Reuters zbulon nga “brenda” kontrollin e rreptë të Erdoganit mbi mediat në Turqi

Nga një kullë zyre në Ankara, zyrtarët turq i japin formë lajmeve të vendit, thonë burime të brendshme të mediave – gjithmonë në avantazh të Presidentit Tajip Erdogan.

Kur dhëndri i Presidentit Tajip Erdogan u largua papritur nga posti i ministrit të financave në fund të vitit 2020, katër punonjës në redaksitë kryesore të Turqisë thanë se morën një udhëzim të qartë nga menaxherët e tyre: mos e raportoni këtë derisa ta thotë qeveria. Dorëheqja e Berat Albayrak, të cilën ai e njoftoi në një postim në Instagram të dielën në mbrëmje, u raportua nga mediat ndërkombëtare dhe të pavarura turke.

Lira u rrit me shpresat për një drejtim të ri për ekonominë e rrënuar. Por për më shumë se 24 orë, stacionet televizive pro-qeveritare dhe gazetat që dominojnë peizazhin mediatik të vendit qëndruan praktikisht të heshtura për përçarjen më dramatike në rrethin e brendshëm të Erdoganit në gati dy dekadat e tij në pushtet. Episodi ilustron se si media kryesore turke, që dikur kishte një përplasje më të gjallë idesh, është bërë një zinxhir i ngushtë komandimi i titujve, faqeve të para dhe temave të debatit televiziv të miratuar nga qeveria.

Intervistat me dhjetëra burime në media, zyrtarë qeveritarë dhe rregullatorë portretizojnë një industri që ka rënë në përputhje me institucione të tjera ish-të pavarura, të cilat Erdogan i ka përkulur sipas dëshirës së tij, duke përfshirë, thonë kritikët e tij, gjyqësorin, ushtrinë, bankën qendrore dhe sektorë të tjerë, si sistemi arsimor.

Presioni i qeverisë dhe vetëcensurimi mediatik ndajnë fajin, sipas njerëzve të intervistuar nga Reuters. Udhëzimet për në redaksitë shpesh vijnë nga zyrtarë në Drejtorinë e Komunikimeve të qeverisë, e cila merret me marrëdhëniet me mediat, thanë më shumë se një duzinë njerëzish të brendshëm të industrisë për Reuters.

Drejtoria është një krijim i Erdoganit, që punëson rreth 1500 njerëz dhe me seli në një kullë në Ankara. Ajo drejtohet nga një ish-akademik, Fahrettin Altun.

Zyrtarët e Altun lëshojnë udhëzimet e tyre në telefonata ose mesazhe Whatsapp që ndonjëherë u drejtohen menaxherëve të redaksisë me “vëllain” e njohur, sipas disa prej këtyre njerëzve dhe një rishikimi të Reuters të disa prej mesazheve.

Kur Reuters kontaktoi Drejtorinë për koment, një zyrtar i lartë qeveritar i njohur me qasjen e Altun tha se “absolutisht nuk është” rasti që Altun përcakton axhendën e lajmeve.

Altun “herë pas here informon redaktorët dhe reporterët si pjesë e punës së tij. Megjithatë, ato detyra nuk janë kryer kurrë në një mënyrë që mund të shihet si cenim i pavarësisë editoriale të organizatave të lajmeve ose shkelje e lirisë së shtypit.”

Zyrtari nuk pranoi të komentonte nëse Drejtoria i udhëzoi mediat të ndalonin raportimin e dorëheqjes së Albayrak.

Albayrak nuk iu përgjigj kërkesës së Reuters për koment në lidhje me mbulimin mediatik, dërguar përmes një filiali. Mbështetësit e Erdoganit kanë mjete të tjera për të formuar mbulimin e lajmeve. Markat më të mëdha të medias kontrollohen nga kompani dhe njerëz të afërt me Erdoganin dhe Partinë e tij AK (AKP) pas një serie blerjesh duke filluar nga viti 2008. Të ardhurat nga reklamat shtetërore drejtohen kryesisht në publikimet pro-qeveritare, zbuloi një ekzaminim i të dhënave nga Reuters. Anasjelltas, rregullatorët e emëruar nga qeveria drejtojnë ndëshkimet për shkeljen e kodit mediatik të Turqisë pothuajse ekskluzivisht për ofruesit e lajmeve të pavarura ose opozitare, Reuters i verifikoi disa prej këtyre dënimeve.

