnë një sërë avantazhesh tatimore, sepse mallrat e ruajtura në to janë teknikisht në tranzit. Revista Economist raportoi se vetëm porti i lirë pranë aeroportit të Gjenevës mendohet të mbajë 100 miliardë dollarë art. Pasi hyn në portin e lirë, arti mund t’u shitet privatisht dhe në mënyrë anonime blerësve të tjerë. Arti nuk duhet të largohet kurrë nga magazina pa përfunduar shitja private.

Raporti i Shtëpisë së Bardhë përshkruan gjithashtu krimet tatimore si akte “të ndërlidhura” të korrupsionit me pastrimin e parave. “Për shembull, një studim i Bankës Botërore i 25,000 firmave në 57 vende zbuloi se firmat që paguajnë më shumë ryshfet gjithashtu shmangin më shumë taksa,” thuhej në raport.

Hunter thuhet se është nën hetim për skemat e taksave dhe pastrimit të parave, raportoi për herë të parë CNN në 2020. Ka aludime se FBI po heton nëse Hunter dhe bashkëpunëtorët e tij kanë shkelur “ligjet e taksave dhe pastrimit të parave në marrëdhëniet e biznesit në vendet e huaja, kryesisht në Kinë.”

Shtëpia e Bardhë publikoi raportin disa ditë përpara se administrata Biden-Harris të presë Samitin virtual për Demokracinë, i cili do të fokusohet në “sfidat dhe mundësitë me të cilat përballen demokracitë”. Ata që do të marrin pjesë në këtë ngjarje do të “përfshijnë mbi 100 pjesëmarrës nga qeveritë, shoqëria civile dhe sektori privat”, raportoi Hill./Breitbart

©Kumtari.al

Read Previous

Partneri dedikim prekës për Hueyda El Saied: Faleminderit që më dhe dhuratën më të çmuar, Gabrielin

Read Next

“Vetëvritet” në furgonin e policisë greke : Vëllai i viktimës shprehet se nuk është vetëvarur, por e kanë vrarë