Nga Henry Kissinger: Si të shmangni një luftë tjetër botërore

Lufta e Parë Botërore ishte një lloj vetëvrasjeje kulturore që shkatërroi eminencën e Evropës. Udhëheqësit e Evropës ecën në gjumë – me frazën e historianit Christopher Clark – në një konflikt në të cilin asnjëri prej tyre nuk do të kishte hyrë nëse do të kishin parashikuar botën në fund të luftës në vitin 1918. Në dekadat e mëparshme, ata i kishin shprehur rivalitetet e tyre duke krijuar dy grupe aleancash strategjitë ishin lidhur me oraret e tyre përkatëse për mobilizim. Si rezultat, në vitin 1914, vrasja e Princit të Kurorës austriak në Sarajevë të Bosnjës nga një nacionalist serb u lejua të përshkallëzohej në një luftë të përgjithshme që filloi kur Gjermania ekzekutoi planin e saj të gjithanshëm për të mposhtur Francën duke sulmuar Belgjikën neutrale në anën tjetër. fundi i Evropës.

Kombet e Evropës, të pamjaftueshme të njohura me mënyrën se si teknologjia kishte përmirësuar forcat e tyre ushtarake, vazhduan të shkaktonin një shkatërrim të paparë mbi njëri-tjetrin. Në gusht 1916, pas dy vitesh luftë dhe miliona viktima, luftëtarët kryesorë në Perëndim (Britani, Francë dhe Gjermani) filluan të eksplorojnë perspektivat për t’i dhënë fund masakrës. Në Lindje, rivalët Austria dhe Rusia kishin ndjesi të krahasueshme. Për shkak se asnjë kompromis i mundshëm nuk mund të justifikonte sakrificat e bëra tashmë dhe për shkak se askush nuk donte të jepte një përshtypje dobësie, liderët e ndryshëm hezituan të nisnin një proces formal paqeje. Prandaj ata kërkuan ndërmjetësimin amerikan. Eksplorimi i kolonelit Eduard House, emisar personal i Presidentit Woodrow Wilson, zbuloi se një paqe e bazuar në status quo ante të modifikuar ishte e arritshme. Megjithatë, Wilson, ndonëse i gatshëm dhe përfundimisht i etur për të ndërmarrë ndërmjetësim, u shty deri pas zgjedhjeve presidenciale në nëntor. Deri atëherë, ofensiva britanike Somme dhe ofensiva gjermane Verdun kishin shtuar dy milionë viktima të tjera.

Fëmijët refugjatë përgatiten të largohen me tren nga Lviv [Getty Images]
Fëmijët refugjatë përgatiten të largohen me tren nga Lviv [Getty Images]
Sipas fjalëve të librit mbi këtë temë nga Philip Zelikow, diplomacia u bë rruga më pak e udhëtuar. Lufta e Madhe vazhdoi edhe dy vjet të tjera dhe mori miliona viktima të tjera, duke dëmtuar në mënyrë të pakthyeshme ekuilibrin e vendosur të Evropës. Gjermania dhe Rusia u morën me qira nga revolucioni; shteti austro-hungarez u zhduk nga harta. Franca ishte gjakosur e bardhë. Britania kishte sakrifikuar një pjesë të konsiderueshme të brezit të saj të ri dhe të kapaciteteve të saj ekonomike për kërkesat e fitores. Traktati ndëshkues i Versajës që i dha fund luftës u tregua shumë më i brishtë sesa struktura që zëvendësoi.

A e gjen sot bota në një pikë kthese të krahasueshme në Ukrainë pasi dimri imponon një pauzë në operacionet ushtarake në shkallë të gjerë atje? Unë e kam shprehur vazhdimisht mbështetjen time për përpjekjet ushtarake aleate për të penguar agresionin e Rusisë në Ukrainë. Por po afron koha për të ndërtuar mbi ndryshimet strategjike që tashmë janë arritur dhe për t’i integruar ato në një strukturë të re drejt arritjes së paqes përmes negociatave.

Një vullnetar ukrainas i thotë lamtumirë të dashurës së tij përpara se të shkojë në vijën e parë [Getty Images]
Një vullnetar ukrainas i thotë lamtumirë të dashurës së tij përpara se të shkojë në vijën e parë [Getty Images]
Ukraina është bërë një shtet i madh në Evropën Qendrore për herë të parë në historinë moderne. E ndihmuar nga aleatët e saj dhe e frymëzuar nga presidenti i saj, Volodymyr Zelensky, Ukraina ka frenuar forcat konvencionale ruse të cilat kanë qenë mbi Evropën që nga Lufta e Dytë Botërore. Dhe sistemi ndërkombëtar – përfshirë Kinën – po kundërshton kërcënimin ose përdorimin e armëve të saj bërthamore nga Rusia.

Ky proces ka nxjerrë në pah çështjet origjinale në lidhje me anëtarësimin e Ukrainës në NATO. Ukraina ka marrë një nga ushtritë tokësore më të mëdha dhe më efektive në Evropë, të pajisur nga Amerika dhe aleatët e saj. Një proces paqeje duhet të lidhë Ukrainën me NATO-n, sido që të shprehet. Alternativa e neutralitetit nuk ka më kuptim, veçanërisht pasi Finlanda dhe Suedia u bashkuan me NATO-n. Kjo është arsyeja pse, majin e kaluar, rekomandova vendosjen e një linje armëpushimi përgjatë kufijve ekzistues ku lufta filloi më 24 shkurt. Rusia do të shpërndante pushtimet e saj që andej, por jo territorin që pushtoi gati një dekadë më parë, duke përfshirë Krimenë. Ai territor mund të jetë objekt i një negocimi pas një armëpushimi.