Të kritikosh presidentin dhe të pretendosh për korrupsion zyrtar mund të bie në kundërshtim me rregullatorët. “Mediat kryesore në Turqi i shërbejnë më shumë funksionit të fshehjes së së vërtetës sesa raportimit të lajmeve”, tha Faruk Bildirici, një gazetar që punoi për 27 vjet, deri në vitin 2019, në gazetën më të madhe të vendit, Hurriyet, ku ishte edhe ombudsperson. Që nga një ndryshim në pronësi në 2018, Hurriyet gjithashtu është bërë pro-qeveritare.

Shkeljet e kodit mediatik Reuters i analizoi me dënimet e vendosura ndaj pesë publikimeve kryesore të opozitës ose të pavarura për shkelje të etikës së medias. Rregullatori pezullon reklamat shtetërore nëse gjykon se një publikim ka shkelur standardet. Gjatë tre viteve, të pestë morën më shumë pezullime, të matura në ditë, sesa gazetat e tjera kombëtare me bazë në Stamboll.

“Shqetësimet gazetareske janë zëvendësuar nga përpjekjet për të shkuar mirë me partinë në pushtet dhe për të realizuar dëshirat e tyre,” tha Bildirici. “Partia jep udhëzime për të përcaktuar rendin e ditës…dhe kryeredaktorët, korrespondentët e Ankarasë apo drejtorët e programeve televizive janë kontaktet kryesore” me partinë dhe me Drejtorinë e Komunikimeve. Reuters dërgoi pyetje në lidhje me presionet ndaj medias turke në zyrën e Erdoganit dhe rregullatorëve për televizionin dhe median e shkruar. Zyra e Erdoganit nuk u përgjigj. Në një deklaratë fillestare për Reuters, Instituti i Reklamimit të Shtypit (BIK), një degë e Drejtorisë që mbikëqyr median e shkruar dhe faqet e tyre të internetit, hodhi poshtë kritikat se është bërë një mjet për censurë që ndëshkon historitë negative për qeverinë. Ai tha se “nuk është i shqetësuar” me “pikëpamjet apo ideologjinë” e botimeve. Më pas, më 10 gusht, BIK njoftoi se kishte pezulluar dhënien e dënimeve për shkelje të etikës pasi Gjykata Kushtetuese e Turqisë miratoi disa ankesa kundër BIK nga gazeta të pavarura. Gjykata vendosi se BIK-u “shkel lirinë e shprehjes dhe lirinë e shtypit” dhe i bëri thirrje parlamentit të ndryshojë ligjet përkatëse. Qeveria nuk e komentoi vendimin. Rregullatori për mediat transmetuese, Këshilli i Lartë i Radios dhe Televizionit (RTUK), hodhi poshtë sugjerimet se ai vepron si censor ose merr udhëzime nga Erdogan. Ndërsa Turqia i afrohet zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare, të cilat do të zhvillohen gjatë vitit të ardhshëm, Erdogan e gjen veten pas në shumë sondazhe. Politika e tij joortodokse e uljes së normave të interesit shkaktoi një krizë valutore dhe një spirale inflacioniste edhe para luftës në Ukrainë shkaktoi një rritje të çmimeve globale të energjisë dhe ushqimeve. Lira ka humbur më shumë se një të katërtën e vlerës së saj këtë vit dhe inflacioni vjetor është 80%, duke thelluar varfërinë mes mbështetësve kryesorë të klasës punëtore dhe të klasës së mesme të ulët të Erdoganit.

Analistët politikë thonë se presidenti do të ketë nevojë për sa më shumë ndihmë mediatike që mund të marrë nëse dëshiron të zgjasë mandatin e tij në një dekadë të tretë duke udhëhequr Turqinë, një anëtare e NATO-s dhe fuqi ushtarake rajonale që ndodhet në udhëkryqin e migrimit global, tregtisë dhe historisë.

