Pllaka 4000-vjeçare është ankesa më e vjetër në botë për shërbimin ndaj klientit

Në një pllakë kuneiforme nga Mesopotamia e lashtë, afërsisht 1750 pes, u gjet ajo që është ndoshta ankesa më e vjetër në histori.

Ankesa është po aq njerëzore sa mbajtja e zemërimit, dhe në qytetin e lashtë Ur, në Irakun e sotëm, kjo pjesë arkeologjike u zbulua me një burrë të quajtur Nanni, sipas IFL Science, i cili ankohet për një furnizues të njohur si Ea-nasir. . .

Ea-nasir supozohet se (sepse ne dimë vetëm për versionin e Nanni-t) dorëzoi kategorinë e gabuar të bakrit pas udhëtimit të tij nëpër Gjirin Persik për të mbledhur metalin.

Ai ishte gjithashtu përgjegjës për keqdrejtime dhe vonesa në një dorëzim tjetër. Dhe mbi të gjitha, ai ishte i vrazhdë me shërbëtorët që Nanni i dërgoi për të marrë dërgesën. Çfarë personazhi Ea-nasir… por a nuk është i panjohur për ne? Në fakt, siç e shohim, nuk ka një ankesë, por disa.

“Për kë më merr mua, pse e trajton dikë si unë me kaq përbuzje?” pyet Nanni, falë një përkthimi të letrës nga asiriologu Leo Oppenheim.

“Unë kam dërguar zotërinj si ne si korrierë për të mbledhur paketimin me paratë e mia (të depozituara te ju), por ju më keni trajtuar me përbuzje duke i dërguar disa herë duarbosh, dhe nëpër territorin e armikut.”

Ai vazhdon: “A ka ndonjë nga tregtarët që bën biznes me Telmunin që më ka trajtuar kështu? Vetëm ju e trajtoni të dërguarin tim me përbuzje! “.

Gjuha e pllakës është akadishtja, gjuha e parë e njohur semite. Tableti nuk është shumë i madh, ka përmasa 11.6 me 5 centimetra.

“Si më trajtove për atë bakër? Më ke marrë çantën me para në territorin e armikut; tani ju takon juve t’i ktheni plotësisht (paratë e mia), “kërkon ai.

Edhe pse siç shpjegohet nga IFL Science, duket se Nanni u shit për të negociuar me Ea-nasir.

“Ju lutem vini re se (tani e tutje) nuk do të pranoj asnjë bakër që nuk është i cilësisë së mirë këtu, do të zgjedh dhe marr shufrat individualisht në oborrin tim dhe do të ushtroj të drejtën time të refuzimit kundër jush sepse ju më keni trajtuar mua me përbuzje.”/ Historicaleve-Kumtari.al

Read Previous

9 presidentët e SHBA me më shumë veto

Read Next

Kush e shpiku internetin?