Një matematikan rus rishkruan historinë botërore – dhe kjo është e tmerrshme

Nëse njihni mjaft matematikanë, mund të besoni pothuajse çdo histori për një të tillë. Ata mund të jenë njëkohësisht të shkëlqyer dhe plotësisht mashtrues. (Të them të drejtën, ne fizikantët nuk jemi shumë më të mirë.) Anatoli Fomenko është një matematikan i arrirë rus, i cili gjithashtu është – në mendjen e tij, gjithsesi – një historian. Versioni i tij i historisë, megjithatë, është krejt i ndryshëm nga shumica.

Fomenko kreh shënimet historike të mijëvjeçarëve të kaluar, duke kërkuar korrelacione statistikore në modelet e ngjarjeve dhe kohën e tyre relative. Njohja e rendit të duhur të ngjarjeve dhe ndarjes së tyre relative në vite e ndihmon një historian të kufizojë datën absolute në të cilën kanë ndodhur. Kjo është kronologji. Fomenko nuk beson se kronologjitë statistikisht të ngjashme përsëriten rastësisht. Kur dy afate kohore përputhen shumë ngushtë, njëri prej tyre duhet të jetë i rremë. Kjo e çon atë në disa përfundime mbresëlënëse.

Sinteza e punës së tij 40 vjeçare: E gjithë historia e shkruar është thjesht kopjimi, ndryshimi dhe përsëritja e një grupi të kufizuar ngjarjesh historike që kanë ndodhur tërësisht që nga viti 800 pas Krishtit, dhe kryesisht që nga viti 1000-1100 pas Krishtit. Asgjë në epokat e mëparshme nuk ka ndodhur vërtet. Kjo përmblidhet me mjerim si Antikiteti është Mesjetë. Është pak e vështirë të imagjinohet, kështu që le të shohim një shembull.

Universi paralel i Fomenkos

Rendisni një tabelë të mbretërimeve të mbretërve të Judës nga afërsisht 0 deri në 400 pas Krishtit me një tabelë të mbretërve gjermanë rreth viteve 950 deri në 1350 pas Krishtit. Ju mund të shihni se modelet duken të ngjashme. Kjo mund të nënkuptojë se Mbretëria e Judës ishte sajuar nga historianë që manipuluan historinë reale të dinastisë saksone të Mesjetës në Evropë.

Ky është paralelizmi i Fomenkos, një metodë disi e ngjashme me shkencën. Gjen shumë korrelacione statistikore ndërmjet kronologjive historike; ju mund të shihni rreth 20 prej tyre këtu. Në një farë kuptimi, kjo mund të nënkuptojë se një parahistori e tërë e rreme e qytetërimit perëndimor ishte bashkuar duke përsëritur më shumë histori moderne me emra, data dhe detaje të fshira. Paralelizmi i Fomenkos shtrihet edhe në vëzhgimet e yjeve, distancat fizike midis kryeqyteteve historike, ngjashmëritë në emra etj.

Me kaq shumë histori të rishkruar, ka shumë viktima të famshme. Jezu Krishti mund të ishte Perandori Bizantin Andronikos I Komneni, i shkrirë me elemente të huazuara nga biografitë e figurave të tjera historike, duke përfshirë ndoshta një Papë dhe një perandor kinez. Nëse kjo tingëllon shumë e pabesueshme, mendoni se Komneni u vra në fund të mbretërimit të tij me disa plagë të ngjashme me ato të Jezusit. Pastaj përsëri, ai ishte gjithashtu i shthurur, vrasës dhe mizor. (Por kjo është sipas historive zyrtare, natyrisht.)

Disa qytete të shquara historikisht janë viktima të mëtejshme të kronologjisë alternative të Fomenkos. Rezulton se Troja e lashtë dhe Jeruzalemi ishin i njëjti qytet. Ai qytet është Kostandinopoja. Roma e lashtë, nga ana tjetër, mund të ketë qenë në Egjipt, megjithëse kjo “kërkon kërkime shtesë”. Roma në Itali u ndërtua vetëm në shekullin e 14-të.

Hordhia Ruse

Çështja kryesore nga puna e Fomenkos mund të jetë se pjesa më e madhe e historisë njerëzore u dominua nga Hordhia Ruse. Kjo forcë, e udhëhequr nga car-khanët si Georgiy – Genghis Khan – Danilovichi, pushtoi pjesën më të madhe të botës. Në këtë proces, ata ndërtuan Piramidat e Gizës dhe frymëzuan trillimet historike të Perandorisë së lashtë Romake.

Bërat e Dmitry Donskoy u ripërdorën për të krijuar Perandorin Romak Konstandin. Në këtë version të historisë, Donskoy nuk ishte një udhëheqës rus që mundi Mongolët, por më tepër një udhëheqës i Hordhisë Ruse. Në shekujt në vijim, Hordhia Ruse  realizoi bëma të tjera, si dërgimi i kolonizatorëve në Amerikë, të cilët filluan një perandori të krishterë të inkanëve amerikanë.

Mësime nga Anatoli Fomenko

Seria me shtatë vëllime (!!) e Fomenkos përmban një gamë të gjerë (keq) informacionesh  që rishkruan pothuajse të gjithë historinë njerëzore në kronologjinë e saj alternative.

Është një lexim argëtues nëse po kërkoni diçka të pazakontë dhe tërheqëse.

Çfarë përfundimesh mund të nxjerrim nga kjo punë? Së pari, është një gjë e mirë që njerëzit po kërkojnë të vërtetën në mënyra joortodokse. Datat e pasigurta janë të huaja për ne në një epokë letrash voluminoze dhe regjistrimesh dixhitale. Megjithatë, njohuria e historisë së lashtë u mbajt gjallë vetëm gjatë disa shekujve nga një numër i vogël teologësh dhe studiuesish të ditur. Me kanalet e informacionit kaq të pakta, është e imagjinueshme që pjesë të mëdha të tij të ndryshohen në një farë mënyre. Fomenko dyshon se disa studiues të krishterë, veçanërisht Joseph Scaliger, kanë tërhequr ndryshimin e kronologjisë skaligeriane. Kjo mund të jetë më pak e çmendur sesa tingëllon kur marrim parasysh se ka ndodhur vazhdimisht në kujtesën e gjallë.

Së dyti, matematika dhe shkenca janë mjete të fuqishme, por nuk janë të gjithëfuqishme. Ato kanë vlerë të kufizuar në zbulimin e historisë. Statistikat janë një disiplinë e qëndrueshme, por kur zbatohet në mënyrë jo të duhur – siç ndodh shpesh – përfundimet janë të pavlefshme. Mungesa e riprodhueshmërisë shkencore në disa disiplina moderne kërkimore është një dëshmi për këtë. Puna e Fomenkos është një argëtim “po sikur”, por edhe një mësim mbi kufizimet e metodave të analizës statistikore./Big Think – Kumtari.al

Read Previous

39% e të punësuarve morën paga më pak se 35,520 në muaj në 3-mujorin e parë

Read Next

Punonjësit shqiptarë me pagën më të ulët në rajon, qeveritarët rekord në raport me të ardhurat për frymë