Në maj, qeveria e Erdogan propozoi një ligj për të cilin thotë se do të luftonte “dezinformimin” e medias pa përcaktuar se çfarë është, një hap që disa mbrojtës të fjalës së lirë thanë se do të dyfishonte një goditje prej vitesh ndaj raportimit kritik. Një artikull në projektligjin e propozuar thotë se kushdo që përhap informacione të rreme në lidhje me sigurinë ose rendin publik mund të përballet me deri në tre vjet burg. Parlamenti do ta diskutojë projektligjin kur të kthehet nga pushimet në tetor.

DREJTORIA Altun, njeriu që drejton makinën e medias, ishte pak i njohur në industrinë e lajmeve në vitin 2018 kur Erdogan e emëroi atë president të Drejtorisë së tij të Komunikimit të sapokrijuar. Altun, 45 vjeç, ka punuar më parë në universitete dhe më pas në një think-tank pro-qeveritar. Drejtoria, me një buxhet vjetor prej rreth 680 milionë lira (38 milionë dollarë), kishte për detyrë të koordinonte komunikimin e qeverisë. Ajo u ngrit nga Drejtoria e vjetër e Medias, Shtypit dhe Informacionit, roli kryesor i së cilës ishte lëshimi i kartave të shtypit për gazetarët. Por përgjegjësitë e saj janë shumë më të gjera, duke përfshirë kundërvënien e “fushatave sistematike të dezinformimit” kundër Turqisë përmes një njësie që Drejtoria themeloi këtë vit. Organi punëson monitorues të medias, përkthyes dhe personel ligjor dhe marrëdhëniesh me publikun brenda dhe jashtë Turqisë. Ajo ka 48 zyra të jashtme në 43 vende të botës. Këto poste i dërgojnë selisë raporte javore se si portretizohet Turqia në mediat e huaja, sipas një burimi të brendshëm.

Mediat kryesore në Turqi i shërbejnë më shumë funksionit të fshehjes së së vërtetës sesa raportimit të lajmeve. FARUK BILDIRICI, ISH-GAZETAR NË GAZETEN HURRIYET. “Është një strukturë e madhe, por vendimet merren në krye nga Altuni dhe zëvendësit e tij,” tha personi, duke folur pa autorizim në kushte anonimiteti. Kur dalin lajme të mëdha që mund të sjellin telashe për Erdoganin ose qeverinë e tij – veçanërisht ngjarjet që lidhen me ekonominë ose ushtrinë – Altun kontakton në mënyrë rutinore me redaktorët dhe korrespondentët e lartë për të përcaktuar një plan mbulimi, tha ky person. Pasi Albayrak u largua nga posti i ministrit të financave, duke përmendur arsye shëndetësore, katër burime thanë se mesazhi i Altun për mediat ishte të heshtnin derisa Erdogan të pranonte dorëheqjen me një deklaratë mbrëmjen e ardhshme. Vetëm atëherë dorëheqja e Albayrak u raportua nga stacionet dhe gazetat e mëdha televizive turke. “Tridhjetë orë të gjata ne prisnim një dritë jeshile në lidhje me mbulimin,” tha një redaktor veteran në transmetuesin shtetëror TRT. TRT nuk iu përgjigj një kërkese për koment. Ajo dhe disa transmetues të tjerë të përmendur në këtë artikull blejnë video dhe shërbime të tjera lajmesh nga Thomson Reuters. Erdogan u përball me një krizë tjetër në shkurt 2020 që e shtyu Drejtorinë të kontaktonte drejtuesit e redaksisë: Një sulm ajror në Sirinë veriperëndimore, ku avionët rusë po vepronin në atë kohë, vrau më shumë se 30 ushtarë turq. Ky ishte sulmi më vdekjeprurës ndaj forcave të armatosura të Turqisë në tre dekada. Megjithatë, mëngjesin e ardhshëm, stacionet televizive kryesore po udhëhiqnin me një histori tjetër: një mosmarrëveshje me Bashkimin Evropian për emigrantët sirianë. Mbulimi i sulmit ishte i kufizuar në deklaratat zyrtare të qeverisë. Tre persona me njohuri për këtë çështje thanë se drejtuesit e redaksisë po bënin atë që kërkoi Drejtoria.

