Paralajmërimi për dominimin teknologjik të Kinës

Një raport i ri i Universitetit të Harvardit ka nxjerrë në pah përparimet masive që ka bërë Kina në fusha të shumta të teknologjisë së fundit.

Raporti i Qendrës Belfer të Harvardit u publikua të martën, duke paralajmëruar për një dominim të Kinës në fushën e teknologjisë.

“Kina është bërë një konkurrent serioz në teknologjitë themelore të shekullit të 21-të.”- thotë raporti i ri i Universitetit të Harvardit dhe i Google-it.

Dy autorët, profesori i Harvardit, Graham Allison dhe ish-CEO i Google, Eric Schmidt, kanë paralajmëruar se Kina mund të udhëheqë botën në teknologjitë vendimtare.

Autorët paralajmërojnë se “Kina është bërë një konkurrent serioz në teknologjitë themelore të shekullit të 21-të: inteligjenca artificiale (AI), 5G, shkenca kuantike e informacionit (QIS), gjysmëpërçuesit, rrjeti 5G, bioteknologjia dhe energjia e gjelbër.” Në disa fusha, tashmë është nr. 1 dhe Kina së shpejti mund të jetë lider global.

Vitin e kaluar Kina prodhoi 50% të kompjuterëve dhe telefonave celularë në botë; SHBA prodhoi vetëm 6%. Kina prodhon 70 panele diellore për një të prodhuar në SHBA, shet katër herë më shumë se numri i automjeteve elektrike dhe ka nëntë herë më shumë stacione bazë 5G, rrjeti me shpejtësi pesë herë më të shpejtë se ekuivalentët amerikanë.

Në teknologjinë e avancuar që ka të ngjarë të ketë efektin më të madh në ekonomi dhe siguri në dekadën e ardhshme – inteligjencën artificiale – Kina është përpara SHBA-së në fusha vendimtare.

Inteligjenca Artificiale (AI) – Një raport i pranverës i vitit 2021 nga Komisioni i Sigurisë Kombëtare për AI paralajmëroi se Kina është e gatshme të kapërcejë SHBA-në si lider global në AI deri në vitin 2030.

Studentët e lindur në SHBA po fitojnë afërsisht po aq doktoratura çdo vit në fusha të lidhura me AI sa në 1990, ndërsa Kina është në rrugën e duhur për të diplomuar dy herë më shumë doktoratura në shkenca, inxhinieri teknologjie dhe matematikë sesa SHBA-ja deri në vitin 2025.

Raporti i Harvardit shton se Kina tani është qartësisht në krye të SHBA-së në aplikimet praktike të AI, duke përfshirë njohjen e fytyrës, njohjen e zërit dhe fintech.

Duke iu referuar sektorëve kyç të inteligjencës artificiale, raporti thoshte:“Në teknologjinë e të folurit, firmat kineze po mposhtin firmat amerikane në çdo gjuhë, përfshirë anglishten. Fillimi kryesor në botë për njohjen e zërit, iFlytek i Kinës, ka 700 milionë përdorues, pothuajse dyfishi i numrit të njerëzve që flasin me Siri të Apple. Në teknologjinë financiare (fintech), 900 milionë përdoruesit kinezë të WeChat Pay janë shumë më tepër se 44 milionë të Apple Pay në SHBA. Ndërsa dy të tretat e amerikanëve ende mbështeten te kartat e kreditit, 90 për qind e kinezëve urbanë përdorin kryesisht pagesat celulare, duke shpenzuar 150 dollarë në platformat celulare për çdo dollar që amerikanët shpenzojnë – në total, 42 trilion dollarë në 2020.”

Gjysmëpërçuesit – SHBA ka ende një pozitë dominuese në industrinë e gjysmëpërçuesve, të cilën e ka mbajtur për gati gjysmë shekulli. Por Kina së shpejti mund të arrijë në dy fusha të rëndësishme: fabrikimi i gjysmëpërçuesve dhe dizajni i çipave. Prodhimi i Kinës i gjysmëpërçuesve ka tejkaluar atë të Amerikës, me pjesën e saj të prodhimit global që është rritur në 15% nga më pak se 1% që ka qenë në vitin 1990, ndërsa pjesa e SHBA ka rënë nga 37% në 12%.

Rrjeti 5 G – Në 5G, Bordi i Inovacionit të Mbrojtjes i Pentagonit raporton se Kina është në rrugën e duhur për të përsëritur avantazhet ekonomike dhe ushtarake që Amerika fitoi nga të qenit lider global në 4G. Kina ka instaluar 950,000 stacione bazë në krahasim me 100,000 të Amerikës. Deri në fund të vitit të kaluar, 150 milionë kinezë përdornin telefona celularë 5G me shpejtësi mesatare prej 300 megabit në sekondë, ndërsa vetëm gjashtë milionë amerikanë kishin akses në 5G me shpejtësi 60 megabit në sekondë. Ofruesit e shërbimeve 5G të Amerikës janë përqendruar më shumë në reklamimin e aftësive të tyre sesa në ndërtimin e infrastrukturës.

Partia Komuniste Kineze nuk i ka fshehur ambiciet e saj: Kina synon të bëhet lider global në teknologjitë që do të formësojnë dekadat e ardhshme. 

Plani i reformës ekonomike i partisë për vitin 2013 theksoi inovacionin teknologjik si një mënyrë për të shmangur kurthin e ngecjes si një vend me të ardhura mesatare. Programi i famshëm “Made in China 2025” synon të dominojë prodhimin vendas të 10 teknologjive në zhvillim, duke përfshirë rrjetin 5G, AI dhe automjetet elektrike.

Kina gjithashtu planifikon të zgjerojë udhëheqjen e saj në robotikë për të ruajtur pozicionin e saj si punishte prodhuese në botë. Në maj, Xi Jinping deklaroi qartë se “inovacioni teknologjik është bërë fushëbeteja kryesore e fushës së lojës globale dhe konkurrenca për dominimin e teknologjisë do të rritet në mënyrë të paprecedentë”.

Është e habitshme se sa e suksesshme ka qenë Kina në përmbushjen e objektivave të saj ambicioze të teknologjisë.

Me pak fjalë, megjithëse SHBA-ja mbetet lider global në shumë gara të rëndësishme, duke përfshirë aeronautikën, mjekësinë dhe nanoteknologjinë, Kina është shfaqur si një konkurrent serioz./hashtag.al/

Read Previous

Berisha ftesë demokratëve për Kuvendin e 11 dhjetorit

Read Next

Blinken paralajmëron : Do vendosim sanksione për 11 zyrtarë dhe ish-zyrtarë të korruptuar