‘Pema e përjetësisë’/ Ulliri më i vjetër në botë

Pema më e vjetër e ullirit në botë ndodhet në fshatin Ano Vouves të prefekturës së Chania, Kretë, Greqi.

Pema e lashtë është 3000 vjeçare, siç përcaktohet nga komuniteti shkencor ndërkombëtar.

Kjo pemë ka një trung me një perimetër 12.5 metra dhe një diametër 4.6 metra.

I përket varietetit të pemëve vendase të tsounatit dhe është shartuar në një lartësi prej 3 metrash në një pemë ulliri të egër.

Për shkak të shartimit, trungu i saj është formuar aq bukur nga natyra, saqë i ngjan një skulpture.


Në vitin 1990, pas një vendimi unanim në prefekturën e Chania, Ulliri Vouves u shpall Monument Natyror me rëndësi të madhe për shkak të statusit të tij si pema më e vjetër në botë e këtij lloji.

Ulliri më i vjetër ende prodhon ullinj me cilësi të lartë Grecian, frutat e pemës së lashtë të ullirit bëjnë vajin më të mirë të ullirit në botë, duke e bërë këtë zonë djepin e kultivimit të ullirit në ishullin e Kretës.

Trungu i pemës tani është i zbrazët pasi nuk ka dru zemre, kështu që ulliri rinovohet nga jashtë dhe druri i zemrës gradualisht kalbet.

Duke qenë se pema e ullirit po rinovon vazhdimisht drurin e tij, ai ka shërbyer si simbol i pavdekësisë që nga kohërat e lashta.

Mijëra turistë vizitojnë pemën mahnitëse çdo verë për t’u mrekulluar me të dhe për të mësuar historinë e saj. Atyre u bën përshtypje kryesisht forma e tij e madhe dhe volumi imponues i trungut, por edhe fakti që ai ka qëndruar i gjallë dhe i frytshëm për 3000 vjet.

Vendi i pemës së ullirit, duke përfshirë të gjithë kodrën në të cilën ndodhen disa fshatra, ka mijëra pemë ulliri dhe fshatrat besohet gjerësisht se prodhojnë vajin më të mirë të ullirit në botë. ©kumtari.al

Read Previous

Justin Bieber reagon i habitur nga fansi që kërkon ‘selfie’

Read Next

Çim Peka publikon listën e finacuesve të bizneseve të familjes Basha, nuk mungon komenti i Berishës