“U bë një kërkesë për të mos ndarë informacionin,” i tha Reuters një burim tjetër, një reporter veteran. “Në atë rast nuk mund të përdorni asgjë tjetër përveç deklaratave zyrtare.” Zyrtari i lartë i qeverisë hodhi poshtë rrëfimet e këtyre burimeve. I pyetur në përgjithësi nëse Drejtoria jep udhëzime specifike për redaksitë, zyrtari tha se “nuk u jep udhëzime drejtuesve të mediave në asnjë mënyrë”. Zyrtari shpjegoi se “është krejtësisht e natyrshme, megjithatë, që të informohen gazetarët mbi kontekstin e disa deklaratave publike në mënyrë që të parandalohet që publiku të mashtrohet. Informime të tilla ofrohen përmes kanaleve të ndryshme.”

MARREVESHJE DHE MOSBESIMI

Një seri blerjesh gjatë më shumë se një dekade i ka vënë grupet kryesore mediatike në duart e kompanive dhe njerëzve të afërt me Erdoganin dhe AKP-në e tij. Procesi filloi në 2008 kur Turkuvaz Media Group, i cili është mbështetës i qeverisë, bleu gazetën Sabah dhe transmetuesin ATV. Këto media janë tani ndër mbrojtësit më të rreptë të qeverisë. Turkuvaz nuk iu përgjigj pyetjeve të Reuters. Kontrolli i shtetit mbi median u forcua pas përpjekjes për grusht shteti të vitit 2016, për të cilin Erdogan fajësoi mbështetësit e klerikut të mërguar Fethullah Gulen. Gulen mohon çdo përfshirje. Duke përdorur kompetencat e emergjencës, qeveria e Turqisë mbylli rreth 150 media, shumë me lidhje të dyshuara me Gulen. Gulen nuk iu përgjigj një kërkese për koment në lidhje me peizazhin mediatik të Turqisë.

Marrja e fundit e madhe e mediave ishte në vitin 2018, kur manjati i lajmeve Aydin Dogan, i cili kishte qenë kundërshtar i Erdoganit, shiti Hurriyet dhe media të tjera të lajmeve te grupi pro-qeveritar Demiroren, biznesi i të cilit përfshin energjinë, llotarinë dhe pasuritë e paluajtshme. Dogan ishte përballur më parë me vite të tëra presioni të qeverisë mbi biznesin e tij, duke përfshirë shitjet e aseteve që kritikët thonë se ishin të detyruara nga qeveria dhe një demonstrim nga mbështetësit e Erdoganit në zyrat e tij të gazetës Hurriyet. Dogan Group tha se u largua kryesisht nga biznesi i medias në 2018 si pjesë e ristrukturimit dhe nuk pranoi të komentojë mbi çdo presion për të shitur. Vetë Dogan nuk kishte asnjë koment të mëtejshëm. Blerja e Dogan përfundoi zhvendosjen e medias kryesore pas Erdoganit. Dokumentet financiare, të shqyrtuara nga Reuters, tregojnë se blerja ka rënduar mbi Demiroren, pronarin më të madh të medias në vend. Biznesi mediatik i grupit regjistroi një humbje neto prej 1.75 miliardë lirash pas marrëveshjes në 2018 (97 milionë dollarë me kursin e sotëm të këmbimit dhe 330 milionë dollarë në atë kohë), sipas dokumenteve. Kjo ishte një rritje e mprehtë nga një humbje prej 468 milionë lirash një vit më parë. Grupi kishte më shumë se 2.8 miliardë dollarë borxh ndaj disa huadhënësve në shkurt 2020, treguan dokumentet. Në një deklaratë për Reuters, Demiroren tha se raportimi i agjencisë për grupin “po vazhdon qëndrimin e saj të njëanshëm, manipulues dhe provokues. Është duke vazhduar një strategji manipuluese për Demiroren Medya që synon të nxisë publikun dhe ta mashtrojë atë.” Ajo nuk iu përgjigj drejtpërdrejt pyetjeve të Reuters në lidhje me ndikimin e marrëveshjes në financat e saj.

