QuantumAI, sipërmarrja më e re Elon Musk

Elon Musk, më në fund ka njoftuar arsyen pse është tërhequr nga Tesla dhe SpaceX, dy kompanitë e tij më të dashura. Sipërmarrja e tij e re, e quajtur QuantumAI, vetëm në 2 vitet e fundit ka investuar mbi 2 miliardë dollarë – për të krijuar dhe kodifikuar QuantumAI.
Por, përpara se të shkojmë te detajet se çfarë në të vërtetë është QuantumAI, le të flasim pak se kush është Elon Musk. Elon Musk është një vizionar, një largpamës. Disa e kanë cilësuar atë si sipërmarrësi më inteligjent i shekullit. Ai beson te energjia e rinovueshme, në jetën në Mars si edhe përkushtimin për të arritur atë që është e mundur. Megjithatë, shpesh duket se idetë e tij janë guximtare dhe radikale për shumë njerëz. Por Elon, nga viti në vit po u argumenton dhe tregon atyre të kundërtën. Ai ka vendosur në agjendën e tij bërjen e botës më të gjelbër dhe sjelljen e njerëzimit më afër mundësive të reja. PayPal, Tesla, Boring Company dhe së fundmi OpenAI janë disa nga sipërmarrjet e tij.
Por tani, Elon ka vendosur të tërhiqet pjesërisht nga drejtimi i Tesla dhe SpaceX, në mënyrë që të përqëndrohet në sipërmarrjen e tij të re në sektorin financiar. Kjo është arsyeja pse ai ka mbërthyer QuantumAI.
Por, çfarë është saktësisht QuantumAI?
QuantumAI është një azhornim nga kompjuterat e tjerë. Ne fakt Elon, ka mundur kështu IBM, Microsoft dhe disa kompani të tjera të cilat për vite me radhë kanë zhvilluar këtë sistem kompjuterik. Ky nuk është thjeshtë një Super Kompjuter, ky është një Hyper Kompjuter.
 
Nëse do të arrinim t’i lidhim bashkë të gjithë kompjuterat e botës, përsëri QuantumAI do të mbetet qindra herë më i fuqishëm. Elon, ka vendosur që gjithë këtë superfuqi ta vendosë në shërbim të teknologjisë financiare duke planifikuar rishpërndarjen e pasurisë. Në thelb ideja është ta marrësh pasurinë nga 0.1% dhe t’ia kthesh atë 99.9%.

Elon është nga ata njerëz që beson se pasuria nuk shpërndahet mirë në kohën tonë dhe problemi sa vjen e përkeqësohet. Edhe pse gjithmonë do të jetë dikush më i pasur dhe dikush më i varfër, situata aktuale është e papranueshme – ku vetëm 0.1% e popullsisë së botës kontrollon pothuajse 90% të pasurisë botërore. Ai beson se mund ta ulë atë në rreth 20%, pa shkaktuar ndonjë krizë financiare në mbarë botën. Por, çfarë saktësisht do të thotë kjo për ju? Kjo do të thotë që do të bëheni 2-3 herë më të pasur dhe askush përveç super të pasurve nuk do të goditet. Tingëllon mahnitëse, apo jo? Jo për super të pasurit, por për ju!
Shumë mirë, ide shumë e mirë, do thonit ju, por, si do të funksionojë?

Në fakt ideja është shumë e thjeshtë. Vetëm 0.1%  e botës posedojnë pasurinë e tyre të investuar në aksione, dhe agjentët ndërmjetës të Wall Street i investojnë këto aksione për ta. Ideja është që agjentët e Wall Street të mënjanohen të mundur në lojën e tyre – duke bërë tregti fituese kështu që, Wall Street ngadalë por sigurtë do të humbasë monopolin e tij të grumbullimit të pasurisë. Njëjtë si në një lojë pokeri, ku një lojtar i ri vjen në tavolinë së bashku me një shumë parash të majme dhe fillon të fitojë.

Por, për ta bërë këtë normalisht, do të duhej një parashikim më i qartë i lëvizjes stoke-ve sesa ajo që aktualisht Wall Street posedon (praktikisht kjo është e pamundur).

Tani, me ndihmën e përllogaritjeve kuantike, kjo mund të bëhet, gjë që, në fakt është duke u bërë, siç ka treguar QuantumAI! Kjo është pikërisht arsyeja pse Musk u hodh menjëherë në këtë teknologji sapo kuptoi se çfarë është e mundur të bëjë më anë të saj. Është me të vërtetë revolucionare.

Ne morëm një intervistë nga Daniel Powers, Shef Pergjegjës Teknologjisë së QuantumAI (CTO), kështu që ai mund të na shpjegojê më shumë e më mirë.

Si funksionon QuantumAI?

QuantumAI funksionon si një ekip prej qindra qytetesh. Kemi me miliona qytetarë në secilin qytet të cilët futen në tregun e stock-eve dhe shpenzojnë 12 orë në ditë për të kapur informacione. Në mbrëmje këto ‘qytete’ bëhen bashkë për të krahasuar dhe shkëmbyer atë çfarë ata kanë arritur të kapin.

