Një pandemi e re gripi, edhe më e keqe se Covid-19, mund të godas botën

Një pandemi e gripit si pandemia e vitit 1918 mund të jetë edhe më e keqe se sa ka qenë Covid-19 dhe bota nuk është gati ta përballojë atë, tha Akademia Kombëtare e Mjekësisë në një seri raportesh të publikuara të mërkurën, raporton CNN, përcjell Kumtari.

Puna duhet të fillojë tani për të filluar zhvillimin e vaksinave të gjeneratës së ardhshme dhe për të ndërtuar kapacitete në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, në mënyrë që ata të mund të bëjnë vaksinat e tyre pa u mbështetur në vendet e pasura, rekomanduan raportet. Dhe qeveritë duhet të kuptojnë se si të sigurohen që kompanitë të kenë stimujt për të punuar në këto vaksina pa e ditur nëse ato do të përdoren ose do të nevojiten ndonjëherë.

“Megjithatë, nga një këndvështrim epidemiologjik, COVID-19 nuk përfaqëson një skenar pandemik ‘të rastit më të keq’, siç ishte gripi i viteve 1918-19, i cili rezultoi në të paktën 50 milionë vdekje në mbarë botën,” thuhet në raport.
Gripi vret diku midis 290,000 dhe 650,000 njerëz në vit në një vit normal, sipas OBSH. Covid-19 ka vrarë 5.1 milionë njerëz në mbarë botën. Pandemia e ardhshme e gripit mund të vrasë 33 milionë njerëz, tha Akademia.
Është e vështirë të parashikohet se kur mund të godasë një pandemi e re gripi – por është e sigurt që do të vijë.

© Kumtari.al

Read Previous

Prishtina ka një kryetar të kamur

Read Next

Çekia thyen rekordet me numrin e infeksioneve me COVID-19