Sa shpesh duhet t’i hapni dritaret gjatë dimrit?

Hapja e dritareve është një pjesë e rëndësishme e hyrjes së ajrit të pastër dhe ajri i ndenjur jashtë, dhe do të bëjë që shtëpia juaj të mbajë një erë të këndshme, por, megjithëse është e natyrshme ta bëni këtë në muajt e ngrohtë, në dimër a nuk është thjesht të lësh nxehtësinë?

Përgjigja është se është ende jetike hapja e dritareve gjatë dimrit dhe ne i kërkuam ekspertëve të ndajnë njohuritë e tyre se sa shpesh duhet ta bëni këtë dhe si të qëndroni komod.

Rregullat për hapjen e dritareve gjatë dimrit.

Përpara “sa shpesh”, është e rëndësishme të përcaktohet pse po flasim për hapjen e dritareve në muajt më të ftohtë të vitit. “Hapja e dritareve në dimër lejon që ajri i pastër të qarkullojë, duke ndihmuar në përmirësimin e cilësisë së ajrit të brendshëm duke hequr ndotësit, aromat dhe lagështinë”, shpjegon Jeramy Sibley, president i Glass Doctor, një kompani Neighborly.

“Hapja e dritareve në dimër është e rëndësishme për përmirësimin e cilësisë së ajrit të brendshëm,” pranon Josh Mitchell, teknik HVAC në Air Conditioner Lab. “Shtëpitë në përgjithësi mbyllen më fort gjatë muajve të ftohtë, duke çuar në një grumbullim të ndotësve të brendshëm. Ajri i freskët ndihmon në hollimin dhe zhvendosjen e ndotësve të dëmshëm të ajrit të brendshëm si CO2, VOCs dhe alergjenët.’

Jeni të shqetësuar se do të ftohet? Mos ji. Ndërsa ju duhet të hapni dritaret në dimër, kjo nuk duhet të jetë për një kohë të gjatë.

“Hapni dritaret tuaja për rreth 10 minuta çdo mëngjes për të ndihmuar në daljen e ajrit të ndenjur dhe të lagësht”, thotë inspektori i licencuar i shtëpisë dhe pronari i Property Inspection Pros në Baltimore MD Sol Kruk.

“Idealisht, dritaret duhet të hapen shkurtimisht çdo ditë, madje edhe në dimër”, thotë Josh Mitchell. “Një ajrim ditor prej rreth pesë deri në 15 minuta mund të përmirësojë ndjeshëm cilësinë e ajrit të brendshëm pa shkaktuar një humbje të konsiderueshme të nxehtësisë.”

Sidoqoftë, ndikohu nga rrethanat e veçanta. “Frekuenca varet nga faktorë si madhësia e hapësirës suaj të jetesës, numri i banorëve dhe aktivitetet e përditshme”, thotë Jerami Sibley.

Josh pajtohet. “Është e rëndësishme të merret parasysh zënia dhe aktivitetet e dhomës,” thotë ai. “Dhomat me zë të lartë ose aktivitete si gatimi mund të kërkojnë ajrim më të shpeshtë. Gjithashtu, përdorni perdet dhe blindat në mënyrë efektive; hapja e tyre gjatë ditëve me diell mund të ndihmojë në ngrohjen e dhomës në mënyrë natyrale, duke e bërë më të rehatshme hapjen e dritareve për një kohë të shkurtër.’

Si është jashtë shtëpisë tuaj në një ditë të caktuar dimri, padyshim që do të ndikojë në gatishmërinë tuaj për të hapur dritaret në dimër.

“Kushtet e motit sigurisht që duhet të ndikojnë në praktikat e hapjes së dritareve”, thotë Josh Mitchell. “Në ditët më të buta të dimrit, është më e mundshme të ajrosni shtëpinë tuaj pa humbje të konsiderueshme të nxehtësisë. Gjatë të ftohtit ekstrem ose motit të keq, kohëzgjatja duhet të reduktohet për të minimizuar humbjen e nxehtësisë dhe për të parandaluar shqetësimin.’

Dhe në mënyrë të pashmangshme kostoja e ngrohjes së një shtëpie do të luajë në vendimet për hapjen e dritareve. “Temperatura e jashtme është një faktor i rëndësishëm”, thotë Jeramy Sibley. “Hapja e dritareve për një periudhë të gjatë në klimat më të ftohta mund të çojë në humbje të nxehtësisë, duke rritur potencialisht kostot tuaja të ngrohjes. Në ditët më të buta, hapjet e shkurtra të dritareve mund të jenë më efektive.’/PSIKOLOGJIA

Read Previous

Nga ChatGPT te dua punë, çfarë kërkuan shqiptarët në Google këtë vit

Read Next

Padia: Facebook dhe Instagram janë projektuar me qëllim për t’i bërë fëmijët të varur