Njihuni me fermën më të çuditshme dhe më moderne në botë

Pesëdhjetë e pesë kilometra në jug të Amsterdamit, Minke Van Wingerden po e çonte tufën e saj të lopëve në një rrugë dhe në stallat e tyre moderne, të cilat shtrihen deri në cisterna gjigante dhe anije mallrash në ujërat e Rotterdam Dock .

“Natën para se të vinin [lopët], nuk fjeta gjatë gjithë natës,” tha ajo, duke shtrirë një pëllëmbë plot sanë që një nga lopët të hante, “por shkoi kaq mirë.

Ideja për një fermë lundruese lindi pasi partneri i Van Wingerden, Peter, dëshmoi përçarjen që Uragani Sandy shkaktoi në lidhjet e transportit dhe furnizimet ushqimore të Nju Jorkut në vitin 2012, duke vënë në dukje se si raftet e supermarketeve në Manhattan mbetën bosh disa ditë pas katastrofës. Pas kthimit në Holandë, ai dhe Van Wingerden vendosën të krijonin një fermë që do të përshtatej me klimën.

Ferma e tyre, e cila u hap në vitin 2019, është shtëpia e 40 lopëve, të cilat bredhin mes një livadhi pranë dokut dhe objektit lundrues – i pari i këtij lloji në botë. Ferma prodhon qumësht, djathë dhe kos (si dhe pleh organik), të cilat përshkojnë distancën e shkurtër për klientët me biçikletë ose furgon elektrik; ndërsa produktet e mbeturinave nga qyteti plotësojnë ushqimin e lopëve, duke filluar nga ushqimet e mbetura nga restorantet deri te terreni i tepërt nga stadiumi i ekipit lokal të futbollit, Feyenoord.

Floating Farm in Rotterdam is now home to 32 cows

“Vendndodhja jonë na lejon të prodhojmë dhe shesim ushqim të shëndetshëm pikërisht këtu në qytet në një mënyrë shumë rrethore dhe të qëndrueshme,” tha Van Wingerden për BBC, i cili ka gjithashtu idenë për një fermë perimesh lundruese dhe madje edhe një fermë pulash. “Unë mendoj se ka një të ardhme të madhe për fermat lundruese.”

Floating Farm in Rotterdam is now home to 32 cows

Duke qenë dëshmitarë të këtij suksesi që njerëzit në Holandë janë duke jetuar dhe duke bërë bujqësi në ujë, shtrohet pyetja nëse së shpejti do të vizitojmë qytete të tëra që notojnë.

 

Rotterdam's floating farms reduce environmental harm – The New Economy

kumtari.al

Read Previous

Gjermania: Gjendja në Bosnjë-Hercegovinë është alarmuese

Read Next

Muzeu gjysmak i ushtrisë si vendgjarje krimi