Një mënyrë jetese e shëndetshme: 5 zgjidhje për një jetë më të gjatë

Nga Monique Tello
Si është e mundur që Shtetet e Bashkuara shpenzojnë më shumë para për kujdesin shëndetësor, e megjithatë kanë ende një nga jetëgjatësitë më të ulëta të të gjitha kombeve të zhvilluara? 

 

Jeta e shëndetshme dhe jetëgjatësia

Studiuesit nga  Shkolla Chan e Shëndetit Publik e Harvard T.H. kryen një studim masiv të ndikimit të shprehive shëndetësore në jetëgjatësi, duke përdorur të dhëna nga Studimi i mirënjohur i Shëndetit të Infermierëve (NHS) dhe Studimi i Ndjekjes së Profesionistëve të Shëndetit (HPFS). Kjo do të thotë se ata kishin të dhëna për një numër të madh njerëzish për një periudhë shumë të gjatë kohore. NHS përfshiu mbi 78,000 gra dhe i ndoqi ato nga 1980 në 2014. HPFS përfshiu mbi 40,000 burra dhe i ndoqi ata nga 1986 në 2014. Kjo është mbi 120,000 pjesëmarrës, 34 vjet të dhëna për gratë dhe 28 vjet të dhëna për burrat.
 
Studiuesit panë të dhënat e NHS dhe HPFS mbi dietën, aktivitetin fizik, peshën trupore, pirjen e duhanit dhe konsumimin e alkoolit që ishin mbledhur nga pyetësorët e administruar rregullisht, të vërtetuar.
 

Çfarë është saktësisht një mënyrë jetese e shëndetshme?

 
Këto pesë fusha janë zgjedhur sepse studimet e mëparshme kanë treguar se ato kanë një ndikim të madh në rrezikun e vdekjes së parakohshme. Ja se si u përcaktuan dhe u matën këto zakone të shëndetshme:
 
1. Dieta e shëndetshme, e cila u llogarit dhe u vlerësua bazuar në marrjen e raportuar të ushqimeve të shëndetshme si perimet, frutat, arrat, drithërat, yndyrnat e shëndetshme dhe acidet yndyrore omega-3, dhe ushqimet jo të shëndetshme si mishi i kuq dhe i përpunuar, i ëmbëlsuar me sheqer pije, yndyra trans dhe natriumi.
 
2. Niveli i shëndetshëm i aktivitetit fizik, i cili u mat si të paktën 30 minuta në ditë i aktivitetit të moderuar deri te aktivitet i përditshëm i vrullshëm.
 
3. Pesha e shëndetshme trupore, e përcaktuar si një indeks normal i masës trupore (BMI), i cili është midis 18.5 dhe 24.9.
 
4. Pirja e duhanit, mirë, nuk ka sasi të shëndetshme të pirjes së duhanit. “I shëndetshëm” këtu do të thoshte të mos kishe pirë kurrë duhan.
 
5. Konsumimi i moderuar i alkoolit, i cili u mat midis 5 dhe 15 gram në ditë për gratë, dhe 5 deri në 30 gram në ditë për burrat. Në përgjithësi, një pije përmban rreth 14 gram alkool të pastër. Kjo është 12 ons birrë e zakonshme, 5 ons verë, ose 1.5 ons alkool i distiluar.
 
Hulumtuesit gjithashtu panë të dhënat mbi moshën, përkatësinë etnike dhe përdorimin e ilaçeve, si dhe të dhënat e krahasimit nga Anketat Kombëtare të Ekzaminimit të Shëndetit dhe të Ushqyerit dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, të Dhënat e gjera në internet për Kërkime Epidemiologjike.
kumtari.al

Read Previous

Boris Johnson, me djalin mbi supe, në promovimin e romanit të babait të tij

Read Next

Përfshihet nga flakët pallati në Astir / Nënë e bir hidhen nga kati i tretë i pallatit