Rekord i zymtë i vdekjeve nga mbidoza e drogës në SHBA

Një vdekje ndodhi çdo pesë minuta nga droga në SHBA, në një rekord të zymtë të vendosur për të tretin vit radhazi.

Më shumë se 107,600 amerikanë vdiqën, sipas të dhënave të CDC, të nxitur nga abuzimi me fentanilin dhe opioidë të tjerë.

Është numri më i lartë që nga fillimi i regjistrimeve, pasi mbidozat u rritën me 30% midis 2019 dhe 2020. Rritja më e madhe u pa në Alaskë, ku vdekjet nga droga u rritën me 75.3% gjatë vitit të kaluar.

Fentanili opioid sintetik mbeti fajtori kryesor, i pranishëm në gati dy të tretat (71,238) e viktimave.

Metamfetamina ishte shkaku i dytë, duke u shfaqur në 32,856 raste, megjithëse tregoi një rritje më të madhe në krahasim me fentanilin. 24,538 nga ata që vdiqën kishin marrë kokainë, ndërsa vetëm 13,503 kishin marrë ilaçe kundër dhimbjeve nga ato që jepen me recetë nga mjeku./hashtag.al

Read Previous

Emra të rinj i bashkohen Foltores së Berishës në Elbasan

Read Next

SPAK çon për gjykim “ushtrinë” e Gjergj Cukalit

Leave a Reply

Your email address will not be published.