Nëse linja ndarëse e paraluftës midis Ukrainës dhe Rusisë nuk mund të arrihet me luftime ose me negociata, mund të shqyrtohet përdorimi i parimit të vetëvendosjes. Referendumet e mbikëqyrura ndërkombëtarisht në lidhje me vetëvendosjen mund të zbatohen në territore veçanërisht përçarëse të cilat kanë ndryshuar duart në mënyrë të përsëritur gjatë shekujve.

Qëllimi i një procesi paqeje do të ishte i dyfishtë: të konfirmojë lirinë e Ukrainës dhe të përcaktojë një strukturë të re ndërkombëtare, veçanërisht për Evropën Qendrore dhe Lindore. Përfundimisht Rusia duhet të gjejë një vend në një rend të tillë.

Rezultati i preferuar për disa është një Rusi e bërë e pafuqishme nga lufta. Unë nuk jam dakord. Me gjithë prirjen e saj ndaj dhunës, Rusia ka dhënë një kontribut vendimtar në ekuilibrin global dhe në ekuilibrin e fuqisë për më shumë se gjysmë mijëvjeçari. Roli i saj historik nuk duhet të degradohet. Pengesat ushtarake të Rusisë nuk e kanë eliminuar shtrirjen e saj bërthamore globale, duke i mundësuar asaj të kërcënojë përshkallëzimin në Ukrainë. Edhe nëse kjo aftësi zvogëlohet, shpërbërja e Rusisë ose shkatërrimi i aftësisë së saj për politikë strategjike mund ta kthejë territorin e saj që përfshin 11 zona kohore në një vakum të kontestuar. Shoqëritë e saj konkurruese mund të vendosin t’i zgjidhin mosmarrëveshjet e tyre me dhunë. Vende të tjera mund të kërkojnë të zgjerojnë pretendimet e tyre me forcë. Të gjitha këto rreziqe do të shtoheshin nga prania e mijëra armëve bërthamore që e bëjnë Rusinë një nga dy fuqitë më të mëdha bërthamore në botë.

Ndërsa liderët e botës përpiqen t’i japin fund luftës në të cilën dy fuqi bërthamore konkurrojnë një vend të armatosur në mënyrë konvencionale, ata duhet gjithashtu të reflektojnë mbi ndikimin në këtë konflikt dhe mbi strategjinë afatgjatë të teknologjisë së lartë fillestare dhe inteligjencës artificiale. Armët autonome tashmë ekzistojnë, të afta për të përcaktuar, vlerësuar dhe synuar kërcënimet e tyre të perceptuara dhe kështu në një pozicion për të filluar luftën e tyre.

Sapo të kalohet kufiri në këtë fushë dhe teknologjia e lartë të bëhet armë standarde – dhe kompjuterët të bëhen ekzekutuesit kryesorë të strategjisë – bota do ta gjejë veten në një gjendje për të cilën ende nuk ka një koncept të vendosur. Si mund të ushtrojnë kontrollin drejtuesit kur kompjuterët përshkruajnë udhëzime strategjike në një shkallë dhe në një mënyrë që në thelb kufizon dhe kërcënon kontributin njerëzor? Si mund të ruhet qytetërimi mes një vorbull të tillë informacionesh, perceptimesh dhe aftësish shkatërruese konfliktuale?

Ukraina është bërë një shtet i madh në Evropën Qendrore për herë të parë në historinë moderne

Nuk ekziston ende asnjë teori për këtë botë ndërhyrëse dhe përpjekjet konsultative për këtë temë ende nuk kanë evoluar – ndoshta sepse negociatat kuptimplota mund të zbulojnë zbulime të reja dhe se vetë zbulimi përbën një rrezik për të ardhmen. Tejkalimi i ndarjes midis teknologjisë së përparuar dhe konceptit të strategjive për ta kontrolluar atë, apo edhe të kuptuarit e implikimeve të saj të plota, është një çështje po aq e rëndësishme sot sa edhe ndryshimi i klimës dhe kërkon liderë që zotërojnë teknologjinë dhe historinë.

Kërkimi për paqen dhe rendin ka dy komponentë që ndonjëherë trajtohen si kontradiktore: ndjekja e elementeve të sigurisë dhe kërkesa për akte pajtimi. Nëse nuk mund t’i arrijmë të dyja, nuk do të arrijmë dot asnjërën. Rruga e diplomacisë mund të duket e ndërlikuar dhe frustruese. Por përparimi drejt tij kërkon vizion dhe guxim për të ndërmarrë udhëtimin./spectator.co.uk – Kumtari.al

Read Previous

Evis Kushi fushate me librat e femijeve: Klasa e 1-3 do t’i marrë libra të reja

Read Next

Përgjimi/ Sekseri i kërkon çiftit nga Ksamili miliona lekë për drejtoreshën Dallëndyshe Bici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *