Një milion mashtrimet e Lalit

Të gjithë dashamirëve të artit u kujtohet rrota e famshme e të madhit Pirro Mani. Sa herë që pjesa teatrale ose filmi kishte ndonjë kleçkë ku mund të kapej censura komuniste, Pirro vendoste në skenë një rrotë qerreje, e cila nuk kishte asnjë lidhje me ngjarjen.

“Prapë me këtë rrotën ti! Hiqe urgjentisht!”, ishte vërejtja e censorëve të cilët duke u marrë me rrotën anashkalonin pjesën tjetër të veprës.

* * *

Në të njëjtin përafrim, por e përdorur djallëzisht, qëndron fabula e një milion pemëve të Lalit. Përllogaritjet e gjithë ekspertëve të pyjëtarisë argumentojnë se për të mbjellë një milion pemë duhen qindra hektarë tokë, të cilët thjesht nuk ekzistojnë në Tiranën e kullëzuar.

Ato pak pemë që ngul e shkul Veliaj me enturazhin e vet ndoshta mund të jenë në rendin e disa mijërave në rastin më të mirë, por një milion kurrsesi.

* * *

Duke u marrë me një milion pemët, Lali dhe rilindësit shpresojnë që njerëzit të harrojnë qoftë edhe për pak çaste djegësit, lejet e ndërtimit, pastrimin e parave, bashkëpunimin me mafien, shkollat dhe rrugët e ndërtuara me kosto disa fish mbi çmimet e referencës, shkatërrimin e teatrit, etj., etj.

Në këtë kontekst, gënjeshtra e një milion pemëve ngjan si një gënjeshtër fëminore dhe mund të cilësohet ndryshe gënjeshtra më “e bardhë” e këtij mashtruesi profesionist.

Le t’ia falim atë dhe të merremi me ato mashtrime që fshehin krime për të cilat Veliaj një ditë duhet të japë llogari para drejtësisë…

Read Previous

Vrasja e kenianes drejt zbardhjes

Read Next

Kandidatët e opozitës janë oferta më e mirë, jo e keqja më e vogël