Rockefeller Brothers funded: Nisma për Ballkanin e Hapur mund të ndikojë negativisht në rajon

Nga Alice Taylor

Nisma ‘Ballkani i Hapur’, i nisur nga Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të cilës i janë bashkuar vetëm 3 nga 6 vende të Ballkanit, mund të ketë implikime negative simbolikisht dhe në aspektin e bashkëpunimit të mirëfilltë, sipas një studimi të financuar nga Rockefeller Brothers nga Forumi Ballkanik.

Open Balkan, i quajtur më parë ‘Mini-Shengen’, parashikon lëvizjen e lehtë të njerëzve dhe mallrave nëpër vendet anëtare. Për më tepër, marrëveshjet do të lehtësojnë çështje të tilla si investimet, vendbanimin dhe njohjen e kualifikimeve, duke kërkuar gjithashtu përmirësimin e marrëdhënieve dypalëshe.

Por jo të gjithë janë të bindur.

Një studim i përpiluar nga fondacioni zbuloi se ndërsa iniciatorët e nismës, Vuçiç-Rama, të përfshirë në nismë thonë se ajo do të shkojë paralelisht me Procesin e Berlinit dhe madje do të rrisë bashkëpunimin, nuk është kështu.

“Përfshirja e gjysmës së BB6 në nismën e Ballkanit të Hapur mund të ketë implikime negative në aspektin simbolik dhe bashkëpunimin real”, zbuloi studimi, duke shtuar se nisma rrezikon të zëvendësojë qëllimin e Tregut të Përbashkët Rajonal, i cili është pjesë e Berlinit. Procesi.

“Megjithëse nisma e Ballkanit të Hapur nuk lindi domosdoshmërisht nga zhgënjimi për çështjet e zgjerimit, udhëheqësit e përfshirë duket se e mirëpresin idenë se nuk duhet të adresojnë standardet evropiane brenda saj,” thotë studimi.

Kosova, Bosnja dhe Hercegovina dhe Mali i Zi aktualisht nuk janë pjesë e procesit dhe mbeten skeptikë për shkak të frikës se do të rrezikonte rrugën e tyre në BE. Në rastin e Kosovës, ka shqetësime për Serbinë.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, për shembull, ka kundërshtuar haptazi nismën dhe qëllimet e saj, dhe udhëheqja e Bosnjë dhe Hercegovinës ka thënë se ajo kërcënon pavarësinë e saj. Mali i Zi duket se është më kurioz për perspektivat, por ka të ngjarë të vendoset në prapavijë, duke marrë parasysh sfidat e fundit politike.

Autorët pohojnë se “Ballkani i Hapur” mund të rrisë më tej ndarjet rajonale, veçanërisht midis Serbisë dhe Kosovës ose Malit të Zi dhe Serbisë, dhe atyre që mbeten jashtë iniciativës.

Ndërkohë, BE-ja është treguar e kujdesshme në komentet e saj për nismën, duke përshëndetur rritjen e bashkëpunimit rajonal por ka shprehur përfshirjen dhe nuk duhet harruar rruga evropiane. Në vjeshtën e vitit 2021, i dërguari i BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajçak, e përshkroi iniciativën si “konkurrencë jo të shëndetshme” me procesin e integrimit në BE.

Burime të tjera në Bruksel kanë përsëritur qëndrimin e mbajtur më parë nga BE-ja se bashkëpunimi rajonal është gjithmonë i mirëpritur. Megjithatë, në këtë rast, projekti mbetet i mangët për sa kohë kufizohet vetëm në Shqipëri, Serbi dhe Maqedoni./exit.al

 

Read Previous

Shtrohet në spital ‘spiunja’ Zvetlana

Read Next

Vdes Gorbaçov, lideri që i dha fund Luftës së Ftohtë