Nju Jorku po fundoset prej peshës së rrokaqiejve

Qyteti i Nju Jorkut po fundoset – të dhënat satelitore tregojnë se metropoli po zhytet mesatarisht 1 deri në 2 milimetra çdo vit. Një pjesë e kësaj është e natyrshme, siç janë efektet e mbetura të vendosjes së tokës pas epokës së fundit të akullit, dhe disa janë shkaktuar nga njerëzit që tërheqin ujërat nëntokësore. Por pesha e madhe e ndërtesave të Big Apple po luan gjithashtu një rol, sipas një studimi të botuar këtë muaj në revistën Earth’s Future.

“Rritja e nivelit të detit përfundimisht do të sjellë sfida përmbytjeje në Nju Jork dhe në mbarë botën,” i thotë,Tom Parsons, një bashkëautor i studimit dhe gjeofizikan në Shërbimin Gjeologjik të SHBA-së, Charles Q. Choi të Live Science

1,084,954 ndërtesat e qytetit peshojnë rreth 1.68 trilion paund, vlerësuan studiuesit – pothuajse dyfishi i peshës së gjithë njerëzimit së bashku. Për të parashikuar sasinë e fundosjes për shkak të kësaj ngarkese të jashtëzakonshme, ekipi modeloi ndërtesat dhe llojet e ndryshme të tokës nën to. Ata zbuluan se në varësi të llojeve themelore të tokës, shkëmbinjve dhe faktorëve të tjerë, ndërtesat kanë potencialin të fundosen deri në 600 milimetra, ose pothuajse dy këmbë.

“Nuk është diçka për t’u panikosur menjëherë, por është ky proces i vazhdueshëm që rrit rrezikun e përmbytjeve,” i thotë Parsons Oliver Milman-it të Guardian.

Ngrohja globale e shkaktuar nga njeriu gjithashtu shton rrezikun e përmbytjeve, si nga shkrirja e shtresave të akullit dhe akullnajave, ashtu edhe nga ngrohja e ujit të detit, duke shkaktuar zgjerimin e tij. Në nivel global, niveli i detit është rritur tetë deri në nëntë inç që nga viti 1880, por në qytetin e Nju Jorkut, uji është rritur kaq shumë vetëm në 73 vitet e fundit, sipas Guardian. Rreth tre dekada më vonë, niveli i detit mund të jetë rreth 8 deri në 30 inç më i lartë rreth qytetit të Nju Jorkut, sipas Sebastián Rodríguez të Verge.

Përmbytjet, era dhe shiu nga Uragani Sandy në 2012 dhe Uragani Ida në 2021 shkaktuan dëme të mëdha në të gjithë qytetin e Nju Jorkut dhe, së bashku, këto stuhi vranë dhjetëra njerëz. Sipas studimit, qyteti renditet i treti në botë për sasinë më të lartë të aseteve që mund të ekspozohen ndaj përmbytjeve bregdetare në të ardhmen.

Brooklyn, Queens dhe Bronx nuk kanë marrë aq shumë mbështetje sa ka marrë Manhattan për mbrojtjen nga fatkeqësitë klimatike, shkruan Lylla Younes nga Grist. Dhe njerëzit që jetojnë në  banesa publike janë veçanërisht të prekshëm ndaj stuhive.

Një qytet në fundosje shton rrezikun e përmbytjeve në të ardhmen. “Rritja e nivelit të detit në Nju Jork është rreth 1 deri në 2 milimetra në vit, kështu që çdo milimetër ulje është e barabartë me lëvizjen një vit përpara në kohë në lidhje me rritjen e nivelit të oqeanit”, thotë Parsons për Live Science.

Aktualisht, megjithatë, efektet e tjera të ndryshimit të klimës shkaktojnë më shumë probleme sesa përmbytjet, thotë për Grist Eddie Bautista, drejtor ekzekutiv i Aleancës së Drejtësisë Mjedisore të qytetit të Nju Jorkut. Për shembull, mesatarisht 350 njerëz vdesin në qytet çdo vit nga shkaqe të lidhura me nxehtësinë.

“Unë mund të kuptoja pse ky studim është një pikë interesi, por sinqerisht ka shumë më tepër këmbësorë, dobësi të përditshme dhe fjalë për fjalë njerëz me rrezik  vdekje,” thotë Bautista, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. “Ka shumë më tepër që qeveria mund të bëjë për t’i bërë njujorkezët më elastikë ndaj ndikimeve në rritje nga ndryshimet klimatike.”

Me fundosjen e ngadaltë të tokës, kërcënimet tashmë të paraqitura nga rritja e nivelit të detit dhe stuhitë e forta thjesht përkeqësohen. Dhe New York City nuk është e vetmja zonë urbane bregdetare që po fundoset./ Smithsonian-kumtari.al

Read Previous

10 pasaportat më të fuqishme në botë

Read Next

Fuqia e prekjes: si po ndihmojnë gratë e verbëra në zbulimin e kancerit të gjirit në Indi