Pra, ata që ne i quajme ‘mbretër të qyteteve’, analizojnë të gjithe informacionin dhe perpiqen të gjejnë gabime në tregjet e stock-eve, këto gabime që ne kapim, na japin mundësinë të bëjmë parashikimin mbi ecurinë, trendin e stock-eve. Pasi të kemi në dorë një koncept të qartë të një trendi të caktuar për një kompani të madhe, analizojmë pastaj nëse ecuria-trendi është pozitiv apo negativ.
Nëse kemi nje trend pozitiv, ne atëherë vendosim bast se stock-et do të rriten, por, nëse shohim se trendi është negativ atëherë ne vendosim bast se stock-et do të bien. Është shumë e thjeshtë.

Sa është mundësia që QuantumAi të gabojë?

Përllogaritjet e kompjuterit QuantumAI ndryshojnë shumë nga kompjuterat që jemi mësuar në përditshmërinë tonë. Nëse një kompjuter normal ka një ose dy CPU (proçesorë), kompjuteri QuantumAI posedon me miliona CPU (proçesorë). Nëse ndodh ndonjë gabim, CPU analizon të dhënat e dala dhe ‘VOTON’ se, cili është vendim i drejtë dhe cili gabim. Ne akoma jemi në fazën ‘Beta’ si të kompjuterit ashtu edhe të software-it tonë Quantum, por rezultatet që ka treguar deri tani janë mbi 90% tregëti të suksesshme. Kjo nënkupton se nga 100 veprimet tregtare të bëra automatikisht nga QuantumAI, rreth 91 e tyre do të jenë përfituese.

Sa para mund të fitojë një përdorues i rregullt i QuantumAI?

Kjo varet shumë nga paratë që investojnë dhe ndërmjetësit-agjentët me të cilët punojnë. Le të marrim një përdorues të rregullt i cili ia nis me 500 $ dhe vë bast të tregtojë 20 $. Gjatë 24 orëve,

QuantumAI do të bëjë rreth 200 shit-blerje të bazuara (kjo është e kufizuar nga përdoruesi) në informacionin e mbledhur po nga QuantumAI. Rreth 182 prej tregtive do të jenë me fitim, ndërsa 18 jo. Kjo do të thotë që përdoruesi do të fitojë afërsisht 3,480 $ dhe do të humbasë rreth 520 $.

Në mbrëmje, në një ditë të vetme do të këtë një fitim prej 2,960 dollarësh. Janë edhe disa komisione te vogla të shtuara nga agjenti- dërmjetësi, por që zakonisht është më pak se 2%.

A ka ndonjë përdorues që ka humbur investimin e tij?

Jo, ne nuk kemi pasur kurrë një përdorues që ka humbur më shumë se sa ka futur. Edhe rastet më të këqija që kemi pasur, gjithmonë kanë qenë fitimprurëse në fund.

Për çfarë përmirësimesh po punoni tani?

Ka shumë gjëra për të cilat po punojmë aktualisht, por që Elon këmbënguli që unë të mos i bëj publike akoma. Megjithatë qëndroni të sintonizuar – do të bëhet edhe më mirë nga sa është tani!

Sa do të kushtojë përdorimi i sistemit të automatizuar QuantumAI?
Akoma nuk dimë të themi diçka të saktë, e gjitha varet nga kostot e funksionimit dhe mirembajtjes si dhe se ku duam ta dergojmë teknologjinë.
Por, di të them se, 1.000 përdoruesit e parë do të jenë falas – ne duam që njerëzit të na ndihmojnë ta testojmë (dhe të fitojnë para ndërkohë që e bëjnë këtë).

Por pas kësaj, për përdoruesit e rregullt, ne po mendojmë të vendosim një çmim prej 10,000 dollarë në muaj dhe për kompanitë tregtare që dëshirojnë të përdorin QuantumAi rregullisht në biznesin e tyre do të ketë një çmim dhjetë herë më shumë.
Sigurisht që ne nuk duam të çekuilibrojmë shumë tregun e aksioneve, kështu që numri i përdoruesve do të kufizohet në 500 firma tregtare dhe 50,000 përdorues të rregullt.

Kur do të jetë në dispozicion QuantumAI?

Shumë shpejt. Ne thjeshtë po i japim dorën e fundit dhe anëtarët e parë do të jenë të mirëpritur shumë shpejt. Por së pari, ne do të hapim dyert për tregtarët e vegjël – njerëzit e zakonshëm, dhe vetëm më vonë për firmat e mëdha tregtare. E përsëris, 1.000 personat e parë do të marrin një anëtarësim falas përgjatë gjithë jetës. / The Guardian/

/Kumtari.al/

Read Previous

Presidenti homazhe në nder të nënkomisarit Hoxha

Read Next

Berisha nis mbledhjen e firmave, shpërndan formularin