“LAKURËN E RRAHJES”

Gazetat dhe transmetuesit që mbijetuan dhe ende kritikojnë qeverinë përballen me “shkopikun e rrahjes” së rregullatorit të medias, tha Osman Vedud Esidir, një profesor gazetarie në Universitetin Firat në Elazig. Esidir ka punuar më parë për rregullatorin BIK, duke u larguar në vitin 2018 pas një mosmarrëveshjeje se ku duhet të vendoset puna e tij. Kur BIK vendos që një artikull ka shkelur kodin e tij të etikës, ai ndëshkon gazetën në fjalë duke pezulluar reklamat shtetërore – reklamat nga qeveria dhe organet e lidhura, si bankat shtetërore. Një rishikim i Reuters i raporteve të BIK-ut tregoi se në vitin 2019 dhe 2020 – vitet më të fundit për të cilat disponohen shifra të plota dhe të detajuara – artikujt rreth korrupsionit u gjykuan nga Instituti si “kundër etikës publike” ose se “gjeneronin keqkuptim”, siç ishte. pjesë që kritikonin qeverinë. Raportet e BIK-ut nuk detajuan se sa artikuj binin në këto kategori dhe Reuters nuk mundi të përcaktojë numrat. Pezullimet e reklamave të lidhura me etikën e vendosura në gazetat më të mëdha kombëtare, me qendër në Stamboll, u dyfishuan në vitin 2020 në 328 ditë nga viti i kaluar. Pothuajse të gjitha pezullimet u vendosën për pesë gazetat e pavarura më të njohura. Të pestë së bashku u skualifikuan nga rreth 4 milionë lira në pagesat e reklamave shtetërore të vitit 2020, të cilat BIK u shpërndau në gazeta të tjera, zbuloi rishikimi i Reuters. Një raport i organit profesional të Shoqatës së Gazetarëve tha se pezullimet në vitin 2021 vazhduan të përqëndrohen në gazetat e pavarura.

Një nga gazetat, Evrensel, ndalimi tre-vjeçar i së cilës nga marrja e reklamave zyrtare u bë i përhershëm në fillim të këtij muaji, tha se ndëshkimet “arbitrare” po i tensionojnë financat e saj. BIK “është transformuar plotësisht në një mekanizëm censurimi gjatë periudhës së AK Partisë për gazetat, historitë e të cilave shqetësojnë qeverinë,” tha Fatih Polat, kryeredaktor i saj. Katër gazetat e tjera – Sozcu, Korkusuz, Cumhuriyet, Birgun – nuk iu përgjigjën kërkesës së Reuters për koment. Më 10 gusht, Gjykata Kushtetuese e Turqisë botoi një vendim të detajuar mbi ankesat e gazetave të pavarura, duke përfshirë Evrensel, se BIK shkeli lirinë e shprehjes dhe lirinë e shtypit me dënimet e saj të pezullimit të reklamave. Gjykata tha se veprimet e BIK-ut “shkuan më tej se qëllimi për të rregulluar vlerat etike të shtypit dhe janë kthyer në një mjet ndëshkimi”. Ai rekomandoi që parlamenti të ndryshojë legjislacionin përkatës. BIK tha në përgjigje se do të ndalojë vlerësimin e etikës së shtypit. “Strategjia e qeverisë është që të gjithë të shohin, të dëgjojnë dhe të lexojnë vetëm”, ​​tha Esidir, profesor i gazetarisë.

“Strategjia e qeverisë është që të gjithë të shohin, dëgjojnë dhe lexojnë vetëm” linjën e qeverisë Osman Vedud Esidir, profesor i gazetarisë në universitetin Firat i cili punoi për rregullatorin BIK BIK drejtohet nga Cavit Erkilinc, i cili u emërua nga Erdogan në prill.

Ai nuk iu përgjigj pyetjeve të dërguara përmes BIK-ut. Ebubekir Sahin, i cili drejton RTUK, rregullatorin e radios dhe televizionit, është një nga gjashtë anëtarët aktualë të këshillit të emëruar nga AKP dhe aleatët e saj. RTUK lëshoi ​​22 gjoba me vlerë 5 milionë lira (570,000 dollarë në atë kohë, ose 275,000 dollarë sot) për kanalet e pavarura në gjashtë muajt e parë të vitit të kaluar, tha anëtari i këshillit të RTUK, Ilhan Tasci, një nga tre anëtarët e zgjedhur nga partitë opozitare. Asnjë kanal pro-qeveritar nuk u gjobit në atë periudhë, tha Tasci për Reuters. Ai e përshkroi RTUK-në si “të varur nga… udhëzimet e partisë në pushtet dhe Pallatit” – një referencë për zyrën e Erdoganit.

