OKB: Njerëzimi po e trajton planetin tonë si një hale

Dita e parë Botërore Zero Mbetje na kujton një të vërtetë themelore dhe brutale: njerëzimi e trajton planetin tonë si një hale”, tha në mesazhin e tij Sekretari i Përgjithshëm i OKB -së, Antonio Guterres.

Tani, thekson ai, “është koha për të pastruar botën tonë dhe për të bërë përparim drejt ekonomive rrethore pa mbeturina, si për njerëzit ashtu edhe për planetin.”

Numrat tregojnë gjithashtu shkallën e problemit. Çdo vit, gjenerohen më shumë se 2 miliardë ton mbetje të ngurta komunale, por 33% e tyre nuk menaxhohen siç duhet në objekte të kontrolluara. Guterres shpjegon se çdo minutë, ekuivalenti i një kamioni plehrash plot me plastikë hidhet në oqean .

Ndërkohë, vëren ai, ndotja dhe kimikatet po helmojnë ujin, ajrin dhe tokën tonë. Në fakt, ai thekson se 10% e të gjitha emetimeve globale të gazeve serrë vijnë nga rritja, ruajtja dhe transportimi i ushqimit që nuk përdoret kurrë.

Për sa i përket trajtimit të çështjes, ai nënvizon nevojën që “të ndalojmë së shkatërruari shtëpinë tonë të vetme dhe t’i shpallim luftë mbeturinave “.

Ata që prodhojnë mbetje duhet të dizajnojnë produkte me më pak burime dhe materiale. Në të njëjtën kohë, ata menaxhojnë mbetjet në të gjitha ciklet e prodhimit dhe zgjasin jetën e produkteve që shesin.

“Ne duhet të investojmë masivisht në sistemet dhe politikat moderne të menaxhimit të mbetjeve që inkurajojnë njerëzit të ripërdorin dhe riciklojnë gjithçka, nga shishet plastike deri te pajisjet elektronike të vjetruara. Si konsumatorë, ne të gjithë duhet të marrim parasysh origjinën dhe ndikimin e mallrave dhe produkteve që blejmë, ripërdorim dhe riciklojmë atë që mundemi, sa herë që mundemi”, shton Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së .

Read Previous

Premtimi i Belindit dhe mësimi me problemet…

Read Next

Kolegji Zgjedhor rrëzon padinë Alibeaj për koalicionin “Bashkë Fitojmë”