Pse njerëzit shumë të zgjuar janë më të lumtur vetëm

Në një studim të botuar në vitin 2016 se si nevojat tona stërgjyshore ndikojnë në ndjenjat tona moderne, studiuesit zbuluan diçka që do të befasojë pak nga njerëzit shumë inteligjentë. Ndërsa shumica e njerëzve janë më të lumtur kur janë të rrethuar nga miqtë, njerëzit e zgjuar janë më të lumtur kur nuk janë.

Studiuesit, Norman P. Li dhe Satoshi Kanazawa, përkatësisht nga Universiteti i Menaxhimit të Singaporit, Singapor dhe Shkolla e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër, në Mbretërinë e Bashkuar, po hetonin “teorinë e savanës” të lumturisë.

Teoria e savanës – e quajtur gjithashtu “hipoteza e trashëgimisë evolucionare” dhe “hipoteza e mospërputhjes” – parashtron se ne reagojmë ndaj rrethanave siç do të bënin paraardhësit tanë, pasi kemi evoluar psikologjikisht bazuar në nevojat e paraardhësve tanë në ditët kur njerëzimi jetonte në savanë.

Si ndihemi në grupe të mëdha?

Studimi zbuloi se njerëzit, në përgjithësi, ishin më pak të lumtur në zonat me dendësi më të madhe të popullsisë. Autorët e raportit e shohin këtë si mbështetje për teorinë e savanës, sepse ne natyrisht do të ndiheshim të shqetësuar në grupe më të mëdha nëse – siç sugjerojnë provat që ata citojnë – truri ynë evoluonte për të funksionuar në grupe prej rreth 150 personash:

Krahasimi i madhësisë së neokorteksit tonë me primatët e tjerë dhe madhësitë e grupeve në të cilat ata banojnë sugjeron se madhësia natyrore e një grupi njerëzor është 150 njerëz (Dunbar, 1992).
Simulimet kompjuterike tregojnë se evolucioni i neverisë ndaj rrezikut ndodh vetëm në grupe prej rreth 150 personash (Hintze, Olson, Adami, & Hertwig, 2013).
Madhësia mesatare e shoqërive moderne të gjuetarëve-mbledhësve është 148.4 persona (Dunbar, 1993).
Fshatrat neolitike në Mesopotami kishin nga 150-200 banorë (Oates, 1977).
Kur një grup njerëzish i kalon 150-200 persona, ai do të priret të ndahet në dy për të lehtësuar bashkëpunimin dhe reciprocitetin më të madh midis anëtarëve të tij (Chagnon, 1979).
Rrjeti mesatar personal, është 153.5 persona (Hill & Dunbar, 2003).
Megjithatë, studimi zbuloi se efekti negativ i pranisë së shumë njerëzve është më i theksuar tek njerëzit me inteligjencë mesatare. Ata propozojnë që paraardhësit tanë më të zgjuar ishin më në gjendje të përshtateshin me grupet më të mëdha në savanë për shkak të fleksibilitetit më të madh strategjik dhe zgjuarsisë së lindur, dhe kështu pasardhësit e tyre ndihen më pak të stresuar nga mjediset urbane sot.

Duhet të keni miq. Ose jo.

Ndërsa duket e vetëkuptueshme se miqësitë e mira rrisin kënaqësinë e jetës tek shumica e njerëzve, Li dhe Satoshi dhe Kanazawa theksojnë, çuditërisht, se ata dinë vetëm për një studim të vetëm që shqyrtonte arsyen pse kjo është e vërtetë dhe që arriti në përfundimin se miqësitë plotësojnë nevojat psikologjike, të tilla si lidhjet, nevoja për të qenë e nevojshme dhe një mënyrë për shkëmbimin e përvojave. Megjithatë, arsyeja pse një person ka këto nevoja mbetet e pashpjegueshme.

Li dhe Kanazawa mendojnë se nuk duhet të shohim më larg se savana. Ata thonë se miqësitë/aleancat ishin jetike për mbijetesën, pasi ato lehtësonin gjuetinë në grup dhe ndarjen e ushqimit, riprodhimin, madje edhe rritjen e fëmijëve në grup.

Të dhënat që ata analizuan mbështesin supozimin se miqësitë e mira rrisin ndjeshëm kënaqësinë e jetës për shumicën e njerëzve.

Megjithatë, te njerëzit shumë inteligjentë, gjetja është e kundërt: njerëzit e zgjuar ndihen më të lumtur vetëm se kur të tjerët, madje edhe miq të mirë, janë pranë. Një jetë shoqërore “e shëndetshme” i lë njerëzit shumë inteligjentë me më pak kënaqësi nga jeta. A është për shkak se dëshirat e tyre janë më aspiruese dhe të orientuara drejt qëllimit, dhe njerëzit e tjerë shpërqendrojnë në mënyrë të bezdisshme?/Big Think-Kumtari.al

Read Previous

Itali, gjendet piktura e famshme e humbur 5 dekada më parë

Read Next

Cilat ishin qytetet më të shtrenjta në botë për të jetuar për 2023-in?