Në një deklaratë për Reuters, Sahin hodhi poshtë sugjerimet se rregullatori vepron si censor ose se Erdogan i thotë se çfarë të bëjë. “Asnjë herë nuk ka pasur një udhëzim nga presidenti ynë i nderuar apo nga ata përreth tij për penalitetet në kanale apo në lidhje me punët dhe proceset tona,” tha ai. Është një “perceptim i rremë” që RTUK gjobit kryesisht kanalet e pavarura, vazhdoi ai. “Ne qëndrojmë në të njëjtën distancë nga çdo transmetues. Për ne ka vetëm transmetues që shkelin rregullat dhe ata që respektojnë rregullat.”

Merdan Yanardag, kryeredaktor i Tele1, i tha Reuters se “gjobat e vendosura ndaj Tele1 vetëm vitin e kaluar ishin afërsisht gjashtë milionë lira”. Reuters nuk ishte në gjendje të verifikonte në mënyrë të pavarur shifrën. Yanardag tha se kanali kishte gjoba për transmetim në kundërshtim me politikën e jashtme të Turqisë dhe fyerje të Sulltan Abdulhamid II, një nga sundimtarët e fundit të Perandorisë Osmane. Reuters konfirmoi se Tele1 u gjobit për shkak të një transmetimi të dhjetorit 2021 që thoshte se “Turqia po ndjek aventura imperialiste në Siri dhe Libi” dhe komente kritike në korrik 2020 për Sulltan Abdulhamid II. Ai është i admiruar nga shumë mbështetës të AKP-së. Yanardag e quajti RTUK-në një “mjet shtypjeje” që ndëshkon mediat etike dhe të pavarura si ai “në baza ideologjike dhe politike”. “Është jashtëzakonisht sfiduese financiarisht,” tha Yanardag. Kur një çështje është urgjente, zyrtarët e RTUK thërrasin redaksitë për të kërkuar ndryshime në transmetime, tha Tasci, anëtar i këshillit të RTUK. Ai përmendi si shembull zjarret vdekjeprurëse që shpërthyen në jugperëndim të Turqisë verën e kaluar, duke e shtyrë qeverinë të zbulojë se avionët e saj bombardues uji ishin në gjendje të mjeruar. “RTUK udhëzoi kanalet që të tregojnë zjarret e shuara në vend të zjarreve të vazhdueshme”, tha ai. Ndërhyrja ishte e papërshtatshme, tha ai, sepse mandati i RTUK-së është të vlerësojë transmetimet pasi ato të jenë transmetuar. Reuters nuk ishte në gjendje të përcaktonte në detaje se si kanalet i mbuluan zjarret. Duke iu përgjigjur këtyre komenteve, Sahin tha: “Ne jemi gjithmonë në kontakt të ngushtë me drejtuesit e radios dhe televizionit. Kuptimi ynë është se vendosja e një penallti është preferenca jonë përfundimtare. Ne fillimisht preferojmë komunikimin.” Gjatë zjarreve të Turqisë vitin e kaluar, Sahin tha se RTUK “tërhoqi vëmendjen te historitë e suksesit, historitë njerëzore” për të kundërshtuar “lajmet e shtrembëruara”.
VETËCENSURË Zyrtarët në Drejtorinë e Altun dërgojnë rregullisht mesazhe Whatsapp në redaksitë e medias kryesore duke i udhëzuar ata të nxjerrin në pah ose të shmangin disa komente nga anëtarët e kabinetit ose partisë, sipas pamjeve të ekranit të parë nga Reuters. Ligjvënësit e AKP gjithashtu telefonojnë rregullisht redaksitë për të kërkuar që disa fjalime të mbulohen ose të ndryshojnë mënyrën e paraqitjes së tyre, sipas disa gazetarëve. Njëri tha se redaktorët në mënyrë rutinore u thonë gazetarëve se vetë Drejtoria e Komunikimeve ka rishikuar dhe ndryshuar titujt dhe paragrafët kryesorë të artikujve, “dhe ne duhet të koordinohemi me ta”. Vetëcensurimi tani është kryesisht automatik në mediat kryesore, sipas disa burimeve të industrisë. Ka vite që ekziston në një formë.

