Pëplasja për të drejtat e peshkimit / Britania i jep 48 orë kohë Francës për t’u tërhequr

Britania i dha Francës, këtë të hënë, 48 orë afat që të tërhiqej nga një grindje peshkimi që kërcënon të shkojë në një mosmarrëveshje më të gjerë tregtare midis dy prej ekonomive më të mëdha të Evropës, ose të përballet me veprime ligjore të vështira sipas marrëveshjes tregtare të Brexit.

Mosmarrëveshjet pas Brexit për peshqit kulmuan të mërkurën e kaluar me kapjen e një anije peshkimi britanike nga francezët, Cornelis Gert Jan, në ujërat franceze pranë Le Havre. Parisi ka kërcënuar me sanksione nga 2 nëntori që mund të pengojnë tregtinë ndërmjet kanaleve.

Masat mund të përfshijnë rritjen e kontrolleve kufitare dhe sanitare për mallrat nga Britania dhe ndalimin e anijeve britanike nga disa porte franceze.

“Francezët kanë bërë kërcënime krejtësisht të paarsyeshme, duke përfshirë Ishujt Kanal dhe industrinë tonë të peshkimit, dhe ata duhet t’i tërheqin ato kërcënime ose përndryshe ne do të përdorim mekanizmat e marrëveshjes sonë tregtare me BE-në për të ndërmarrë veprime,”  tha për Sky News sekretarja e jashtme britanike Liz. Truss.

“Francezët janë sjellë në mënyrë të padrejtë. Nuk është brenda kushteve të marrëveshjes tregtare. Dhe nëse dikush sillet padrejtësisht në një marrëveshje tregtare, ju keni të drejtë të merrni masa kundër tyre dhe të kërkoni disa masa kompensuese. Dhe kjo është ajo që ne do të bëjmë nëse francezët nuk tërhiqen”, tha Truss.

E pyetur se cila është korniza kohore që duhet të tërhiqet Franca, Truss tha: “Kjo çështje duhet të zgjidhet në 48 orët e ardhshme”.

Bllokim

Britania dhe Franca janë grindur për dekada për zonat e pasura të peshkimit rreth brigjeve të tyre veriore, por një grindje e re shpërtheu në shtator pasi Parisi akuzoi Londrën për dështim në caktimin e licencave të mjaftueshme për anijet franceze për të peshkuar në zonën 6-12 milje detare nga brigjet e Mbretërisë së Bashkuar.

Britania thotë se po lëshon licenca për anijet që mund të provojnë se kanë peshkuar më parë në ujërat e saj – një kërkesë kryesore nga peshkatarët britanikë që kanë frikë se varkat franceze mund të fshijnë fitimet e tyre.

Presidenti francez Emmanuel Macron dhe kryeministri britanik Boris Johnson diskutuan rreth përplasjes për peshkimin të dielën, por nuk arritën të bien dakordë.

E pyetur se pse çështja e peshkimit kishte acaruar përsëri lidhjet dypalëshe, Truss sugjeroi se mund të kishte të bënte me zgjedhjet presidenciale të vitit të ardhshëm në Francë.

Ndërsa peshkimi përbën vetëm një pjesë të vogël të ekonomive të dyta dhe të treta më të mëdha të Evropës, ai është me rëndësi jetike për komunitetet bregdetare si në Britani ashtu edhe në Francë, të cilët thonë se mënyra e tyre e jetesës kërcënohet nga peshkatarët e huaj./Reuters

kumtari.al

Read Previous

Kontrolli shtrëngues i mendjes dhe Taktikat e shpëlarjes së trurit

Read Next

I la Zaev si dy qyqar për Ballkanin e Hapur