Redaktori i TRT tha se kur Orhan Pamuk fitoi çmimin Nobel për letërsinë në vitin 2006 – i pari turk që e bën këtë – transmetuesi shtetëror nuk e përmendi lajmin derisa kryeministri i atëhershëm Erdogan i ofroi urimet e tij zyrtare. “Ishte një lehtësim i tillë që e mbaj mend edhe sot e kësaj dite, sepse nuk do ta kishim mbuluar kurrë nëse nuk do të kishte urime,” tha redaktori. Pamuk i tha Reuters se ai nuk ishte në dijeni që TRT vonoi mbulimin e çmimit të tij në 2006, një kohë kur media ishte “relativisht e lirë” në krahasim me tani. “Në 50 vitet e mia të shkrimit… media/gazetat dhe raportimi nuk i janë përkulur kurrë qeverisë siç po bëjnë tani”, tha romancieri në një email. “Qeveria është si fëmija apo i dashuri juaj”, tha një gazetar tjetër veteran televiziv për vetëcensurën. “Mund ta merrni me mend shumë mirë se çfarë i shqetëson apo i bezdis.” TEST ZGJEDHOR Në prag të zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare që do të mbahen deri në qershorin e ardhshëm, sondazhet sugjerojnë se një aleancë joformale e opozitës me gjashtë parti do të siguronte një shumicë në parlament dhe se sfiduesit e mundshëm mund të mposhtin Erdoganin në balotazhin presidencial. Për mediat, zgjedhjet komunale të marsit 2019 mund të ofrojnë një paraqitje të shkurtër të asaj që pret përpara, thonë analistët politikë. Votimi bie në sy si disfata më e madhe elektorale e sundimit të Erdoganit, me partinë kryesore të opozitës, Partinë Republikane Popullore (CHP) që mahnit kandidatët e AKP-së për kryetar bashkie në Stamboll dhe Ankara – pavarësisht fushatës prej muajsh të Erdoganit.

Në mbrëmjen e votimit, me 98.8% të votave të numëruara dhe Ekrem Imamoglu i opozitës CHP që po kalonte përpara në Stamboll, Agjencia shtetërore Anadolu ndaloi papritmas publikimin e rezultateve. Anadolu, e cila është burimi i vetëm mediatik për rezultatet e zgjedhjeve, nuk shpjegoi ndalimin dhe nuk shpalli fitues. Anadolu, e cila shpërndan video lajme në anglisht përmes Reuters, nuk iu përgjigj kërkesës së agjencisë së lajmeve për koment në lidhje me mbulimin e saj. Njerëzit që punonin në katër redaksitë kryesore përshkruan një gjendje konfuzioni dhe paralize atë natë ndërsa menaxherët prisnin fjalën nga Drejtoria ose zyrtarë të tjerë se çfarë të bënin. Në një gazetë, redaktorët u mblodhën rreth një tryeze duke debatuar se si të shkruanin tituj që përshkruanin rezultatet në një mënyrë që nuk do të shqetësonte qeverinë, tha një person i përfshirë. “Ata ishin fjalë për fjalë në dhimbje duke u përpjekur të shkruanin tituj”, tha gazetari veteran. Një redaktor televiziv tha se mesazhi që menaxherët e redaksisë i dërguan stafit ishte të “vepronin sikur të mos kishte asnjë problem ose asnjë situatë të pazakontë”. Ndërsa të dyja partitë shpallën fitoren në Stamboll, kanalet kryesore televizive mbuluan fjalimet e Erdoganit dhe AKP-së, por kryesisht injoruan Imamoglun. Vetëm të nesërmen në mëngjes, këshilli kombëtar zgjedhor zbuloi numërimin e plotë zyrtar të votave. Kjo i dha Imamoglut, i cili nuk komentoi për këtë artikull, avantazhin në Stamboll. AKP sfidoi rezultatin, duke çuar në rinumërime dhe përfundimisht një rivotim, të cilin Imamoglu e fitoi me 54% të votave./Reuters- Kumtari.al

Read Previous

Dylgjeri: Tjetër shkelje ligjore e Kryeministrit Rama

Read Next

Hungaria e Turqia do marrin pjesë në samitin e Ballkanit të Hapur në Beograd